Arriva maakt podcast over 25 jaar decentralisatie spoor

Deze maand is het 25 jaar geleden dat Oostnet, later bekend als Syntus, het vervoer op het traject Almelo – Mariënberg overnam van NS. In het kader van die mijlpaal komt Arriva met een driedelige podcast over de decentralisatie van het Nederlandse spoor.

In de podcast, die de wervelende titel ’25 jaar decentralisatie van het Nederlandse spoor’ heeft gekregen, duikt Arriva in de geschiedenis van concurrentie op het Nederlandse spoor. De serie krijgt drie afleveringen, sinds woensdag is de eerste episode op Spotify en op de website van Arriva te beluisteren.

Aan het woord komt bijvoorbeeld Frank van Setten, oud-regiodirecteur bij Oostnet. Toen de EU in 1991 voorschreef dat nieuwe vervoerders de mogelijkheid moeten krijgen om toe te treden tot het spoornet, zorgde onder anderen hij ervoor dat Oostnet meer dan een busbedrijf werd. Vanaf mei 1998 reed Oostnet daarom op het traject tussen Almelo en Mariënberg, later werd dat Syntus. Overigens was het niet Oostnet, maar Lovers Rail dat twee jaar eerder al gebruikmaakte van de optie om toegang te krijgen tot het Nederlandse spoor.

Drie afleveringen

Ook oud-minister Annemarie Jorritsma en voormalig NS-directeur Hans Huizinga doen hun zegje in de podcast. De drie afleveringen verschijnen op 24 mei, 31 mei en 7 juni en duren ongeveer een kwartier. In aflevering 2 vertelt Arriva over het opstarten van een treinmaatschappij. Het laatste deel gaat over de toekomst van de decentralisatie van het spoor.

Het is niet voor het eerst dat een spoorvervoerder zich waagt aan een podcast, want tijdens de coronacrisis bracht NS tweewekelijks De Podcastcoupé uit over de ontwikkelingen binnen het bedrijf. Ook bijvoorbeeld DB had in 2019 een podcast over de toekomst van het spoor.

This post was last modified on 25 mei 2023 14:41

Share

Recent Posts

Lastminute naar Parijs? Vanaf Brussel voor maximaal 49 euro

BRUSSEL - De Belgische spoorwegen (NMBS) hebben woensdag een nieuwe, goedkope treinverbinding geïntroduceerd tussen Brussel…

12 uur terug

NS verkoopt tijdens Spelen twee keer zoveel treintickets als normaal

De NS ziet "een duidelijke toename" in de verkoop van treintickets naar Parijs. Daar beginnen…

14 uur terug

Arriva niet blij met ‘lapwerk’ rond spoor in Groningen: ‘Reiziger de dupe’

Door tweewekelijkse inspecties op het spoor rond station Groningen wordt de dienstregeling voor Arriva-treinen aangepast.…

2 dagen terug

Verzakt spoor tussen Sittard en Maastricht zorgt voor dagenlange hinder

Door zware regenval op zondagochtend is een deel van het spoor tussen Sittard en Maastricht…

3 dagen terug

Fiets mee met de ICE Amsterdam – Frankfurt vanaf 8 augustus

Goed nieuws voor fietsers die graag gebruikmaken van de hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Frankfurt. Vanaf…

4 dagen terug

Amsterdamse tram voortaan door naar Uithoorn

Vanaf zondag 21 juli is het mogelijk om met tram 25 tussen Uithoorn en Amsterdam…

4 dagen terug