Nieuwe waterstofbus vat vlam, explosiegevaar geweken

De eerste van de serie van tien Arriva waterstofbussen is deze week in de Achterhoek gearriveerd. Dat maakte de vervoerder donderdagmiddag door middel van een persbericht wereldkundig. Kort daarop blijkt er een incident te zijn met de bus, waarbij de bus vlam heeft gevat.

Explosiegevaar

In Doetinchem is donderdag brand ontstaan in de loods van vervoersbedrijf Arriva. In de loods staat ook de bus die rijdt op waterstof. “De brand is vermoedelijk ontstaan in of nabij het voertuig” vertelt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland.

Doordat de waterstofbus vlam heeft gevat, bestond er een kans op explosies, waarschuwde de veiligheidsregio. Aan het begin van de avond is de brand in de werkplaats van Arriva onder controle. Volgens een woordvoerder zijn waarschijnlijk alleen de banden van de bussen ontploft. Het hele pand aan de Industriestraat en de twee bussen die daarin stonden zijn niet meer te redden, meldt de veiligheidsregio.

Er zijn geen gewonden gevallen. Iedereen heeft de loods veilig kunnen verlaten. Toen er explosiegevaar dreigde, kon de brand alleen van buiten de loods geblust worden. De brand woedde vooral in het dak van de loods. Af en toe klonken er zware dreunen. Dat heeft volgens de veiligheidsregio te maken met de banden van de voertuigen in de loods die ontploffen door de hitte.

Oorzaak onduidelijk

In Doetinchem is een NL-Alert verstuurd vanwege de rook die bij de brand vrijkomt. Mensen worden gewaarschuwd om ramen en deuren gesloten te houden. Vanwege het explosiegevaar worden mensen opgeroepen niet naar de brand te gaan kijken.

Hoe de brand is ontstaan is nog onduidelijk. De brandweer heeft zich eerst gericht om de brand te blussen en te voorkomen dat de brand overslaat naar aangrenzende panden.

December

De spiksplinternieuwe bus kwam vanuit de fabriek Solaris Bus & Coach op een dieplader aan bij de stalling aan de Industriestraat in Doetinchem. De komende periode komen ook de andere nieuwe waterstofbussen uit Polen, aldus Arriva in het persbericht dat vlak vóór de brand werd verstuurd. De bedoeling is dat de bussen in december in de nieuwe dienstregeling komen, maar de kans is reëel dat die planning nu wordt aangepast.

(c) ANP / Treinreiziger.nl. Foto: Persfoto Arriva, voordat de bus vlamvatte.

This post was last modified on 29 oktober 2021 08:12

Share

Recent Posts

Vervoerregio Amsterdam steekt 111 miljoen in toegankelijkheid OV

De Vervoerregio Amsterdam gaat in drie jaar tijd in totaal 111 miljoen euro steken in…

2 uur terug

Deze week wordt er gewerkt (met een zachte G) aan het spoor tussen ‘s-Hertogenbosch en Tilburg/Boxtel

Door werkzaamheden bij Vught rijden er van dinsdag 18 juni t/m zondag 23 juni geen…

1 dag terug

Trein Hengelo – Bielefeld valt nog steeds vaak uit

Nog steeds valt de trein vanuit Hengelo naar Bielefeld veel vaker uit dan gemiddeld. Dit…

1 dag terug

Wanprestatie trein Hengelo – Duitsland zorgt voor extra kosten (voor de belastingbetaler)

De treinverbinding tussen Hengelo en het Duitse Bielefeld gaat de belastingbetaler in Overijssel aanzienlijk meer…

1 dag terug

Nog nooit zoveel treinreizigers naar voetbalkampioenschap

Er is nog nooit zoveel treinverkeer naar een internationaal voetbaltoernooi geweest als tijdens het vrijdag…

3 dagen terug

In beeld: Dit zijn de nieuwe ICE-treinen (in 30 foto’s)

Vanaf 15 juni 2024 is het een feit. De oude ICE-treinen zijn vervangen door nieuwe…

3 dagen terug