fbpx
Foto: Stefan Verkerk / ProRail

Minister moet spoortracébesluiten opnieuw overdoen

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur moet de tracébesluiten voor uitbreiding en aanpassingen van de sporen Arnhem – Utrecht overdoen. De minister heeft voor haar spoorwegtracébesluiten een verkeerd uitgangspunt gebruikt, waardoor de trillingshinder van het spoorlijn mogelijk niet correct is berekend.

Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald in twee zaken die waren aangespannen door omwonenden van de spoorweggedeelten. De hoogste bestuursrechter vernietigde de tracébesluiten in 2011 ook al vanwege onduidelijkheid over de trillingshinder die de nieuwe sporen veroorzaken. De minister nam toen een nieuw besluit, waartegen de bezwaarmakers opnieuw in beroep kwamen. Binnen 26 weken moet er weer een nieuw besluit liggen.

De uitspraak heeft geen gevolgen voor de omvangrijke klussen bij Utrecht en Arnhem, want de hoogste bestuursrechter bepaalde ook dat het werk gewoon mag doorgaan en dat de treinen mogen blijven rijden. Utrecht Centraal en Arnhem ondergaan een grootscheepse verbouwing om de stations geschikt te maken voor het treinverkeer en de reizigersstromen in de toekomst. Er wordt al jaren aan de klussen gewerkt.

(c) ANP