fbpx
Foto: Stefan Verkerk / Treinreiziger.nl

“Minder drukke spits rond Nijmegen door aanpassing collegetijden”

16 mrt 2018 13:27

De treinen en bussen rond Nijmegen zullen volgend schooljaar minder druk worden. Dat denken de Radboud Universiteit Nijmegen en de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Beide onderwijsinstellingen passen de collegetijden aan en verwachten daarom dat de drukte in de spits rond het piekmoment fors zal afnemen.

Beide onderwijsinstellingen beginnen nu nog om 8:45 uur. Volgend schooljaar begint de Radboud Universiteit Nijmegen een kwartier eerder, om 8:30 uur. De Hogeschool Arnhem Nijmegen gaat juist een kwartier later beginnen, om 9:00 uur. “Door deze maatregel zal het aantal reizigers tijdens de piek rond 8.20 uur in de bus afnemen met 27 procent, in de trein met 19 procent en op fietspaden ook met 19 procent. Er studeren 42.000 studenten op de campus van beide instellingen,” schrijven de organisaties in een gezamenlijk persbericht.

Roger van Boxtel, president-directeur van NS juicht het initiatief toe: “‘We gunnen iedereen een comfortabele reis, maar in de hyperspits is dat lastig. Ik ben blij dat de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Radboud Universiteit de handschoen oppakken en laten zien dat we dit samen veel slimmer kunnen doen.” In 2015 pleitte Van Boxtel al voor het aanpassen van de collegetijden. Dat kwam hem toen op de nodige kritiek te staan. De directeur benadrukt nu dat iedereen bij NS welkom is.

Aan de gewijzigde collegetijden is een lang proces vooraf gegaan. “Het werd erg druk op de Campus, en we willen onze studenten het beste bieden – dus ook comfort tijdens hun reis. Daarom gaan we onderzoeken hoe we de drukte in de spits kunnen verminderen. Je wilt natuurlijk een goed besluit nemen, en daarom hebben we het eerst uitgebreid onderzocht en vervolgens besproken met betrokken partijen, waaronder vervoerders, de gemeente, maar ook de medezeggenschapsraad,” legt woordvoerder Martijn Gerritsen van de Radboud Universiteit uit. Er zijn ook andere scenario’s onderzocht. Bijvoorbeeld dat juist de Hogeschool Arnhem Nijmegen een kwartier eerder zou beginnen, en de universiteit later. “Dat zou weliswaar ook voor een afname hebben gezorgd, maar voor een minder grote.”

0 0 stemmen
Artikel waardering
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Cas
6 jaren geleden

Rijksuniversiteiten ken ik uit Groningen, Leiden en Utrecht, maar in Nijmegen is het toch echt de Radboud-universiteit, die expliciet niet van het rijk is 😉

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
6 jaren geleden
Antwoord aan  Cas

Oeps, slordige fout, heb je gelijk in. Aangepast.