Dienstregeling 2023: minder maar langere treinen

Komende zondag gaat de dienstregeling 2023 in. Vanwege het personeelstekort gaan er opnieuw minder treinen rijden, toch wordt de kans op een zitplaats wel iets groter. Dat komt omdat een derde van de treinen verlengd wordt. Het aantal zitplaatsen groeit gemiddeld met drie procent.

Gemiddeld langere treinen

Er komen op werkdagen gemiddeld 4,5 procent meer stoelen bij, 13.000. Daar staat tegenover dat rustige treinen ook korter kunnen zijn. Zo worden de Sprinters Utrecht – Zwolle en Zutphen – Den Bosch in de daluren korter. De treinen Den Haag – Utrecht worden in de spits juist langer. Tussen Groningen en Zwolle en van Leeuwarden naar Zwolle belooft NS ook langere treinen, maar dan met name in de daluren.

Doordeweeks mist NS nog relatief veel reizigers, in vergelijking met voor corona. In de weekenden (en de daluren) zijn er meer reizigers teruggekeerd. Daarom worden niet alleen doordeweeks treinen verlengd, maar ook in het weekend. Volgens het spoorbedrijf komen er dan 10 procent meer zitplaatsen bij.

Minder treinen

Vanwege het personeelstekort gaan er in 2023 minder treinen rijden. Circa 12 procent van de treinen verdwijnt formeel uit de dienstregeling. Het grootste deel van de treinen is echter al in september en november geschrapt. Per december wordt het aantal treinen echter nog iets verder teruggebracht. Zo wordt het aantal directe treinen tussen Amsterdam en Breda teruggebracht van drie naar één trein per uur.

In de daluren wordt op de meeste lijnen elk half uur een trein de standaard. In de spitsuren blijft elk kwartier in de regel de standaard. Alleen op vrijdagen rijden er ook in de spits minder treinen. Zo kun je dan ook in de spits maar twee keer per uur van Rotterdam naar Utrecht. Tussen Amsterdam, Utrecht en Eindhoven wordt van maandag tot en met donderdag de tienminutentrein weer opnieuw geïntroduceerd.

Goed voor de reiziger

De spoorwegen hopen door structureel in de dienstregeling te schrappen dat het spoorboekje betrouwbaarder wordt. Het moet voorkomen dat er last minute treinen geschrapt worden. President-directeur Wouter Koolmees stelt daarom ook dat de nieuwe dienstregeling goed is voor reizigers en personeel. “Met de dienstregeling voor 2023 verkleinen we de kans dat er op het laatste moment treinen uitvallen, zorgen we voor meer zitplaatsen waar nodig en geven we collega’s meer rust. Dat is onze nieuwe basis.”

(c) ANP / Treinreiziger.nl

This post was last modified on 6 december 2022 15:08

Bekijk reacties

    • Relatief drukke trajecten gaan rücksichtlos naar een uursdienst, zoals de sprinter Dordrecht-Arnhem. Met name op het stuk tussen Breda en Oss is een halfuursdienst meer dan gerechtvaardigd. Reclame voor het spoor is het absoluut niet.

      • Breda-Wijchen. Altijf heel erg druk in Wijchen, dat op zaterdag van vier naar één trein per uur gaat.

        • Wijchen krijgt zaterdags wel weer drie treinen per uur naar Nijmegen omdat de treinen Zutphen-Wijchen op zaterdag overdag weer om het halfuur gaan rijden. De reden dat die treinen terugkomen is dat ze door de Provincie Gelderland worden betaald en dan heeft NS plotseling geen personeelstekort.

    • Daarom is het overhevelen van het OV buiten de randstad naar de provincies een goed idee, want dan kunnen hun het OV naar hun believen regelen en voorkom je dat provincies onderbedeeld worden met het OV. Het overhevelen van de regiolijnen naar de provincies heeft in veel situaties geleid tot beter en frequenter OV.

    • Bovendien rijden de sprinters Zutphen - Wijchen en Arnhem - Dordrecht (die dus op dat traject rijden) doorgaans al met 1 treinstel. Dus heel benieuwd hoe ze korter gemaakt worden.

      • Arnhem-Dordrecht rijden meestal met twee stellen. Maar in Zutphen zie je inderdaad zelden een trein met twee stellen.

  • De vraag die niet beantwoord wordt: is dit alles tijdelijk of is er sprake van permanente inkrimpingen meneer Koolmees????

    • Het is niet de bedoeling dat het permanent blijft. Wouter Koolmees gaf in Op 1 (NPO 1). aan dat 2200 vacatures opgevuld moet worden.

      En conducteurs en treinmachinisten moeten wel opgeleid worden. Weet niet gespecificeerd van de 2200 vacatures hoeveel voor treinmachinisten en conducteurs van NS Reizigers zijn

      Het is wel zeker dat in 2023 het personeelstekort zoal niet opgelost is bij NS.

      • Het is gewoon structureel beleid om mensen thuis te houden. Eerst het OV zo goed als onbruikbaar maken en straks de kilometerheffing op de auto om autorijden definitief onbetaalbaar te maken. En wie de zaak in de UK volgt weet dat ze van Oxford een 15 minuten stad willen maken, waarbij alle essentiele zaken op 15 minuten loopafstand te bereiken is.

        • @Onderzoeker:
          1) het begint al een probleem te worden als mensen die thuis kunnen werken gaan bepalen voor mensen met fysieke beroepen dat vervoer een luxeproduct is.
          2) een overheid die even bepaald hoe huishoudens het beste hun brood kunnen verdienen, door via een OV-monopolie, en via torenhoge accijnzen mobiliteit af te knijpen. Ik dacht juist dat we dat achter ons hadden gelaten.

  • De dienstregeling in het westen is er ook niet beter op geworden. Hadden we hiervoor een kwartierdienstregeling tot men de tien minutendienstregeling invoerde, maar die snel alweer afschafte tot onregelmatige diensten. Nu moet je als het tegenzit twintig minuten wachten en loop je alsnog een aansluiting mis.

    Enige hoopgevende is dat de te korte treinen wat minder het geval zou kunnen zijn.

    Afwachten maar.

    • NS heeft de verplichting op alle verbindingen 2 keer p/u te laten rijden. Daarom worden de drukste spoortrajecten afgeroomd qua frequentie.

      Maar of de frequentie van 2 - 4 keer p/u in de Randstad voldoende zal zijn op bepaalde trajecten.... Het is afwachten.

      • Twee keer per uur geldt alleen op werkdagen tot 19 uur. Buiten de kantooruren rijden de treinen op veel plaatsen zo meteen nog maar om het uur.

        • Dat is een behoorlijke tegenvaller. 1 keer p/u. Hopelijk zijn dan de treinen behoorlijk "lang".

  • Eerst zien, dan geloven. Gisterochtend nog intercity Amersfoort-Utrecht van 7.40 uur (hyperspits) die een vierdelige DDZ bleek te zijn. Passagiers als haringen in een ton (dame flauwgevallen bij mij in de coupe doordat het stikbenauwd was) en een deel noodgedwongen achtergebleven op het perron.

    • Het aantal zitplaatsen wordt met gemiddeld 3% uitgebreid. Daar zul je in de praktijk dus weinig van merken.

    • Drie procent meer zitplaatsen betekent dat waar er nu 33 zitplaatsen zijn dat dat er na 11 december 34 worden. Zoek de verschillen.

      • Nou inderdaad, ga je niet of nauwelijks iets van merken. Er moet toch substantieel meer mogelijk zijn qua beschikbaar materieel zonder dat dat tot allerlei ongewenste neveneffecten leidt? Door dat onderhands gunnen mist NS iedere prikkel om reizigers serieus te nemen. Ik hoop dat de juridische strijd om de komende concessie toch in het voordeel van de commerciële partijen gaat uitvallen. Doe maar een uitvraag die past binnen de door Prorail beschikbaar gestelde capaciteit op het spoornetwerk en stel vervolgens serieuze eisen aan te rijden routes (voorkomt de volgens NS onvermijdelijke fragmentatie, wat natuurlijk een bullshit argument uit angst is), frequentie, beschikbare plaatsen, punctualiteit en wat al niet. En zet daar goede controles op met een bonus/malus systeem om partijen te prikkelen om maximaal te presteren. Durf te wedden dat het net zo goed werkt als tot nu toe op de kleine lijnen in den lande die eerder zijn geprivatiseerd.

    • Vierdelige DDZ om die tijd tussen Amersfoort - Utrecht? Had minstens een zesdelige DDZ moeten zijn. 8 - 10 bakken DDZ was beter geweest.

  • Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit alles weinig meer te maken heeft met personeelstekorten maar gewoon een ordinaire bezuiniging is.

    • Dat is niet iets dat verzwegen wordt of zo. De dienstregeling wordt afgeschaald omdat er minder personeel is, maar ook omdat er minder reizigers zijn.

      • Primair toch met personeelstekort. In elk geval de mate waarin er nu geschrapt wordt. Maar als er voldoende personeel geweest zou zijn, zouden er inderdaad ook treinen geschrapt kunnen worden vanwege afname van aantal reizigers, maar niet in deze mate.

        • Ns communiceert het volgende:

          "Er reizen minder reizigers met de trein dan voor corona. Ook reizen mensen op andere dagen en momenten. Met de nieuwe dienstregeling houden we hier rekening mee. En maken we een meer betrouwbare dienstregeling, zodat je weet waar je aan toe bent."

        • @Joost2
          Dat statement van NS suggereert dat het niet om personeelstekort gaat maar om bewust inkrimpen.

        • @Anoniem
          Dat statement van NS suggereert dat er bij NS nog steeds mensen op de loonlijst staan die zich full time bezig houden met het herschrijven van slecht nieuws als goed nieuws. Dezelfde lui die er bijvoorbeeld voor verantwoordelijk zijn dat een trein zogenaamd nooit 10 minuten vertraging heeft, maar over 10 minuten vertrekt en dat het nog rekening houden met een langere reisduur in de nasleep van de verstoring tegenwoordig cryptisch wordt omschreven als 'de vertraging neemt af'.

  • Gedurende het gehele weekend geen enkele rechtstreekse Sprinter meer van Amsterdam CS naar Zandvoort aan Zee. Nu met een overstap in Haarlem van maar liefst 21 minuten……juist in het weekend, als veel mensen uit de drukke stad even lekker willen uitwaaien aan zee.
    Kom je vanuit de richting Maastricht met de intercity mag je eerst 25 minuten wachten op Amsterdam CS en vervolgens 30 minuten in Haarlem, totale reisduur vanuit Maastricht maar liefst 3:44 minuten……zo gaat de lol van een dagje naar zee heel vlug over. NS leuker kunnen we het niet maken….

    • Treinreis Maastricht -Zandvoort aan Zee duurde 3:09 minuten met 1 overstap, nu dus 3:44 minuten met 2x overstappen en een extra reistijd van maar liefst 35 minuten. Te gek voor woorden….en dan alle abonnementen fors in prijs verhogen.

      • @Karel B.
        Dat is op zich een leuke statistiek, maar hoeveel reizigers zijn er per dag die het gehele traject Maastricht - Zandvoort aan Zee reizen?

        • Begrijp uw opmerking. Doordeweeks zullen dat er door het jaar heen inderdaad zeer weinig zijn, echter in het weekend zullen dat er méér zijn dan dat u wellicht denkt, vooral straks in het voorjaar en de zomer.
          De extra reistijd van 35 min met 1 extra overstap treft ook alle reizigers vanuit Sittard, Roermond en Weert. Reizigers vanaf Eindhoven CS hebben wellicht een iets kortere overstaptijd op Amsterdam CS, maar evenals ALLE reizigers vanaf Amsterdam CS de 21 minuten extra overstap in Haarlem. Bij zonnig weer is de trein Amsterdam CS - Zandvoort vrijwel het gehele jaar juist gedurende het weekend druk, daarom onbegrijpelijk dat er vanaf 11 dec. juist tijdens het weekend geen rechtstreekse verbinding meer bestaat. Dat gaat gezellig worden met mooi weer….

    • @ Karel B.
      Of je nu in Den Bosch, Utrecht of Amsterdam moet overstappen, met de trein uit Maastricht kost het je altijd 25 minuten of meer. (En op de terugweg idem).
      Hoe komt dat? Met de tienminutentrein is de dienstregeling 5 minuten naar voren gezet om vanuit Eindhoven de 3e trein ertussen te frommelen. De 2e Limburgse trein, die uit Heerlen rijdt al een paar jaar amper en in het weekend eigenlijk nooit. Vier jaar heeft NS de tijd gehad om het schema te corrigeren en 5 minuten door te draaien, maar ze verrekken het gewoon.
      Daar raken ze meer reizigers door kwijt dat een trein of treinstel minder.

  • En is de NS nu eindelijk afgestapt van de zeven bakken regel bij een conducteur waardoor er maar een VIRM4 kon rijden in plaats van twee met plaats ca. 600 passagiers extra? Waarom dat bij de ICM wel kon maar niet bij ander materieel is mij nooit duidelijk geworden. Zelfde aantal deuren toch.

    • Nee heer, er wordt stug vastgehouden aan de bakkennorm. Volgens Koolmees omdat dat zo is afgesproken met de vakbonden.

      • De bakkennorm bestaat bij wijze van arbeidscreatie, niet voor veiligheid of service. De reiziger mag krom liggen door de vakbonden en het wanbestuur van de NS-top.

        • Je hebt gelijk, ik was even vergeten dat de VVMC nog altijd bestaat en dat is geen goed nieuws voor de Nederlandse treinreiziger.

  • Wie de getallen hier weer bekijkt ziet dus weer een mooie reclame campagne voor de Bovag. Ik denk dat de drukte problemen met de nieuwe dienstregeling echt niet gaat verdwijnen en dat de problemen in het OV zich dus uiteindelijk terug gaat betalen in drukkere wegen en langere files. Ook denk ik dat de druk op de tweede hands automarkt groot zal blijven. Kortom het wegvervoer zal uiteindelijk de rekening van het falend OV betalen door meer drukte en files. Wil je de trein als een milieu vriendelijk alternatief op de auto, dan zal de trein wel moeten functioneren en goedkoper moeten worden. Immers voor keuze reizigers wordt het OV steeds onrendabeler.

  • Gewoon belachelijk!
    De sprinter Hoorn - Purmerend-Zaandam gaat nog maar 1x per uur en vertrekt niet meer vanaf de Kersenboogerd in het weekend!
    Abonnement staat nu dan ook op Flex basis! :p

Share

Recent Posts

Van Berlijn tot Graubünden: Lastminute treinreizen tijdens de herfstvakantie

Oktober is (bijna) aangebroken, de bladeren kleuren warm oranje en rood, en je hebt plotseling…

5 dagen terug

Comfortabel of niet: lang leve de nachttrein!

Met de nachttrein op vakantie. Steeds meer mensen proberen het. Karolien van Wijk is inmiddels…

5 dagen terug

Stichting Hondekop lonkt naar pendeltrein Spoorwegmuseum en doet aanvraag bij ACM

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft een bijzondere open access-aanvraag gekregen: Stichting Hondekop wil…

5 dagen terug

Heijnen: NS moet spitsheffing opnieuw overwegen

De NS moet de omstreden spitsheffing opnieuw overwegen en bovendien met alternatieven komen, zegt demissionair…

1 week terug

NS zwicht voor Kamer en zwakt spitstoeslag af naar maximaal 2,50 euro

Het voornemen van de NS om een spitstoeslag te gaan heffen, kan rekenen op stevige…

1 week terug

Reizigers positief over ervaringen met NS-personeel, minder tevredenheid over hygiëne in treinen

Reizigers geven hun ervaringen met het personeel van de NS gemiddeld een 8,4, blijkt uit…

1 week terug