Meer geld voor veiliger maken van stations – geld vooral voor camera’s

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil 4,6 miljoen euro extra uittrekken om de sociale veiligheid op stations te verbeteren. Uit het jaarlijkse onderzoek naar stationsbeleving blijkt dat reizigers 55 van de 394 stations in Nederland een onvoldoende geven voor veiligheid.

In het onderzoek, waarin alle stations samen gemiddeld het cijfer 7,2 kregen, blijken sociale veiligheid en wachttijdbeleving aanzienlijk slechter te scoren dan het algemene cijfer. Op 55 stations voelen reizigers zich na 19.00 uur niet veilig. In 2023 waren dit 50 stations. Het aantal meldingen van agressie, overlast en vandalisme op stations is in 2024 ook gestegen, zo staat in de voortgangsrapportage 2024 van de Stationsagenda van ProRail, NS en het ministerie.

Vernielingen statiegeldjagers

Volgens de rapportage heeft de invoering van statiegeld ’een negatieve impuls’ gegeven aan het vandalisme. Statiegeldjagers breken geregeld afvalbakken open om er statiegeldblikjes en -flesjes uit te halen. Behalve dat ze de bakken vernielen laten ze ook troep achter. Inmiddels worden er nieuwe afsluitingen op prullenbakken gezet die het openbreken moeten voorkomen.

In 2024 hebben meer stations camera’s gekregen en het ministerie wil het plaatsen van camera’s versnellen. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft staatssecretaris Chris Jansen van openbaar vervoer dat hij ProRail een extra subsidie van 7,9 miljoen wil geven waarvan 4,6 miljoen besteed moet worden aan de veiligheid. Het meeste van die 4,6 miljoen moet gaan naar camera’s, de rest is voor het planten van groen, hekken en het verbeteren van zichtlijnen.

Acht ton voor wachtende reizigers

Een bedrag van 800.000 euro is aangewezen om het leven van wachtende reizigers te verzachten door meer comfort en beschutting te bieden op stations. Reizigers geven gemiddeld de ’wachttijdbeleving’ op de stations het cijfer 6,22. De rapportage meldt dat ’wachten per definitie zorgt voor ontevredenheid’, maar dat er ook veel kansen voor verbeteringen zijn. Die verbeteringen zijn vooral mogelijk op middelgrote stations. Zo worden er meer StationsHuiskamers geopend. Op grote stations (Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal en Arnhem Centraal) zijn deze juist gesloten omdat er voldoende andere horecavoorzieningen zijn.

(c) Treinreiziger.nl

This post was last modified on 3 maart 2025 16:36

Share

Recent Posts

TEE-trein maandag op transport naar Leek

De historische TEE-trein van de nieuwe Stichting Trans Europ Express gaat maandag op transport van…

4 uur terug

Update 11.30 uur NS-staking in noorden en zuiden – intercity’s buiten stakingsgebied vallen uit

Er vallen vrijdag ook NS-treinen uit in gebieden waar niet gestaakt wordt. In het noorden…

5 uur terug

NMBS, SBB en MÁV-START bedienen fietsers ‘t best – fietser in Europa laatste jaren iets beter uit in trein

Spoorwegmaatschappijen NMBS (België), SBB (Zwitserland) en MÁV-START (Hongarije) zijn de drie meest fietsvriendelijke spoorbedrijven van…

1 dag terug

European Sleeper begint als eerste vroeg met verkoop kerstperiode

European Sleeper opent nu al de kaartverkoop voor de kerstperiode. De vroege start is opvallend…

1 dag terug

Vijf redenen om niet te staken en toch te winnen

Dit is een maandelijkse column van Karolien van Wijk, eerder schreef ze voor onder andere…

1 dag terug

Staking op vrijdag: geen NS-treinen in noorden en zuiden – NS rijdt wel in rest van het land

NS-personeel staakt vrijdag in het noorden en zuiden van het land. De NS meldt dat…

2 dagen terug