Met deze dienstregeling wil FlixTrain vanaf 2024 tussen Duitsland en Rotterdam rijden

FlixTrain heeft een officiële aanvraag voor twee treinen per dag tussen Duitsland en Rotterdam ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het broertje van busvervoerder FlixBus mikt op een ochtend- en middagrit van Nederland naar Oberhausen en vice versa.

Eerder meldde FlixTrain al aan onder andere Treinreiziger.nl dat het serieuze plannen heeft om een verbinding met Nederland op te starten. Uit de aanvraag die de Duitse budgetvervoerder heeft gedaan bij de ACM blijkt dat FlixTrain van plan is om vanaf medio 2024 tweemaal daags tussen Rotterdam en Oberhausen te gaan rijden. Oberhausen is waarschijnlijk niet het begin-/eindpunt in Duitsland; Arthur Kamminga meldde namens FlixTrain dat men in Duitsland pas later een aanvraag wil indienen.

De aangevraagde dienstregeling ziet er als volgt uit:

500 tot 700 reizigers

FlixTrain mikt op een startdatum van 15 december 2024, als de dienstregeling voor het jaar erop ingaat. Mocht er na 1 augustus 2024 al een aftrap mogelijk zijn dan wil het bedrijf al eerder beginnen. De geplande materieelinzet bestaat uit een Vectronlocomotief – dat is hetzelfde type locomotief als NS gebruikt voor de Nightjet-treinen – met daarachter de kenmerkende groene FlixTrain-rijtuigen die plaats moeten bieden aan 500 tot 700 reizigers, afhankelijk van het seizoen.

De geplande route gaat dus via de grensovergang bij Emmerich/Zevenaar. Tussen november ’24 en mei ’26 gaat dat traject buiten dienst vanwege grootschalige werkzaamheden om de Betuweroute een betere aansluiting op het Duitse net te geven. Uit de aanvraag bij de ACM blijkt dat FlixTrain nog niet weet of het zich via een andere route aanpast aan deze werkzaamheden: “Mogelijk wordt er een pauze gepland wegens omvangrijke werkzaamheden op het Duitse net tussen Emmerich en Oberhausen.”

Of de aanvraag wordt goedgekeurd, moet nog blijken. De dienstregeling is dus allerminst zeker, omdat in de huidige dienstregeling de treinserie 3200 ((Rotterdam -) Den Haag HS – Arnhem Centraal) deels in hetzelfde treinpad rijdt. Ook of er bijvoorbeeld binnenlandse treinkaartjes verkocht mogen en gaan worden, is nog onduidelijk.

Uitbreiden

FlixTrain is het spoorse nevenbedrijf van FlixBus, de budgetbusvervoerder die al een decennium actief is in Nederland. De groene treinen rijden al vijf jaar over Duitse en Zweedse sporen, maar dat FlixTrain wil uitbreiden naar elders in Europa is al langer bekend. Een Nederlandse verbinding is vooralsnog het enige concrete expansieplan.

This post was last modified on 23 mei 2023 14:50

Bekijk reacties

 • Vreemd dat zo'n belangrijk spoor 1,5 jaar dicht gaat.

  15 dec is net mooi voor de kerstbezoeken in DE.

  Kun je op Rotterdam Stadion instappen? Waar staat de trein gerangeerd? Eigenlijk kan men net zo goed in Dordt starten. Ook leuk voor de mensen daar.

  • Waarschijnlijk zal de trein daar alleen gaan keren gezien er geen an (ankunft) of ab (abfahrt) bij staat. Hetzelfde geldt voor Emmerich, waar de trein niet stopt maar alleen de grens passeert. Het zal dus puur administratief zijn dat Rotterdam Stadion als vertrekstation staat aangegeven.

   Bovendien denk ik niet dat Flixtrain door gaat rijden naar Dordrecht gezien de (in vergelijking met de andere haltes) relatief weinig mensen die er wonen. Bovendien heeft Dordrecht alleen een regionale overstapfunctie terwijl bijv. Arnhem ook de reizigers op zich neemt uit bijvoorbeeld de regio Zwolle en Nijmegen.

   • Rotterdam Stadion is nodig, omdat daar een loc kan omlopen zonder dat het andere treinverkeer wordt beïnvloed. In Rotterdam Centraal kan dit niet.

    Flix heeft geen driving trailers zoals DB die heeft in de IC1-vloot. Dus dan wordt het ofwel met twee locs rijden (duur), of omlopen.

   • In een straal van 5 kilometer rondom het (centraal) station van Dordrecht wonen 300.000 mensen, dat is vergelijkbaar met Utrecht.

 • Emmerich Rijn Boulevard, prachtig gezicht op de Rijn vanaf terrassen binnen en buiten.
  Van station makkelijk te lopen door winkelstraatjes.

  • Volgens mij ken ik een ander Emmerich. Bij het aftandse station zijn immers helemaal geen winkelstraatjes waarlangs je naar het centrum kunt lopen. Het is meer een soort industrieterrein. En die boulevard stelt werkelijk helemaal niets voor in verhouding tot wat het in potentie zou kunnen zijn. Wat er aan eten te krijgen is, is absoluut niet bijzonder. Een beetje het normale wat je in een streng christelijk restaurant verwacht.

   • Ach, ieder z'n ding. Heb ook niks met zo'n saaie, trage rivier die door een deprimerend industrielandschap stroomt. Er zijn zoveel mooiere plekken in Duitsland (Zwarte Woud, Harz, Beierse Alpen enz.). Reclame voor het spoor is die lijn in elk geval niet: vervuilde stations vol graffiti, overal onkruid, stukken lopen naar waar je wilt zijn. Maar goed, er rijdt in elk geval nog een trein.

 • Gebeurt dit nu in het belang van de reizigers die van gekkigheid niet meer weten welk treinkaartje ze moeten kopen? Of in het belang van de vervoerders en hun aandeelhouders?

  • Hoezo? Als deze verbinding je bevalt koop je een kaartje. Zo niet, dan kies je wat anders. Ik snap niet wat het met gekkigheid te maken heeft.

  • Dankje Henk, ook ik ben de gekkigheid rondom de internationale spoorkaartjes meer dan beu. Ik zie niet in waarom dezelfde rit tot tien keer zo duur moet worden als je op de dag boekt. Zo draait de spontane reiziger op voor het verlies op de lokkertjes op vroeg boeken. En wat betreft de opmerking van een andere reagluurder: dan neem je hem gewoon niet: Sinds de invoering van de HSL heb je bv naar Antwerpen niet veel keus meer. Als je je kaartje op de dag koopt is het 2 keer de prijs en je zult altijd zien als het een week van tevoren koopt het op die dag pestweer is en je dagtripje in het water valt. En ja je kunt kiezen voor Full-flex maar dan is je kaartje weer meer dan 2 keer zo duur. Uiteraard is de Thallys geen alternatief: 5 keer de prijs en vaak uitverkocht.

   • Ik snap niet wat dit met FlixTrain te maken heeft. FlixTrain gaat opereren in een vrije markt, dus ze bepalen hun eigen tariefsysteem. Dat zal uiteraard een tariefsysteem zijn waarvan Flixtrain denkt onder de streep winst te maken.

   • "Sinds de invoering van de HSL heb je bv naar Antwerpen niet veel keus meer."

    Daarvóór was er net zo weinig keuze naar Antwerpen: NS of een vervoerder die in Nederland als onderaannemer van NS rijdt.

   • @Marinus
    Voor een dubbeltje op de eerste rij zitten? Wat jij wil is volledig flexibiliteit en dan op de drukste uren voor de laagste prijs reizen. Ik vrees dat de wereld zo niet werkt

    • Goed lezen: het gaat me niet om het voordeel maar om het getob om voor een redelijke prijs een kaartje op de dag te kunnen kopen. Stel dat de benzinepomp op dezelfde manier zou werken dan zou de wereld te klein zijn, maar in het OV accepteren we dit gewoon.

    • Een pompstation weet niet wanneer jij de brandstof wil gaan gebruiken als je aan komt rijden. Dus valt daarop niet te differentiëren.

     Last-minute boekers bij de internationale trein willen over het algemeen heel graag reizen, dus gaat de prijs omhoog. Dat is logisch, iets met vraag en aanbod weet je wel? Dat werkt ook met vliegtickets en hotels zo.

    • @Marinus. Als je de prijs van benzine vergelijkt met de prijs van treintickets, moet je wel begrijpen dat je een sterk concurrende markt vergelijkt met een markt die vrijwel geheel beschermd wordt tegen concurrentie. Het is dus appels met peren vergelijken. Maar dan nog verschilt de prijs aan de pomp op basis van waar je tankt, de vraag, het label en het serviceniveau. Tank je bij een full service pompstation aan de een drukke snelweg, dan betaal je snel 10% meer per liter dan bij de onbemande pomp aan de rand van een dorp in de provincie. Er is niemand die dat raar vindt.

    • wMarinus: het is een beleidskeuze ben ik met jou eens. De overheid vond het (toen West Europese landen wat rijker waren), het gewoonste zak van de wereld om wat toe te leggen op het Openbaar Vervoer omwille van 1) de minder bemiddelde burger en 2) tegen de congestie op de weg en 3) voor het klimaat.
     Je had toen buurlandtreinen nog niet zo lang geleden voor een fixed tarief, de reissnelheid was wel vergelijkbaar met een Nederlandse IC dus op buurlandafstanden deed je er wat langer over dan met een D-trein, die trouwens sneller reed maar wel over bestaand spoor voor een vaste toeslag.
     We verwijten allemaal de overheid dat ze teveel praten en te weinig doen, maar o wee als iemand terug wil naar de tijd van de nutsbedrijven waarop de overheid inderdaad toelegde. Dan hebben we kennelijk toch liever dat iemand de auto naar Antwerpen of Brussel neemt en die bij Berchem of Vilvoorde parkeert.

  • Net terug van een weekje Zwarte Woud. Heenreis met drie keer overstappen (Arnhem, Dusseldorf, Offenburg), want bijna vier keer zo goedkoop als met de rechtstreekse ICE. Volledige reis: Alkmaar-Freiburg, twee personen, eerste klas, nog geen 100 euro. Wel in februari al geboekt dus; dat scheelt enorm. Halfuurtje vertraging vanuit Dusseldorf (alle ICE's reden met +5 tot +50, typisch voor het wankele langeafstandsvervoer in Duitsland), toch nog redelijk op tijd aangekomen. Terugreis gisteren prima, ondanks extra overstap in Frankfurt. Exact op tijd in Amsterdam.

 • De reis de grens over zal wel meer aantrekkelijk worden als flixtrain wat vaker in Nederland stopt, wat betreft, Delft, Leiden C. Haarlem en Ede Wageningen

 • Iemand enig idee over de eventuele prijzen van Flixtrain? Stel dat Flixrain door gaat rijden naar het Ruhrgebied kun je goedkoop met de ochtendtrein van Flixtrain reizen en vanaf Duisburg met de goedkoopste tickets van de DB.

  Verder iemand enig idee over de bestemming verder in Duitsland van Flixtrain?

  • Gezien de wijze waarop Flixbus/train werkt, zullen er hoogstwaarschijnlijk flexibele tarieven worden gehanteerd. Wie als een van de eerste een rit in de toekomst boekt, kan waarschijnlijk al voor 4,99 of 9,99 op reis. En naarmate de reisdatum nadert, zullen de prijzen stijgen. Wellicht tot een euro of 40/50, afhankelijk van de vraag.

   • Als ik deze tarieven voor Arnhem - Rotterdam moet kopen kan ik net zo goed NS vol tarief kopen. Meer treinen en een directere route.

 • Binnenlandse treinkaartjes zal niet mogen. De trein rijdt dezelfde route als de 3200 en is daarmee concurrerend voor de NS. Dus uitgesloten volgens de concessie.

  • Dat mag wel volgens de Europese wetgeving mits het geen graveren de invloed heeft. En die graverende invloed heeft een trein die twee keer per dag rijdt niet. Daarnaast is het nog maar zeer de vraag of het NS-monopolie überhaupt nog houdbaar is in 2025.

  • Arriva wil anders ook sprinters gaan rijden in het Noorden, in directe competitie met NS.

 • Snap niet waarom ze dat ding niet gewoon in Utrecht starten. In Rotterdam en Den Haag zal er (neem ik aan) niemand instappen; in minder dan 40 minuten reis je namelijk naar Utrecht met de gewone NS intercity in plaats van het dubbele wat deze trein erover doet. Overigens zal Rotterdam Stadion benoemd staan als zijnde de plaats waar deze opgesteld gaat worden na/voor aankomst te Rotterdam.

  • ALs je voor 4.99 euro met deze trein naar Duitsland kan, dan zullen er genoeg zuunige Hollanders zijn die de extra reistijd voor lief nemen. Zo werkt dat ook in de luchtvaart. Een reis AMS-LAX rechtstreeks is duurder dan via Munchen, Londen of Parijs.

    • Waarom? Dat is een prijs die binnen de tariefstructuur van Flixtrain past.

    • @Annemirk
     Flix is na corona een enorm stuk duurder geworden. Het beeld van hele goedkope tickets is al lang achterhaald.

    • Ook nu zijn er voor Flixtrain tickets te krijgen voor 4,99. Bijvoorbeeld tussen Frankfurt en Hannover wanneer je voor ver in de toekomst boekt.

    • Die 4,99 is een lokkertje. Grote kans dat zodra je gaat boeken, deze kaartjes al niet beschikbaar meer zijn

    • @Bert Sitters. Dat is momenteel niet helemaal zo. Ik heb zojuist gekeken naar de route Hamburg-Hannover. Daarvoor is de eerste datum waarop tickets voor 4,99 beschikbaar zijn 5 juni. Zover in de toekomst is dat niet. Op de dagen ervoor zijn er nog tickets voor 6,99 beschikbaar. Het is in de meeste gevallen voordeliger dan de tickets per bus op dezelfde route.

     Voor de route Berlijn-Keulen zie ik de prijs eigenlijk niet lager gaan dan 14,99. En die prijs is vrij algemeen beschikbaar als je ongeveer een maandje voor vertrek boekt. Lijkt me zeer voordelig.

     Volgens mij was het Megabus dat ooit een voor de rechter werd gedaagd door consumentenorganisaties vanwege vermeende misleiding door middels stickers op iedere bus te stellen dat tickets vanaf 1 euro/pond beschikbaar waren. Eenmaal in de rechtbank werd er een lading lijsten overhandigd waaruit bleek dat voor letterlijk iedere meter dat er passagiers vervoerd werden er een ticket van 1 euro (of minder) was verkocht. Dat gold ook voor de route Amsterdam-Londen.

   • En je kan je plaats alvast opzoeken en inrichten. Waar op de route zullen de bedden gereed gemaatk worden.

  • > Snap niet waarom ze dat ding niet gewoon in Utrecht starten. In Rotterdam en Den Haag zal er (neem ik aan) niemand instappen; in minder dan 40 minuten reis je namelijk naar Utrecht met de gewone NS intercity in plaats van het dubbele wat deze trein erover doet.

   1. In Utrecht is voor zover ik weet geen ruimte (meer) om te keren / een loc om te laten lopen.

   2. De Duitser wil niet zo zeer naar Utrecht, die wil eerder naar Amsterdam.

   3. Flix kan met één trein alle vier de grote steden van ons land verbinden.

   4. Duitsers hebben minder bezwaar tegen lange omwegen, zolang er maar geen overstap is en een zitplaats gegarandeerd is. Er zijn er genoeg die van Hamburg naar Basel met de SBB-EC reizen via Keulen en linksrijns, ook al is de ICE via Frankfurt een paar uur sneller.

   5. Waarschijnlijk was er tussen Utrecht-Rotterdam via Gouda geen rijpad vrij.

 • Beetje merkwaardige route, een rondje Randstad en dan via Arnhem een klein stukje de grens over. De business case hierachter ontgaat me een beetje.

  • Ik denk dat ze van plan zijn om door te reizen naar Düsseldorf of Keulen, maar doordat een pad op het Duitse spoor aanvragen anders verloopt, is de aanvraag daarvan nog niet aan de orde.

   • Juist naar Düsseldorf en Keulen zijn er al bestaande verbindingen. Logischer kijkt me een route richting Essen-Dortmund die nu niet bediend wordt.

    • Nederlanders willen naar Düsseldorf en Keulen en veel en veel minder naar Essen en Dortmund.
     Een keer in de twee uur is echt onvoldoende. Als NS en DB het niet doen, dan flikt Flix het wel.

  • @ Realisme graag.
   Weet je hoelang het huidige boemeltje er tussen Arnhem en Oberhausen er over doet door al het stoppen?

   • Ja hoor, ik maak er regelmatig gebruik van omdat ik kennissen in Duisburg heb. Ik zie het probleem niet.

 • Van nog meer tussenstops wordt het aanbod nog aantrekkelijker? Die trein maakt al een omweg van een uur om de Hofstad en de Hoofdstad te bedienen.

  • Aan een volledig identieke duplicatie van de ICE naar Keulen heeft niemand iets, ook Flex niet. Of je bedient een andere route, andere stations, etc en anders wordt het een kansloze exercitie.

   • Tussen Amsterdam en Oberhausen is het een duplicaat van de dienstregeling van de ICE, in het uur dat de ICE niet rijdt. Zelfde stops, zelfde rijtijd. Dus voor wie een soms goedkopere rit in opgebefte oude rijtuigen, zonder 1e klas, restauratie en airco op een krappe zitplaats opweegt tegen de ICE, kan het een alternatief zijn. Voor alles is een markt. Kijk maar naar Ryanair, de Dacia Duster of de Action ;-)

    • Ach, in de ICE werkt de airco als het zomers warm is ook meer niet dan wel.

    • Ik ben afgelopen jaar van Erfurt naar Berlijn met Flixtrain gegaan en er is weinig mis met het comfort. Prima zitplaatsen. En eerste klas en restauratie hoeven voor mij niet.

    • Volgens mij valt dat comfort van de ICE juist tussen Utrecht en Keulen nogal tegen. Het tracé op het Nederlandse deel van het traject ligt zodanig slecht dat de trein voortdurend ongecontroleerd schokt. Op het Duitse deel zijn de voortdurende snelheidsverschillen ontzettend storend en het schiet allemaal totaal niet op.

   • Sowieso zijn er weinig opties om ver Duitsland in te rijden als (zoals ik verwacht) de 1321 keert als 1322. De incentive werkt natuurlijk vooral op prijs. Als een kaartje van Keulen naar Amsterdam de helft kost van wat DB vraagt, dan lijkt me dit voor veel Duitsers aantrekkelijk. Met het Deutschlandticket naar Keulen of Dusseldorf en dan voor een paar tientjes naar Amsterdam. Sowieso zijn veel van de gebruikers van de booking engine van Flixbus meer gericht op de lage prijzen dan op de reistijd. De kosten die Flixtrain heeft zijn per definitie lager dan die van NS/DB, dus dat dit kansloos zou zijn, lijkt me nogal voorbarig. Het zal wel kannibaliseren in de eigen busdiensten en de treindienst van NS/DB.

    Onlangs heb ik nog eens een rit met Flixbus gemaakt. Het was zodanig erg dat dit echt de laatste keer was.

  • Eens met Otto. Als ze naar Keulen willen kom dan bijv. met een route Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Breda, Tilburg, Eindhoven, Venlo, Mönchengladbach, Köln, Bonn. Dat levert meer op dan een duplicatie van de ICE.

   • De ICE, die niet sneller gaat dan een gewone IC, gaat maar een keer in de twee uur. Flix dukt simpel in het gat.

   • Dan moet daar voorbij Kaldenkerken op z'n minst wel dubbelspoor komen.

    • Dubbelspoor is ook nodig voor de goederentreinen.

     Tussen Kaldenkirchen en Dülken is de lijn over een lengte van 12 kilometer enkelsporig aangelegd. Met het toenemende verkeer op deze lijn en de wens om een IC verbinding Eindhoven-Köln op te zetten is dit baanvak door DB Netz eind 2018 overbelast verklaard. Reden genoeg voor de Duitse regering om de spoorlijn Kaldenkirchen-Dülken
     voor 2030 naar dubbelsporen uit te bouwen.

 • Waar moet die trein naar toe als er evenementen zijn op Rotterdam Stadion en daar extra treinen moeten stoppen?

  • Als dat het grootste probleem is dat valt te verzinnen voor deze lijn, dan lijkt het erop dat er eigenlijk geen probleem is.

Share

Recent Posts

Van Berlijn tot Graubünden: Lastminute treinreizen tijdens de herfstvakantie

Oktober is (bijna) aangebroken, de bladeren kleuren warm oranje en rood, en je hebt plotseling…

5 dagen terug

Comfortabel of niet: lang leve de nachttrein!

Met de nachttrein op vakantie. Steeds meer mensen proberen het. Karolien van Wijk is inmiddels…

5 dagen terug

Stichting Hondekop lonkt naar pendeltrein Spoorwegmuseum en doet aanvraag bij ACM

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft een bijzondere open access-aanvraag gekregen: Stichting Hondekop wil…

5 dagen terug

Heijnen: NS moet spitsheffing opnieuw overwegen

De NS moet de omstreden spitsheffing opnieuw overwegen en bovendien met alternatieven komen, zegt demissionair…

1 week terug

NS zwicht voor Kamer en zwakt spitstoeslag af naar maximaal 2,50 euro

Het voornemen van de NS om een spitstoeslag te gaan heffen, kan rekenen op stevige…

1 week terug

Reizigers positief over ervaringen met NS-personeel, minder tevredenheid over hygiëne in treinen

Reizigers geven hun ervaringen met het personeel van de NS gemiddeld een 8,4, blijkt uit…

1 week terug