Foto: (c) katatonia82 / Shutterstock
Duitsland krijgt definitief een goedkoop abonnement voor het reizen met het openbaar vervoer, want de financiering is nu eindelijk rond. Vanaf 1 mei kan voor 49 euro per maand onbeperkt gebruik worden gemaakt van regionaal en lokaal openbaar vervoer in heel het land.
Het zogeheten Deutschlandticket is het vervolg op het zeer populaire abonnement van 9 euro per maand dat afgelopen zomer werd aangeboden. Dit moet Duitsland, dat tegen 2045 klimaatneutraal wil zijn, helpen om minder CO2 uit te stoten. Het 9 eurokaartje voorkwam ongeveer 1,8 miljoen ton uitstoot, aldus de Duitse vervoersbedrijvenvereniging.
Vervoersbedrijven worden gecompenseerd voor het inkomensverlies dat ze zullen lijden. Hiervoor reserveren de landelijke regering en de deelstaten tot en met 2025 een flink bedrag. Berlijn stelt 1,5 miljard euro beschikbaar, net als de deelstaten. Een wet hierover is vrijdag goedgekeurd door de Bondsraad, de Eerste Kamer van het Duitse parlement. De Bondsdag, het lagerhuis, was eerder al akkoord gegaan.
De kaartverkoop begint naar verwachting al aankomende maandag – 3 april – schrijven Duitse media. De introductie is later dan gepland, mede door discussies over de financiering. Ook was er onenigheid over hoeveel het abonnement zou moeten kosten. Het treinkaartje wordt ook wel het D-ticket genoemd.
Het Deutschlandticket zal net als het eerdere 9 euroticket niet geldig zijn in EuroCity’s, Intercity’s en ICE’s. Het treinkaartje zal geldig zijn in onder andere RE-, RB- en S-bahn treinen. Ook in de bus en metro (U-bahn) zal het ticket te gebruiken zijn. Het 9 euroticket was alleen per kalendermaand beschikbaar, hoe dit met het Deutschlandticket zal zijn is bij de redactie van Treinreiziger.nl onbekend. Wel is duidelijk dat het ticket alleen verkrijgbaar zal zijn als abonnement, dat maandelijks opgezegd kan worden.
(c) Treinreiziger.nl / ANP
This post was last modified on 1 april 2023 10:32
Vanaf 1 mei 2024 wordt reizen naar Berlijn een stuk toegankelijker en betaalbaarder dankzij de…
Terwijl het televisieprogramma "Denkend aan Zwitserland" van Omroep Max de harten van vele Nederlanders verovert,…
Zwitserland, bekend om zijn adembenemende landschappen, knusse bergdorpjes en efficiënte treinnetwerk, is de perfecte bestemming…
Een nieuw collectief vervoersplan van treinvervoerders moet ervoor zorgen dat zo'n 15 procent van alle…
De afgelopen maand was 47 procent van alle IC Direct-treinen op de HSL (Breda-Rotterdam-Amsterdam) vertraagd,…
Wil je met de trein naar Duitsland? Als je gebruik maakt van de ICE Amsterdam-…
Bekijk reacties
Ik hoop dat het geen " 1 april " grap is dat men bij onze oosterburen relatief goedkoop met het OV kan reizen op enkele uitzonderingen na. Zal weer flink drukker worden op de stations ook al is het niet voor de negen euro variant, toch zal dit een aanmoediging zijn voor veel Duitsers om met de regionale trein, bus en dergelijke op pad te gaan. In Aken HBF Centraal zal dit onder andere merkbaar zijn, een station waar ik vaak kom en die wat mij betreft een hoognodige opknapbeurt mag krijgen, iets dat mij al jaren stoort zowel de perrons als het perron-dak maar daar heeft men blijkbaar geen geld voor.
Als men ook met de RE treinen mag reizen houdt dat in van bijvoorbeeld Aachen HBF tot en met Herzogenrath en niet nog even over de grens naar Heerlen als het de RE 18 van Arriva betreft denk ik of toch, dat zou gunstig uitpakken vooral omdat deze trein ook stopt in Eygelshoven markt waar zaterdag een markt is die bij veel Duitsers erg geliefd is constateer ik ook en terecht.
Over Arriva gesproken, gisteren 31 maart nog even een retourtje Heerlen naar Aken gereden en wat zag ik, kaartcontrole in de trein en dat komt bij Arriva wel vaker voor soms alleen door een Duitse controleur, maar op de heenweg zowel een Duitse beambte EN een Nederlandse in gele jas gestoken dame die de OV chipkaart kon controleren. Met z'n vieren deden de mensen grondig hun controle om 11 uur 's morgens en op de terugweg nadat ik van de stad Aken genoten heb, WEER kaartcontrole van alleen een Duitse medewerker. Moraal van het verhaal. Bij Arriva zijn de kaartcontroleurs blijkbaar geen "watjes" en "angsthazen" om controles uit te voeren, zowel alleen of met meerdere personen in tegenstelling tot NS waar de conducteurs banger zijn uitgevallen heb ik gemerkt en vooral "deurtjes sluiters" zijn. Ik reis regelmatig met de Arriva treinen en bussen en stel de kaartcontrole op prijs en dat komt althans hier in Limburg vaak voor ook al zijn het "vliegende brigades" daar kan NS nog wat van leren. Als het straks dankzij die Euro 49 abo waarvan ik mij afvraag of ook Nederlanders daar gebruik van kunnen maken vooral als je dicht bij de grens woont erg handig, zal het OV een stimulans krijgen waar Nederland het nakijken bij heeft en men moet overwegen of iets dergelijks ook relevant is. Dus laten we hopen dat dit bericht zijn vruchten afwerpt en geen 1 april 2023 grap is...
Er is al in Duitsland vaker over dit soort tickets gepraat, dus ik denk dat het geen 1 april grap is. Maar als zoiets in Nederland aangekondigd wordt kan je er zeker van zijn dat het een 1 april grap is. In Nederland zou de staat als ze vervoer goedkoper willen maken dit niet doen, maar gewoon de accijnsen op benzine omlaag brengen.
Nee, het is geen 1 april grap. Die zijn bij ons doorgaans niet te missen.
Het kanaal "HerrBusfahrer" had er wel een grap van gemaakt. Hij zei dat er ook een 1e klas variant voor €89 bij komt. https://youtube.com/shorts/JFW73zWpYWk?feature=share
Vooralsnog geldt het 49-euroticket niet op het Nederlandse deel van de lijn tussen Aken en Heerlen. Het geldt wel naar Venlo, Enschede en Arnhem, maar weer niet tussen Nieuweschans en Weener. Ook geldt het niet op de lijnen naar de Duitse Noordzee-eilanden en enkele andere lijnen die vaak door toeristen worden gebruikt.
In Duitsland reizen veel mensen (werkzaam of werkloos) al op een Job-ticket. Dat verandert eerst niet. Ik denk ook niet dat de filedruk direct zal afnemen, omdat automobilisten ook bij het eerdere 9-euroticket niet te porren waren met het OV te gaan. De groei in het aantal reizigers, zat hem met name in de ritjes voor de lol.
Het 49-euroticket is geldig vanaf 00:00 op de eerste van de maand tot 03:00 op de eerste van de volgende maand. Het kan dus niet op ieder willekeurige kalenderdag starten en eindigen (dus wel van 1 mei tot 1 juni, maar niet van 10 mei tot 10 juni). Het gaat om een jaarabonnement, waarvan ik mij afvraag of het erg makkelijk is het te beëindigen.
Volgens berichtgeving in de "Rheinzeitung" van 31 maart kan het abonnement m.i.v. elke 1e van de maand beëindigd worden.
En, minstens net zo belangrijk denk ik: is het na het beëindigen ook weer te starten?
Zodat ik bijv in mei en jun en in december kan reizen?
En wellicht heeft iemand al uitgevogeld of ik zoiets online kan afsluiten (en betalen via NL bank of bijv paypall)?
Of moet ik even wat duits oefenen en 7 minuten fietsen naar het 1e duitse loket?
@Leo: Dat kan. Na opzegging kun je het abonnement per 1e van de maand weer opnieuw afsluiten. En als je, zoals uit je post blijkt, voornemens bent om drie maanden door Duitsland te reizen, raad ik je aan om sowieso Duits te oefenen.
Alle Jobtickets en andere abonnementen worden omgewisseld in het nieuwe ticket. Veruit het grootste deel van de nieuwe tickets gaat dus gewoon substitutie zijn en geen nieuwe reizigers. Waar je vroeger dus enkel KVB abo had of bijv VRS, krijg je nu voor minder geld het Deutschlandticket. Maar de mensen die ik ken gaan daarom neit opeens kriskras door het land reizen.
Vanmorgen weer een boete voor iemand met het deutschlandticket op de RE19. Het abo is daar echt niet geldig, ook al zeggen sommige anders. Maar als je geluk hebt met controle kom je er wel doorheen.
De Duitse medewerkers op de trein naar Aken, worden ingehuurd bij DB regio. Zij kunnen geen OV-chipkaart inlezen en doen ook de sluitprocedure niet. Dat doet de machinist. Het is de bedoeling dat ze hun werk blijven doen tussen Aken en Herzogenrath (en af en toe tot Heerlen), maar omdat er gisteren geen treinverkeer was tussen Heerlen en Maastricht, reden ze ook mee naar Nederland. Zoals je waarschijnlijk gezien hebt, hebben ze ongeveer iedere rit beet met zwartrijders. Als er ook een Nederlander (iemand van Arriva) op de rit assisteert, controleert die alleen de OV-chipkaart. De Duitser is degene die de boete uitschrijft.
Frans, is voor jou de bus naar Aken niet gunstiger? Voor Aachen Hbf rijd je met de trein om het centrum heen. Ik ging in het verleden wel eens met de bus en die stopte in het centrum bij alle winkels
Ik kan bijna geen gevallen verzinnen waarin dat (veel) sneller is of goedkoper.
Beste Baardstaart als de accijnsen op benzine omlaag gaat wordt de benzine dus goedkoper en kunnen dus meer autokilometers gemaakt worden en dus nog meer files zag ik gisteren bij Hart van Nederland en dus nog minder OV reizigers. Maar je heb gelijk zo'n nieuws zou bij ons pas echt een "grap" zijn, maar of je daar blij van wordt is natuurlijk vraag twee.
Alleen kan ik als Nederlander ook zo'n goedkoop maand abo kopen om tijdens een warme lente, als die nog eens komt of zomer wat van het "hinterland" te gaan bekijken, de Eifel ligt hier bij wijze van spreken om de hoek ?
Het 49 Euroticket heet D-Ticket.
Het kost meestal 49 Euros.
Het is alleen in abonnement beschikbaar.
https://www.bahn.com/en/offers/regional/deutschlandticket
https://www.d-ticket.info/
Het is een mobliiteitsticket die voor iedereen betaalbaar moet zijn.
Zo zijn er voor studenten, lage inkomens andere lagere tickets in voorbereiding.
mobiliteit voor in de gemeente, bus, S-bahn etc. en in de regio of voor die maffen die uren in de trein zitten.
Venlo - Salzburg/Berlijn.
Zou nederland dat de hoogste treinprijzen heeft ook moeten doen.
Nee dat zou dit rechtse kabinet moeten doen. Gewoon 1 miljard naar de Boeren Bedrog Bende.
natuurlijk1 miljard minder naar de BBB.
Maar wel dat mensen met de bus naar het centrum/ziekenhuis/familie kunnen gaan.
Mensen de auto van de hand gaan doen. Financieel aantrekkelijk en hun ecologische voetafdruk wordt met een vijftiende verminderen.
Mensen gaan minder stressen, minder werken, minder overconsumeren etc.
natuurlijk1 miljard minder naar de Boeren Bedrog Bende.
Maar wel dat mensen met de bus naar het centrum/ziekenhuis/familie kunnen gaan.
Mensen de auto van de hand gaan doen. Financieel aantrekkelijk en hun ecologische voetafdruk wordt met een vijftiende verminderen.
Mensen gaan minder stressen, minder werken, minder overconsumeren etc.
Nog minder werken? Er wordt al nergens in de wereld zo weinig gewerkt als in Nederland.
werken waarvoor?
De 1 % neen allerrijsten 0,1 % hun luize en vervuilend leventje subsidieeren.
Als je minder werkt, 4 - 5 uren per dag heb je tijd over voor gezin, familie, persoonlijke ontplooiing.
Ben je niet bezig met het schuiven van wat? materialen of burocratische onzin etc
Weg met al die onzinbanen en het waardevolle werk (gek genoeg slechts betaald) eerlijker verdelen etc.
En oog krijgen voor een ander, het mileu, koimaatcatastrofe die voor de deur staat om daar een positieve draai aan te geven.
Welzijn kost zo goed als nix welvaart kost je vrijehdi, milieu, klimaat.
simpel als dat.
in de zeventiger jaren spraken economen over 25 uurige werkweek in 2000.
Toen kwam extreem rechts in de weer met haar Friedman-econoom en de rechtse media en commerciele zenders brachten die boodschap. Tripple down - economy.
de 2008 financiele krach resulteerde dat niet de rijken de crisis betaalden maar dat de werkenden dienden te betalen met langer werken minder sociale zekereheid etc.
@Anoniem. Dus je wilt eigenlijk dat de hele maatschappij zich zo weinig inzet als jij dat op school hebt gedaan, gezien de taalvaardigheid die blijkt uit je uiting, waar nauwelijks een touw aan vast valt te knopen.
En de Nationale Koek blijft groeien!!
Alleen de verdeling wordt steeds onrechtvaardiger.
Zij die de geneugten van andermans arbeid consumeren.
Kapitaal vergaren ten koste van de meerderheid van de bevolking, lekker reizen, restaurantbezoek, hotels etc geen oog hebben voor medemens, milieu, klimaat.
Klinkt als een oproep tot totale luiheid.
nou ik ben dagelijks europabreed onderweg.
Ja, met de trein.
eerst met de fiets naar station.
het beste blijft natuurlijk de fiets, te voet zero CO2 uitstoot.
Zeker weer een GL'er die het OV wil opdoeken omdat iedereen alleen nog maar mag fietsen.
Dat is natuurlijk niet helemaal waar. Wat de mens aan CO2 uitstoot door te ademen, is ongeveer gelijk aan 7% van het totaal aan CO2-uitstoot door het gebruik van fossiele brandstoffen.
wat een domme opmerking!!
Oh ja? Klopt het niet dan?
Ja als we allemaal ophouden met ademhalen zijn alle wereldproblemen sofort aufgelöst
Sorry... Ook geen zero uitstoot. Als je meer beweegt ademt je ook sneller en verbruik je meer zuurstof en stoot je ook meer CO2 uit.
Op naar een in alle EU landen een betaalbaar mobiliteitsticket van 1,50 E per dag.
Zoete Lieve Gerritje en Sinterklaas hebben zich nog niet gemeld.
ik wil een biertje voor 18 eurocent en een kroketje en een zak patat voor 12 eurocent. Hahaha.
stupide opmerking!!
Wie is "anoniem"?
Volkomen stupide is onbeperkt OV eisen voor slechts 1,5 euro per dag.
Ik denk dat dit soort afbraaktarieven niet lang vol te houden zijn en ten koste zullen gaan van investeringen en onderhoud. Een goedkoop maandabonnement is geen probleem maar dit slaat volledig door.
en wie betaalt nu de infra structuur.
Alle inwoners, slimmerik.
goedkoop abonnement: 30 x 1,50 E = 45 E.
Volgens mij ligt het er een beetje aan wat ze hiermee willen bereiken. Als een woud aan vage tickets wordt geschrapt door de invoering van een duidelijk en voor iedereen betaalbaar tarief, dan kunnen al die andere regelingen geschrapt worden. Vooralsnog gaat men er vanuit dat het 1,5 miljard per jaar gaat kosten. Dat valt best mee.
Als ik kijk naar het openbaar vervoer in de stad waarin ik woon en dan met name de stadsbussen, constateer ik dat veel mensen momenteel 0 euro uitgeven aan het OV. Als je daar 49 euro van kunt maken, is dat al een hele winst. Nu zitten de bussen naar de universiteit propvol studenten en in de rest van de bussen zitten wat bejaarden en in letterlijk iedere bus een tienermoeder met een kinderwagen. Die lijnen zijn niet in stand te houden bij de stijgende kosten. Door de keuze van de Duitsers zal er een contrast ontstaan tussen Nederlandse en Duitse steden. In Duitsland OV de gehele dag naar iedere uithoek van iedere stad. In de Nederlandse steden steeds minder OV dat je globaal ergens in de buurt brengt op steeds minder momenten van de dag.
Twee keer anderhalf miljard. Niet één keer.
tijdens corona reed het OV ook!
Mensen hebben hun routines.
Er zullen nu wat meer mensen gebruik kan maken van het OV.
Mobiliteit voor iedereen met OV betekent dat een groot deel van de bevolking ook kan gaan reizen (binnen eigen stad, regio) of dat men de dure auto laat staan!!
Ik verwacht overigens wel dat dit een hele harde klap voor Flixbus is. Als het niet de nekslag vormt, denk ik dat alleen grensoverschrijdende ritten voor hen nog lucratief kunnen zijn.
Van Düsseldorf naar München met alleen RE en RB treinen betekent vaak een lange reis met veel overstappen en slechte aansluitingen. Voor dat soort verbindingen is Flixtrain aanzienlijk sneller. Hetzelfde geldt voor München-Hamburg of München-Berlin. Fernverkehr is echt wel noodzakelijk voor reizen vanuit Düsseldorf naar München, Freiburg, Dresden of Rostock.
Fernverkehr heeft een matige bezetting.
Dankzij toeristen en Sparpreis reizenden heeft het een bezetting van 50 - 60%.
Dit schrijft iemand die het afgelopen jaar dagelijks in Duitsland in Fernverkehr onderweg was.
Flixbus vervoert wat toeristen en veelal arbeidsimmigrnten. Die in miljoenen naar het westen gehaald worden ijn door de Bolkesteijn norm!
Deze arbeidsimmigranten worden uitgebuit. Gezien hun inkomen hebben zij veelal niet de mogelijkheid een D-Ticket te combineren met een Flixbus ticket.
Indien wel dan moet Flixbus haar organisatie zo organiseren dat al of niet aan de randen van DE haar opstapplaatsen heeft.
Frankfurt am Main HBF/Bushof lag 1 jaar compleet stil met de corona. De bussen raakten sinds januari gevulder. Iemand die vaak koffie drinkt aan FFM Bushof.
D-Ticket: NL-Ticket: B-Ticket: L-Ticket (niet nodig)
EU breed doen!
Ipv geld aan de vervuilers.
Zeg iemand die niet tot de Boeren Bedrog Bende behoort of wilt behoren.