fbpx

NMBS staking maandag 18 oktober

UPDATE – De staking bij de Belgische spoorwegen (NMBS) gaat maandag 18 oktober door. Van, naar, via en in België zullen er nauwelijks treinen rijden. De staking begint al zondagavond 17 oktober. Ook de Thalys, Eurostar en TGV zullen ernstige hinder ondervinden van de staking.

Reden
De pogingen om de staking af te wenden zijn niet gelukt. De aangekondigde staking voor maandag 18 oktober gaat door. De belangrijkste reden voor de staking is de filialisering van de goederentak van de Belgische spoorwergen, NMBS Logistics. Daarnaast hebben de spoorbonden kritiek op het personeelsgebrek bij spoorbeheerder Infrabel.

Initiatief
De staking bij de NMBS iseen initiatief van spoorvakbond ACOD en wordt ondersteund door de OVS – eveneens een spoorvakbond. Zij De christelijke vakbond ACV-Transcom en de liberale VSOA sluiten zich niet aan bij de 24-urenstaking. 

Periode
De staking bij de NMBS zal beginnen op zondag 17 oktober 22:00 uur. De staking eindigt weliswaar op maandag 18 oktober om eveneens 22:00 uur, maar vanwege logistieke problemen zullen er naar verwachting ook na 22:00 uur nauwelijks treinen rijden. Gedurende de staking zal naar verwachting het hele treinverkeer plat liggen.

Op dinsdag 19 oktober worden de sporen van Brussel-Zuid door actievoerders bezet van 15.00 tot 17.00 uur. Hierdoor zal de treindienst in het hele land verstoord worden.

Internationaal treinverkeer
Ook het internationale treinverkeer ligt gedurende de staking vrijwel geheel stil. De gevolgen:

  • De Intercity Amsterdam – Brussel rijdt maandag de gehele dag niet tussen Roosendaal en Brussel Zuid. Zondag rijden de laatste twee treinen naar Brussel eveneens tot Roosendaal. De laatste trein Brussel – Amsterdam vervalt zondag in zijn geheel.
  • De Thalys Amsterdam – Parijs rijdt door de NMBS staking niet. Maandag zal Thalys waarschijnlijk wel een beperkte dienstregeling hebben tussen Lille en Parijs.
  • De Eurostar Brussel – Londen vervalt tijdens de staking tussen Lille en Brussel. Tussen Lille en Londen rijdt een zeer beperkt aantal treinen.
  • De TGV treinen Brussel – Zuid-Frankrijk rijden gedurende de staking niet van en naar België;
  • De Maastricht – Brussel Express vervalt door de staking;
  • De Intercity´sBrussel – Luxemburg vervallen waarschijnlijk ook.

Negatief reisadvies
NS International geeft vanwege de NMBS staking op maandag 18 oktober een negatief reisadvies. Reizigers met een treinticket voor 18 oktober kunnen kosteloos annuleren. Bij omboeken moet men wel eventueel bij betalen naar een hoger tarief. Reizigers in het bezit voor een Thalys ticket voor maandag 18 oktober, kunnen ook dinsdag reizen. Dit is echter zonder zitplaatsgarantie.