Al ruim zestig jaar kun je per directe elektrische trein van Nederland naar België. Een verbinding met een rijke historie. Voor Cock Koelewijn aanleiding om een uitgebreid boek te maken over de treinverbinding Amsterdam – Brussel. Zaterdag wordt het boek officieel gepresenteerd, maar voor Treinreiziger.nl vertelt Koelewijn alvast wat we kunnen verwachten. Het boek is nu al te reserveren op Treinwebshop.nl.
Het boek van maar liefst 364 pagina’s is gebaseerd op archief-onderzoek en informatie uit talloze publicaties. “Hierbij zijn enkele niet eerder beschreven ontwikkelingen boven water gekomen, zoals de voorbereidingen van de directe treinverbinding Amsterdam-Brussel tussen 1937 en 1940”, vertelt Koelewijn.
Want alhoewel er al bijna een eeuw per trein gereisd kan worden tussen Nederland en België was er voor de Tweede Wereldoorlog nog geen directe elektrische treinverbinding tussen de beide hoofdsteden. “Het initiatief voor de verbinding Amsterdam – Brussel ligt voor een groot deel in België”, weet Koelewijn. “Door de oorlog en de wederopbouw duurt het echter tot de jaren vijftig voordat de plannen daadwerkelijk gerealiseerd kunnen worden.”
Het boek beschrijft niet alleen de voorbereidingen voor de trein Amsterdam – Brussel, maar ook alle materieeltypen die op de verbinding zijn ingezet. Uiteraard komt de Benelux-Hondekop, die de eerste jaren voor zijn rekening nam, uitgebreid aan de orde. De verbinding blijkt een succes. Door de enorme groei zijn er eind jaren zestig extra treinen nodig. Getrokken treinen doen hun intrede. In de jaren zeventig volgen de eerste trek- duwtreinen.
Artikel gaat onder de fotogalerij verder
De foto’s zijn alle aangeleverd door Cock Koelewijn, auteur van het boek.
Ook worden treinstellen besproken die er uiteindelijk nooit gekomen zijn. In de jaren zestig werd er namelijk gedacht om het materieelpark uit te breiden met nieuwe treinstellen, gebaseerd op de Mat ’64 treinen van het type Plan V.
In het boek is niet alleen aandacht voor materieel, maar ook voor andere zaken. “In het boek vind je bijvoorbeeld zes bijlagen over onder andere de spanningssluis bij Roosendaal, de dienstregeling, treinnummers en de Benelux-Tourrail kaarten”, legt Koelewijn uit. In het boek zijn honderden foto’s te vinden. “Met ook unieke kleurenfoto’s van bijvoorbeeld proefritten.”
Het boek Amsterdam – Brussel maakt onderdeel uit van de NVBS boekenreeks, deel 52. Het is voor 49,95 euro verkrijgbaar via de Treinwebshop. Levering vindt plaats vanaf volgende week. Het boek wordt op 11 mei gepresenteerd in Roosendaal, waar vrijwilligers werken aan
de restauratie van het enige overgebleven Benelux-hondekoptreinstel.
Titel: Amsterdam – Brussel. De historie van de Benelux-treinen
Omvang: 364 pagina’s
ISBN: 9789083003313
Prijs: 49,50 euro
Titel: Amsterdam – Brussel. De historie van de Benelux-treinen
Omvang: 364 pagina’s
ISBN: 9789083003313
Prijs: 49,50 euro
This post was last modified on 9 mei 2019 22:42
De nieuwe snelle trein tussen Lelystad en Brussel Zuid gaat EuroCity Direct heten. Dat bevestigt…
Je hebt haar naam misschien wel nooit gehoord. Maar in de railsector is ze de…
GoVolta zegt in september 2025 van start te gaan met de dagelijkse lowbudgettrein van Amsterdam…
De nieuwe flitscamera’s bij spoorwegovergangen lijken het gewenste effect te hebben. Sinds de eerste camera’s…
De dure treinkaartjes. Er wordt veel over gesproken en geschreven, maar hoe duur zijn die…
Het NL-ticket lijkt van de baan nu het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB) heeft besloten…