Metro Parijs: tickets & plattegrond

Een dag, weekend of week naar Parijs? Dan is de Parijse metro erg prettig. Parijs heeft een uitgebreid metronetwerk, maar daarnaast ook een goed busnetwerk en een RER-netwerk (stedelijke treinen). Op deze pagina vind je de metrokaart en info over de tarieven.

Tarieven ondergrondse van Parijs

 • Een los kaartje kost 1,90 euro (2017). Geld besparen? Koop dan 10 losse kaartjes in één. Dat is 14,50 euro en vaak goedkoper dan een kaart voor onbeperkt reizen.
 • Een dag onbeperkt reizen binnen Parijs stad kost 12,85 euro met de Paris Visit pas. Bij negen metroritten of meer op een dag is dit dus goedkoper dan de tien losse kaartjes in één. (Geldig in zone 1 t/m 3).

 

Voorwaarden van Metro Parijs tickets

 • Je mag met een metrokaartje binnen 90 minuten zo vaak overstappen als je wilt. Tenminste, als je binnen het metro- of RER-systeem blijft.
 • Voor de bus en de tram geldt hetzelfde tariefsysteem. Maar stap je over van de bus of de tram op de metro of de RER? Dan heb je een nieuw kaartje nodig. Je kunt wel binnen 90 minuten wel overstappen van bus op bus, van tram op tram of van tram op bus (en vice versa).
 • Een kaartje is geldig in heel de metro van Parijs, bij de RER-lijnen alleen in de stadszone van Parijs. Voor veel dingen is dat prima, maar niet als je naar het paleis Versailles wil of vanuit het centrum naar Disneyland Parijs (Marne la Vallee).
 • Je kunt een kaartje voor de metro ook kopen in het barrijtuig van de Thalys.
 • Een routeplanner van Parijs met al het openbaar vervoer van de Franse hoofdstad vind je hier.

Stations in Parijs zijn groot, met vele vertreksporen van treinen, diverse uitgangen en diverse metro en RER-verbindingen. Het is voor de onervaren reiziger soms best even zoeken waar je moet zijn. Plan dus voldoende overstaptijd in. Heb je haast? Zorg dan dat je vooraf al een kaartje hebt voor de metro. Die kan je dus ook kopen in de Thalys naar Parijs. Wil je weten wat je in Parijs kunt doen? Bekijk dan ons artikel: bezienswaardigheden Parijs.

Metrokaart Parijs:

This post was last modified on 10 november 2020 19:58

Bekijk reacties

 • Als je niets geeft om korting op toeristische attracties in Parijs, vergeet dan de Paris Visite kaartjes. Dan kun je veel beter Mobilis kaartjes kopen. Dit zijn losse dagkaartjes die EUR 7,50 kosten voor 1-2 zones en EUR 10,00 voor 1-3 zones. Je kunt dan de hele dag onbeperkt met al het OV reizen binnen de reikwijdte van je kaartje. Dit tarief wordt niet gecommuniceerd naar toeristen (zogenaamd een ticket voor inwoners van Parijs), maar is voor iedereen te koop en te gebruiken.

  • Bedankt voor deze tip! Wij hebben ook de Mobilis kaartjes gekocht en dat kan gewoon via de automaat. Voor het centrum van Parijs heb je aan 2 zones genoeg, dus 7,50 voor de hele dag.

   • Mooi. Persoonlijk kies ik altijd voor de 10 ritten kaartjes.

  • Eerste keer dat ik dit hoor maar een vraagje als je gewoon in parijs één naar anders reist zoals de gekende toeristische plaatsen in dit meer dan 2 zones? Met andere woorden wat is één zone ?

  • Is deze Mobilis kaart nu in 2022 nog steeds te koop?
   Ik ga nu pas voor de eerste keer naar Parijs zie je.

 • Vraag bij het infopunt de decouvert card. Deze is geldig voor 6 dagen en je kunt alle vervoer bunnen alle zones van de stad gebruiken. Het koste ons 55 euro voor twee personen. Heerlijk vrij gevoel en alles binnen handbereik.

 • is een 10 rittenkaart (carnet) ook voor meerdere mensen te gelijk te gebruiken?
  moet het op 1dag gebruikt worden of kan je ze ook over meerdere dagen gebruiken>

  • jahoor dat zijn 10 losse kaartjes.als je met twee personen bent gebruik je twee kaartjes. volgende dag kun je de andere kaartjes gebruiken. Blijven gewoon geldig zolang ze niet gebruikt zijn

 • Ik snap even het zone systeem van de ov niet. Ik verblijf binnenkort in een hotel bij Garre de Lyon. Van daar uit wil ik dus parijs gaan verkennen. Ik overweeg zo een Mobilis. maar hoe weet ik hoeveel zones ik moet hebben? (mijn plan: Montmartre, Eifel toren. Notre Dame. Louvere. Galeries Lafallete)

  • Het centrum van Parijs is alllemaal 1 Zone dus kan met de dagkaart van mobille. Gare de Lyon ligt in zone 1

 • Dit zijn erg nuttige tips over het gebruik van de Metro in Parijs. Zelf reis ik binnen Parijs meestal met de Metro.

  Misschien is ons metro-navigatie-systeem voor Parijs ook wel de moeite waard.
  Je hoeft er geen app voor de installeren en het laat je (ook in het Nederlands) zien hoe je het beste naar de bekende plekken in Parijs kunt reizen.
  https://www.metrocazar.com/parijs/

Share

Recent Posts

FNV: stakingen bij NS lijken onafwendbaar

Acties en stakingen op het spoor lijken onafwendbaar, stelt vakbond FNV Spoor. Met een ruime…

16 uur terug

Treinverkeer Rotterdam en Dordrecht uren plat door storing ProRail

Het treinverkeer rond Rotterdam en Dordrecht is zondagavond rond 20:30 uur stil komen te liggen…

19 uur terug

Thalys-reizigers uren vast door botsing met een dier

Het treinverkeer van Thalys is vrijdag op meerdere trajecten flink ontregeld nadat in de middaguren…

3 dagen terug

Ook Thalys kampt met materieelproblemen: treinen geschrapt

Door materieelproblemen worden er al dagenlang hogesnelheidstreinen van Thalys opgeheven. Dat blijft ook de komende…

5 dagen terug

Sluiting Gelderse overgang verloopt moeizaam

Het ziet er nog niet naar uit dat de gevaarlijke spoorwegovergang in de Vordense buurtschap…

5 dagen terug

Brits treinverkeer ontregeld door grote spoorstaking

Het treinverkeer in het Verenigd Koninkrijk is woensdag ontregeld omdat het spoorwegpersoneel staakt voor hogere…

5 dagen terug