Meer geld voor veiliger maken van stations – geld vooral voor camera’s
18 feb 2025 11:46
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil 4,6 miljoen euro extra uittrekken om de sociale veiligheid op stations te verbeteren. Uit het jaarlijkse onderzoek naar stationsbeleving blijkt dat reizigers 55 van de 394 stations in Nederland een onvoldoende geven voor veiligheid.
In het onderzoek, waarin alle stations samen gemiddeld het cijfer 7,2 kregen, blijken sociale veiligheid en wachttijdbeleving aanzienlijk slechter te scoren dan het algemene cijfer. Op 55 stations voelen reizigers zich na 19.00 uur niet veilig. In 2023 waren dit 50 stations. Het aantal meldingen van agressie, overlast en vandalisme op stations is in 2024 ook gestegen, zo staat in de voortgangsrapportage 2024 van de Stationsagenda van ProRail, NS en het ministerie.
Vernielingen statiegeldjagers
Volgens de rapportage heeft de invoering van statiegeld ’een negatieve impuls’ gegeven aan het vandalisme. Statiegeldjagers breken geregeld afvalbakken open om er statiegeldblikjes en -flesjes uit te halen. Behalve dat ze de bakken vernielen laten ze ook troep achter. Inmiddels worden er nieuwe afsluitingen op prullenbakken gezet die het openbreken moeten voorkomen.
In 2024 hebben meer stations camera’s gekregen en het ministerie wil het plaatsen van camera’s versnellen. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft staatssecretaris Chris Jansen van openbaar vervoer dat hij ProRail een extra subsidie van 7,9 miljoen wil geven waarvan 4,6 miljoen besteed moet worden aan de veiligheid. Het meeste van die 4,6 miljoen moet gaan naar camera’s, de rest is voor het planten van groen, hekken en het verbeteren van zichtlijnen.
Acht ton voor wachtende reizigers
Een bedrag van 800.000 euro is aangewezen om het leven van wachtende reizigers te verzachten door meer comfort en beschutting te bieden op stations. Reizigers geven gemiddeld de ’wachttijdbeleving’ op de stations het cijfer 6,22. De rapportage meldt dat ’wachten per definitie zorgt voor ontevredenheid’, maar dat er ook veel kansen voor verbeteringen zijn. Die verbeteringen zijn vooral mogelijk op middelgrote stations. Zo worden er meer StationsHuiskamers geopend. Op grote stations (Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal en Arnhem Centraal) zijn deze juist gesloten omdat er voldoende andere horecavoorzieningen zijn.
(c) Treinreiziger.nl
Aan comfortabele en beschutte wachtruimtes heb je niet veel als ze daar ongehinderd zitten te paffen. Afgelopen september kondigde NS/ProRail nog met veel tamtam aan dat er duidelijker geïnformeerd zou worden over het rookverbod. Ik zie nog steeds bijna nergens stickers.
Stationshuiskamers vind ik een geweldige formule. Lekker krantje bij de koffie. Maar een wc hoort daar ook bij.
OF als die afgesloten zijn-juist om die ´sociale veiligheid´ te garanderen. Zoals in mijn woonplaats Rijswijk-altijd behorend tot de -top10 van slechtste stations-en terecht. Blijkt overigens dat dit station in eigendom/beheer is van de gemeente zelf dus dat NS of ProRail daar niet veel aan kan doen.
Voor degenen die alles wat zieligheid oproept zo serieus nemen: die zielige mensen die de afgesloten wachtruimtes openbreken omdat ze dan een beschutte slaapplek hebben- waar moeten die dan heen? Vlak naast dat station staat een vrij groot + Lux hotel , ook nog met gokgelegenheid dat dezelfde gemeente voor langere tijd heeft afgehuurd om gevluchte Oekrainers te huisvesten.
Lijkt wel een toverwoord camera’s tegenwoordig maar als er niemand naar de beelden kijkt is het toch echt een placebo. Ik kijk ook op de NS Community en daar zijn heel veel topics over diefstallen uit camera bewaakte stallingen. Ik heb nog nooit gelezen dat er iets met die camerabeelden gedaan is. Steeds is het excuus dat de politie daar geen tijd voor heeft. Ik denk dat alleen bij moord of doodslag naar de camerabeelden gekeken zal worden. Gelukkig komt dat weinig voor op stations.
Mes-zwaaier op Breda. Personeel gelukkig aanwezig en politie erbij. Indien te laat toch goed dat er cameras toezien en (hopelijk) opnemen.
Vwb die community; volg ik ook, al vanaf begin, in mijn beleving zijn vrijwel alle berichten over diefstal e.d. voor fietsenstallingen.
Die beelden worden in de praktijk-als er althans net geen defect of storing mee was, gebruikt om in ernstig serieuze gevallen een poging te doen de mogelijke dader te identificeren. bvb om te zien of het steeds dezelfde was bij herhaalde inbraak oid. Idem dito voor winkels e.d.
Welke fietsendiefstallen zijn “ernstig serieus” ( en welke fietsdiefstallen zijn dat niet)?
Gewoon ter info: ben zelf niet gedupeerd erin dus sta er relaxed in.
Cameras maken het station niet veilig, dat bleek deze week maar omdat de rechter veen mishandeling van een ns medewerker besloot niet te vervolgen omdat het ” te onduidelijk” was, niet dat wel vervolgen het probleem oplost want dan ben je al slachtoffer. Iedereen die regelmatig in ee trein ziet heeft ze gezien, poortsluipers en schopers, vaak agressief als je al baar ze kijkt, op Rotterdam ca zie je in de tunnel groepen die er hele dag hangen, in de trein zie je steeds meer blikjes detectives , wat he niet ziet is personeel, beveiliging door mensen. Bewaak de poortjes, zorg voor controle en aanwezigheid in de trein
Het sleutelwoord is “toezicht” met bevoegdheden , maar hoe krijg je voldoende en juiste mensen?
Geboefte voelt zich helemaal niet geremd als er camera’s hangen.