fbpx
Archieffoto

Dagelijkse reiziger RET beter af met los kaartje

07 dec 2015 11:25

Reizigers die dagelijks veel reizen met vervoerder RET, kunnen soms beter losse kaartjes kopen dan een abonnement nemen. Een abonnement kan namelijk fors duurder uitpakken dan een los kaartje. Tussen Den Haag en Rotterdam zijn forenzen beter af met een 3- en 2-dagenkaart. Dergelijke kaarten zijn eigenlijk bedoeld voor reizigers die niet vaak gebruikmaken van het openbaar vervoer. Uit onderzoek van Treinreiziger.nl blijkt dat reizigers tot twintig procent kunnen besparen door de losse verkoop.

Verschil
Treinreiziger.nl vroeg de RET welk abonnement het goedkoopst is bij een dagelijkse reis in de spits tussen Den Haag Centraal en Rotterdam Zuidplein. Een woordvoerder van de vervoerder stelt dat bij 40 ritten per maand het abonnement ‘RET Maandkorting 40%’ het goedkoopst is. De vervoerder wijst erop dat het bedrijf verschillende hulpmiddelen online heeft gezet waarmee reizigers het beste tarief kunnen vinden.

20 procent goedkoper
Maar dat blijkt niet te kloppen. Klanten die elke dag een flinke afstand afleggen op enkel het RET-netwerk, kunnen beter een los kaartje kopen. Een abonnement kost 143 euro per maand, terwijl een 3-dagendagkaart, aangevuld met een 2-dagendagkaart slechts 116 euro per maand kost. Met de kaartjes kan de reiziger iedere werkdag onbeperkt reizen met de vervoerder. Forenzen besparen daarmee zo’n 20 procent.

Soms goedkoper
RET-woordvoerder Frouke Albers erkent tegenover Treinreiziger.nl dat het goedkoper is om met een 2- of 3-dagenkaart te reizen. “Deze kaarten zijn niet specifiek voor forenzen in de markt gezet. Ze zijn bedoeld voor incidentele reizigers. Maar het is niet verboden voor forenzen om ze te gebruiken”, zegt Albers. Het is op zijn minst een teleurstelling voor dagelijkse reizigers dat ze met een abonnement niet de beste prijs krijgen.

Foutjes
RET heeft nog meer fouten in de abonnementsadviezen. Een scholier die op jaarbasis 40 ritten per maand maakt tussen Lekkerkerk en Rotterdam Maashaven, is het beste af met een Regio Abonnement N-Ster, zo zegt de vervoerder. In de praktijk heeft de reiziger dan een ongeldig vervoersbewijs, omdat RET helemaal niet verantwoordelijk is voor het vervoer in Lekkerkerk. Arriva vervoert daar de reizigers, en dat bedrijf doet niet mee met het regio-abonnement. Het landelijke N-Ster abonnement is wel geldig. Volgens RET vermeldt de abonnementswijzer dat de adviezen alleen bedoeld zijn voor het verzorgingsgebied van de vervoerder. Treinreiziger.nl kon daarover niets vinden in de tool.

Abonnement vergelijken
Treinreiziger.nl kijkt op dit moment naar de mogelijkheden samen met OVchipkaartabonnement.nl en openOV om een abonnementsvergelijker te ontwikkelen. Op die manier kunnen reizigers gemakkelijker het goedkoopste ov-abonnement vergelijken.