Deel NS-personeel controleert uit protest geen kaartjes

Een deel van het NS-personeel controleert vandaag (26 september) tot 15.00 uur geen treinkaartjes. Daarmee protesteren tegen het plan van NS om de 2e conducteur bij de gerenoveerde dubbeldekkers (type DDZ) af te schaffen. De conducteurs verzamelen handtekeningen. 

Tot en met 2006 hadden alle zesdelige dubbeldekkers twee conducteurs, maar per dienstregeling 2007 besloot NS tijdelijk de 2e conducteur van de zogenoemde VIRM-6 dubbeldekkers te halen. Op die manier werd een tekort van 244 conducteurs opgelost. 

Later kregen andere dubbeldekkers een renovatie, en ontstond een nieuw type zesdelige dubbeldekker, de DDZ. Op die treinen werden na renovatie wel direct twee conducteurs ingezet. Daar wil het spoorbedrijf nu mee stoppen. "NS wil stoppen met deze uitzonderingspositie voor twintig treinen en heeft dus besloten om de inzet van conducteurs op de verschillende treinsoorten hetzelfde in te richten. Ook bij DDZ6 komt daarmee de norm voor duo-bezetting ook op 8 rijtuigen te liggen", zegt NS in een reactie.

FNV is woest, omdat nu blijkt dat de in 2007 tijdelijk afgeschafte 2e conducteur definitief niet terugkeert. Volgens de vakbond is de sociale veiligheid belangrijk en speelt de 2e conducteur daarbij een belangrijke rol.

Dit voorjaar zijn er afspraken gemaakt dat NS vanaf volgend jaar 140 extra conducteurs gaat inzetten. Dit om een dubbele bezetting op uitgaansavonden na 22.00 uur mogelijk te maken. "Blijkbaar wordt dat proces nu gedeeltelijk ingevuld met de 65 FTE die bespaard wordt door het schrappen van de 2e HC van de DDZ6", stelt de vakbond.

Overigens doen niet alle conducteurs mee aan de actie. NS waarschuwt daarom dat de trein vandaag niet gratis is. FNV vraagt actievoerende conducteurs een sticker te dragen. Treinreizigers zonder treinkaartje riskeren een boete van 50 euro, verhoogd met 15 euro administratiekosten en de normale ritprijs.

This post was last modified on 22 december 2016 10:29

Share

Recent Posts

NS personeel staakt vanaf 24 augustus

Personeel van de Nederlandse Spoorwegen legt volgende week en de week daarna plaatselijk het werk…

3 dagen terug

Dinsdag na 21:00 uur geen treinen van en naar Amersfoort (en geen vervangende bussen)

Van, via en naar station Amersfoort Centraal rijden dinsdag vanaf 21.00 uur geen treinen vanwege…

5 dagen terug

Tekort aan bussen bij werkzaamheden zorgt voor drukte bij station Eindhoven

Bij station Eindhoven Centraal is het zaterdag rond het middaguur erg druk. Door werkzaamheden rijden er geen…

7 dagen terug

Moeizame zomer voor internationale treinreizigers

Volle treinen. Vertraagde treinen. Of zelfs uitvallende treinen. Veel internationale treinreizigers hebben er deze zomer…

7 dagen terug

Machinist neemt (ook) bij NS vertrekproces over van conducteur tijdens proef Airport Sprinter

NS start maandag met het testen van de Airport Sprinter tussen Amsterdam Centraal en Hoofddorp.…

7 dagen terug

NS-staking dreigt: vakbonden bereiden acties voor

Werknemers van de Nederlandse Spoorwegen gaan binnenkort actievoeren. Er wordt onder meer gedacht aan estafettestakingen…

1 week terug