fbpx

Europees onderzoek: Rotterdammers zijn tevreden met ov

08 feb 2016 15:32

Uit onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat Rotterdammers goed te te spreken zijn over het openbaar vervoer in hun stad. 87 procent van de ondervraagden is tevreden. Daarmee scoort Rotterdam op plek 7 van een ranglijst van 83 steden.

Aan top gaat Zürich, waar 97 procent tevreden is over het openbaar vervoer. Daarna volgen Wenen (95%), Helsinki (93%), Oslo (89%), Rostock (88%) en Hamburg (88%). Op de zevende plek volgt Rotterdam. De lijst wordt afgesloten door de Italiaanse stad Palermo, waar slechts 14 procent positief is. Ook andere Italiaanse steden doen het slecht, zoals Rome (30%) en Napels (33%)

In de stad Reykjavik (IJsland) zegt een grote groep niet te weten of het openbaar vervoer goed is of niet (30%). 

Ook Amsterdam is in het onderzoek meegenomen. Daar is 82 procent tevreden over het openbaar vervoer. Op de lijst "Nationale hoofdsteden" staat Amsterdam op plek 6. Wenen en Helsinki voeren ook deze lijst aan, gevolgd door Praag, Berlijn en Londen. Daarna komt Amsterdam.

Ook Groningen is onderzocht. Daar is 79 procent tevreden. In het onderzoek kon men aangeven: zeer tevreden, tevreden, enigsinds ontevreden, (zeer) ontevreden en geen idee. Het onderzoek is eerder uitgevoerd in 2012 (en in 2013 gepubliceerd). In vergelijking met het huidige onderzoek is de tevredenheid in Budapest (+22%) en in een andere Hongaarse stad fors toegenomen. Ook Krakow en Genève scoren nu veel beter. Riga is in vergelijking met 2012 de grootste daler, ook in Lille is men nu minder tevreden.

Rotterdammers waren in 2012 ook heel erg tevreden met het openbaar vervoer. De stad stond toen – net als nu – op plek 7 van de 83 steden met een tevredenheid van 87%. Amsterdam en Groningen scoren nu iets beter dan drie jaar geleden.

Druk om onderstaande afbeelding om de resultaten van de meeste steden beter te kunnen bekijken.

EU onderzoek tevredenheid OV