fbpx
Foto: GVB

GVB neemt Noordzeekanaalponten van Connexxion over

02 jul 2013 12:10

Sinds 1 juli vaart het GVB over het Noordzeekanaal met drie ponten. Namelijk met de Velserpont tussen Velsen-Noord en Velsen-Zuid, de Buitenhuizen-pont vaart tussen Assendelft en Spaardam en de Hempont tussen Amsterdam en Zaanstad. Deze Noordzeekanaalponten werden eerst verzorgd door Connexxion. In opdracht van gemeente Amsterdam neemt GVB nu het beheer en onderhoud over.

Sinds 2008 is gemeente Amsterdam opdrachtgever, beheerder en toezichthouder op de veerdiensten over het IJ en het Noordzeekanaal. In 2012 heeft het College van B&W besloten tot inbesteding van de Noordzeeponten bij GVB Veren. De concessie loopt van 1 juli 2013 tot 1 juli 2017.

GVB verzorgt al vanaf 1900 de veerverbindingen in Amsterdam. Anno 2013 vaart GVB in Amsterdam met het IJpleinveer, Buiksloterwegveer, Distelwegveer, Houthavenveer en het NDSM-werfveer. Door de uitbreiding met de Noordzeekanaalverbindingen telt het verennetwerk van GVB nu acht veer- en pontverbindingen.

Voor reizigers verandert nagenoeg niets. De Noordzeekanaalveren blijven gewoon zeven dagen per week varen en de vertrektijden blijven hetzelfde. Ook kunnen voetgangers, (brom)fietsers en overig langzaam verkeer nog steeds gratis over met de pont. Gemotoriseerd verkeer betaalt voor de overtocht. 

Foto: Een pont over het IJ die al door GVB werd uitgevoerd. Copyrights: Jvhertum via Wikipedia onderCreative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported licentie