fbpx

Deel NS-personeel controleert uit protest geen kaartjes

Een deel van het NS-personeel controleert vandaag (26 september) tot 15.00 uur geen treinkaartjes. Daarmee protesteren tegen het plan van NS om de 2e conducteur bij de gerenoveerde dubbeldekkers (type DDZ) af te schaffen. De conducteurs verzamelen handtekeningen. 

Tot en met 2006 hadden alle zesdelige dubbeldekkers twee conducteurs, maar per dienstregeling 2007 besloot NS tijdelijk de 2e conducteur van de zogenoemde VIRM-6 dubbeldekkers te halen. Op die manier werd een tekort van 244 conducteurs opgelost. 

Later kregen andere dubbeldekkers een renovatie, en ontstond een nieuw type zesdelige dubbeldekker, de DDZ. Op die treinen werden na renovatie wel direct twee conducteurs ingezet. Daar wil het spoorbedrijf nu mee stoppen. "NS wil stoppen met deze uitzonderingspositie voor twintig treinen en heeft dus besloten om de inzet van conducteurs op de verschillende treinsoorten hetzelfde in te richten. Ook bij DDZ6 komt daarmee de norm voor duo-bezetting ook op 8 rijtuigen te liggen", zegt NS in een reactie.

FNV is woest, omdat nu blijkt dat de in 2007 tijdelijk afgeschafte 2e conducteur definitief niet terugkeert. Volgens de vakbond is de sociale veiligheid belangrijk en speelt de 2e conducteur daarbij een belangrijke rol.

Dit voorjaar zijn er afspraken gemaakt dat NS vanaf volgend jaar 140 extra conducteurs gaat inzetten. Dit om een dubbele bezetting op uitgaansavonden na 22.00 uur mogelijk te maken. "Blijkbaar wordt dat proces nu gedeeltelijk ingevuld met de 65 FTE die bespaard wordt door het schrappen van de 2e HC van de DDZ6", stelt de vakbond.

Overigens doen niet alle conducteurs mee aan de actie. NS waarschuwt daarom dat de trein vandaag niet gratis is. FNV vraagt actievoerende conducteurs een sticker te dragen. Treinreizigers zonder treinkaartje riskeren een boete van 50 euro, verhoogd met 15 euro administratiekosten en de normale ritprijs.