fbpx

Dijksma: Oplossing volle treinen voor de kerst duidelijk

06 dec 2015 11:19

NS moet voor de kerst aangeven hoe het spoorbedrijf een dreigend tekort aan treinen volgend jaar gaat voorkomen. Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma (Spoor) zondag in het tv-programma WNL op Zondag.

Het tekort aan treinen op bepaalde trajecten ontstaat doordat de NS verouderd materieel van het type Mat ´64 afdankt, terwijl vervangende treinen pas rond september 2016 gereed zijn. Het gaat om ongeveer 5000 zitplaatsen. "NS moet dit oplossen, het is hún probleem," zei Dijksma zondag. "We moeten voorkomen dat groepen mensen in de knel komen."

Als de video niet werkt, kan dit meestal opgelost worden door op F5 te drukken en opnieuw af te spelen.

Treinreiziger.nl berichtte als eerste over het aankomend materieeltekort. NS knapt oude dubbeldekkers op, maar dat duurt bijna net zo lang als het maken van nieuwe treinen. De opgeknapte dubbeldekkers komen in september in dienst, terwijl de nieuwe treinen drie maanden later volgen. Volgende week verdwijnen alle oude treinstellen van het spoor.

Over de problemen bij spoorbeheerder ProRail zei Dijksma dat daar nu echt ingegrepen moet worden. Ze doelde op het geld voor onderhoud van het spoor dat jaarlijks bij ProRail op de plank blijft liggen, terwijl voor de komende jaren een tekort van honderden miljoenen dreigt bij beheer, onderhoud en vervanging.

(c) ANP / Treinreiziger.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *