Treinstaking in Schotland tijdens klimaattop voorkomen

Met een deal tussen de bond van spoorwegmedewerkers RMT en treinvervoerder ScotRail is voorkomen dat er tijdens de COP26 in Glasgow een verkeerschaos ontstaat. De vakbond dreigde eerder gedurende de VN-klimaattop te gaan staken als er geen loonsverhoging zou komen. Ook wilde de vakbond een ‘COP26-betaling’ voor alle personeelsleden.

Trots

Woensdagavond kwamen beide partijen tot een overeenkomst. Een woordvoerder van de vakbond RMT vertelt aan The Herald dat een aanbod van ScotRail is geaccepteerd, waardoor de geplande stakingen van tafel zijn.

De Schotse minister van Transport, Graeme Dey, liet eerder deze week nog weten dat hij “niet optimistisch” was dat de partijen tot een overeenkomst zouden komen. In een reactie liet hij woensdagavond weten “trots” te zijn op de beloofde loonsverhoging. “Spoorwegmedewerkers kunnen er nu voor zorgen dat iedereen in Schotland – onder wie ook de mensen die de COP26 bijwonen – vervoerd worden.”

Abellio

De VN-klimaattop begint aankomend weekend en duurt tot 12 november. Een staking van het treinpersoneel had voor grote problemen kunnen zorgen. Vanuit Nederland vertrekt er dit weekend een speciale klimaattrein richting Glasgow met vijfhonderd reizigers. Ze stappen in Nederland in de Eurostar en stappen in Londen vervolgens over op een andere trein naar Glasgow.

Het treinverkeer in Schotland wordt uitgevoerd onder de naam ScotRail. Die concessie is momenteel in handen van NS-dochter Abellio. De concessie loopt op 31 maart 2022 af. Aanvankelijk was het de bedoeling dat Abellio tot en met 2025 zou blijven rijden in Schotland, maar de NS-dochter wilde dat alleen als er meer subsidie gegeven zou worden.

(c) ANP / Treinreiziger.nl

This post was last modified on 29 oktober 2021 08:06

Share

Recent Posts

Planuitwerking RegioExpres Arnhem – Winterswijk gestart

De provincie Gelderland heeft de verkenning naar de snelle trein tussen Arnhem en Winterswijk afgerond.…

21 uur terug

NS en Arriva kondigen nieuwe proef aan met automatisch bestuurde trein

Komende zomer start een nieuwe proef met een automatisch bestuurde trein (ATO). NS, Arriva en ProRail gaan in Groningen…

1 dag terug

Boete dreigt voor Keolis vanwege elektrische probleembussen

Openbaarvervoerbedrijf Keolis hangt een boete van 1,25 miljoen euro boven het hoofd, omdat de problemen…

2 dagen terug

Versoepelingen zorgen voor meer trein- en busreizigers

Nederlanders laten zich vaker buiten zien sinds zaterdag de lockdownmaatregelen zijn versoepeld. Zij gaan vaker…

2 dagen terug

Stadsvervoerders willen meer geld voor OV

De stadsvervoerders GVB (Amsterdam), RET (Rotterdam) en HTM (Den Haag) willen nu om de tafel…

3 dagen terug

ProRail: 34x grootschalige werkzaamheden aan het spoor

Treinreizigers moeten in 2022 opnieuw goed de reisplanners bekijken voordat ze de deur uitgaan, want…

4 dagen terug