fbpx

Eringa nuanceert kritiek op ministerie toch nog

Donderdagavond heeft ProRail-president-directeur Pier Eringa alsnog zijn kritiek op het ministerie genuanceerd. Eringa vertelde woensdag aan het FD dat slecht nieuws soms onder druk van het ministerie van Infrastructuur uitgesteld moest worden. Aanvankelijk gaf Eringa donderdag aan nog steeds achter zijn uitspraken te staan.

Door de uitspraak van Eringa kwam staatssecretaris Mansveld in de problemen. Ze reageerde woensdag direct met een Kamerbrief, waarin ze de uitspraken van de ProRail-topman "onhandig" noemde. Ze voegde daaraan toen: "Ook de heer Eringa heeft hier inmiddels afstand van genomen.”

Maar daar was donderdag aanvankelijk niets van te merken. Ook de redactie van Treinreiziger.nl vroeg de spoorbeheerder om een reactie, waarbij aanvankelijk de lezing van de Kamerbrief werd ondersteund. Maar vervolgens werd die verklaring toch weer ingetrokken en een nieuwe reactie bleef uit.

Donderdagavond wilde ook de Tweede Kamer opheldering van Mansveld. Terwijl Mansveld benadrukte dat het een onhandige uitspraak was, verklaarde Eringa in de pauze tegenover journalisten dat hij helemaal geen afstand nam van de uitspraken. "We zijn getuige van de grootste communicatiestoornis ooit tussen de staatssecretaris van Infrastructuur en de baas van ProRail," reageerde PVV´er Barry Madlener. Ook het CDA-Kamerlid Martijn van Helvert sprak over een bizar debat. 

Na afloop van het debat werd nog eens pijnlijk duidelijk hoe slecht de verhoudingen inmiddels zijn. De bewindsvrouw weigerde de topman van de spoorbeheerder zelfs de hand te schudden. "U mag hier niet komen," reageerde ze. Volgens Mansveld was dat alleen maar vanwege de procedureregels, maar voor Kamerleden werd het beeld verstrekt dat de staassecretaris het allemaal niet meer onder controle heeft.

"Dit loopt niet zo goed voor haar af," tekent De Telegraaf op uit de mond van SP-Kamerlid Bashir. Volgens de Telegraaf groeit ook in de coalitie de zorg over de positie van de staassecretaris. Mansveld raakte eerder in opspraak omdat kritische rapporten in haar la bleven. Volgens het AD wordt de bewindsvrouw daarom nu ook Wimla genoemd.

Er is nog wel één lichtpuntje voor de staatssecretaris: Eringa nuanceerde na afloop toch nog zijn eerdere uitspraken. "Ik ben bij ProRail tot nu toe niet onder druk gezet om dingen onder de pet te houden en ik pleit voor maximale transparantie. Dit zal helpen om verrassingen in de toekomst te voorkomen," reageerde de topman voor de camera van de NOS. Tegenover de omroep ontkende de topman dat hij in de pauze van het debat heeft gezegd dat hij nog steeds achter zijn uitspraken zou staan. 

Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu denkt niet dat de verhoudingen tussen staatssecretaris Mansveld en ProRail-baas Eringa zo verstoord zijn dat ze elkaar geen hand meer willen geven. Dat meldt RTL Nieuws. Het was volgens Schultz gisteren een moeilijk debat. Maar nu de baas van ProRail laat in de avond aangaf de commotie rond zijn uitlatingen te betreuren en zijn woorden terugnam, is de discussie voor Mansveld volgens de minister geluwd. Zelf zou Schultz wel een hand hebben gegeven, maar zij denkt dat Mansveld zich gewoon aan de regels van de Kamer heeft willen houden.

Toch is het de vraag of de Tweede Kamer de nuanceringen ook zo makkelijk oppakt. Zo is Stientje van Veldhoven (D66) nog steeds kritisch. Ze wijst erop dat de uitspraken van Eringa niet ging over het onder druk zetten van zijn persoon, maar van de organisatie.