X

NS Groepsticket: enkele reis vanaf € 4,93

Samen met een groep per trein naar dezelfde bestemming? Dan is het NS Groepsticket ideaal. Voor slechts 30 euro reis je met 4 personen naar dezelfde eindbestemming (enkele reis). Iedere persoon extra (maximaal 7) kost 1,50 euro extra. Bij een retourtje koop je twee keer het NS Groepsticket. Het nieuwe ticket is alleen te koop via NS.nl.

Info & Bestellen

Hoe werkt het NS Groepsticket precies?

Het NS Groepsticket is te koop vanaf 8 januari en wordt alleen online verkocht. Je geeft het vertrek- en aankomststation op en vult de persoonsgegevens van alle reizigers in (naam, geboortedatum). De hoofdboeker moet altijd aanwezig zijn. De overige reizigers krijgen een meereiskaartje. Het meereiskaartje is alleen geldig als er samen gereisd wordt met de hoofdboeker. De treinkaartjes worden geleverd als e-ticket. Deze dien je of uit te printen of op de smartphone te tonen via de NS Reisplanner app. Er mag van maandag t/m vrijdag tussen 6:30-9:00 en 16:00-18:30 uur niet gereisd worden. In het weekend zijn er geen tijdsbeperkingen.

Moeten alle reizigers vanaf hetzelfde station reizen?

Alle reizigers moeten dezelfde trein(en) gebruiken, maar niet alle reizigers hoeven heel de reis aanwezig te zijn. De hoofdboeker moet wel altijd aanwezig zijn. De overige reizigers krijgen een meereiskaartje. Het meereiskaartje is alleen geldig als de hoofdboeker aanwezig is. De medereizigers kunnen dus op een later station instappen, of op een eerder station uitstappen. Ze kunnen echter niet verder reizen naar een andere bestemming. Er mag alleen gereisd worden via routes die de NS Reisplanner geeft.

Wat kost het NS Groepsticket?

Let op: de tarieven zijn op basis van een enkele reis. Maak je een retourreis? Dan koop je één groepsticket voor de heenreis, en één groepsticket voor de terugreis. Reis je met meer dan 7 personen? Dan dien je twee groepstickets te kopen (per enkele reis).

Aantal personen Groepsprijs Prijs omgerekend per persoon
4 personen € 30,- € 7,50
5 personen € 31,50 € 6,30
6 personen € 33,- € 5,50
7 personen € 34,50 € 4,93

Hoe zit het precies met de tijdsbeperkingen?

In het weekend maakt het niet uit hoe laat je reist. Doordeweeks wel. Dan mag je niet reizen tussen 6:30 – 9:00 en 16:00 – 18:30 uur. Daarbij is de werkelijke tijd bepalend, en dus niet de inchecktijd. Als je door vertraging onverwacht toch in de spitsuren terecht komt is dat niet erg, zegt een woordvoerder van NS.  Het Groepsticket is daarmee het eerste e-ticket (een eerdere proef niet meegerekend) dat een avondspitsbeperking heeft.

Wat moet ik verder nog weten over het NS Groepsticket?

Het Groepsticket is niet wijzigbaar. Je kunt dus niet later de datum, het traject, of het aantal personen wijzigen. Ook de persoonsgegevens zijn niet wijzigbaar. De hoofdboeker moet altijd aanwezig zijn; als die bijvoorbeeld ziek is, kun je het Groepsticket niet gebruiken. Als één van de overige reizigers niet komt, is dat geen probleem en kun je gewoon reizen. Het NS Groepsticket is niet geldig op Koningsdag. Bij vertraging kun je gewoon een beroep doen op de regeling Geld terug bij Vertraging. Wil je gebruik maken van de ICE of snelle Intercity Direct (HSL) tussen Schiphol en Rotterdam (of v.v.) dan dien je in het algemeen een toeslag te betalen. Uitzondering: t/m 28 februari 2018 is Intercity Direct tijdens de daluren tijdelijk toeslagvrij. Het groepsticket is niet geldig in de bus, tram en metro. Ook is het alleen te gebruiken voor binnenlandse treinreizen.

Hoe open ik een OV-chipkaartpoortje?

Je reist met een e-ticket, dus je hebt geen OV-chipkaart nodig. Je hoeft met dit kaartje niet in en uit te checken. Zijn alle poortjes op een treinstation gesloten? Dan kun je met de barcode van het e-ticket het breedste OV-chipkaartpoortje openen. Maak je gebruik van het Mobiel Ticket? Dan kun je via de NS app ook de barcode gebruiken om het breedste OV-chipkaartpoortje te openen.

Hoe koop ik het NS Groepsticket?

De verkoop verloopt via deze pagina. Tot en met 14 januari 2018 kan er nog gebruik gemaakt worden van het NS Groepsretour.

Hoe weet ik zeker of dit treinkaartje voor mij het goedkoopst is?

Je kunt alle NS-tarieven checken op de pagina Alle treinkaartjes. Als één iemand uit de groep ook een NS-abonnement heeft, kan ook gebruik maken van Samenreiskorting (ns.nl). (Of zie onze pagina Samenreiskorting). Soms zijn er ook NS-dagkaarten. Die vind je op de pagina goedkope treinkaartjes. Eigenlijk is onze prijsvergelijker het handigst.

In eerste instantie heeft NS niet bekend gemaakt dat er ook een avondspits beperking bij dit ticket gaat gelden. De introductie is een dag uitgesteld.

This post was last modified on April 13, 2018, 4:12 pm

Treinreiziger.nl (Hildebrand) :

Bekijk reacties (61)

 • Voor de school Reis wil Ik met 30 leerlingen en 10 collega's van voorweg lag in zoetermeer die naar wereldmuseum reizen. Kan u mij advies geven welke Kaarten ik beter nemen?

  • Hou oud zijn de kinderen? t/m 11 jaar is Railrunner het voordeligst. Voor oudere kinderen en collega's is dit ticket goed, maar: mijn advies zou zijn, huur een bus. Bij 40 personen van 12+ bent u nu ook 400 euro kwijt, bus- en tram niet inbegrepen en mag u niet tijdens de spits reizen, en moet u minimaal 1x overstappen.

 • januari 25, 2018 om 9:47 pm
  Voor de school Reis wil Ik met 30 leerlingen en 10 collega’s van voorweg lag in zoetermeer die naar wereldmuseum reizen. Kan u mij advies geven welke Kaarten ik beter nemen?

 • Mooi initiatief, voor €30 met 4 personen van Middelburg naar Rotterdam CS. Ik zeg DOEN! Oepsie, het is een enkele reis ... Ga ik €60 betalen voor een retourtje Rotterdam als dat met de auto voor €25 kan? Ik zeg LAAT MAAR!

  • De 25 euro is waarschijnlijk alleen op basis van benzine kosten, terwijl u indirect natuurlijk wel meer betaald. In verleden was het groepsretour iets beter geprijsd, maar dat is geen groot verschil.

 • Ik wil ga naar Amsterdam met mijn zon ( 10 jaar)mijn baby (4 maanden), mijn zon vader en eem vriend,
  3 volwassenen
  1 kind
  1 baby

  Mag ik deze groeptiket gebruiken als mijn zoon dat nog niet heeft 11 jaar gedaan?

 • Ik Heb Een groepsreis 18 Februari Van Enschede naar Utrecht en voor terug per ongeluk weer Enschede -Utrecht ingevuld
  Mijn vraag is is dat ook geldig

  • Nee. Bel even naar de NS Klantenservice, leg het probleem uit, en dan is mijn ervaring dat ze coulant zijn en de order wel willen annuleren.

 • Ik wil met 2 andere de trein nemen volgende week met een groepsticket, maar die is alleen vanaf 4 personen geldig. Toch is het ook goedkoper voor zn drieën. Echter bij het invullen moet ik een vierde naam invullen. Wat kan ik doen? Laat ik het blanco?

  • OF gewoon een naam verzinnen. En die persoon komt dan niet. Dat is geen probleem, mits het niet de hoofdboeker is.

  • De NS-pagina waar je het groepsticket kunt kopen zegt het volgende: "Het ticket is alleen geldig in de daluren: op doordeweekse dagen tot 6.30 uur, tussen 9.00 en 16.00 uur en na 18.30 uur. In het weekend en op feestdagen de hele dag geldig. Niet geldig op Koningsdag (27 april)."

   Dus op 2e Pinksterdag kan je gewoon voor 9 uur reizen met dit ticket.

 • Hallo, ik wil binnenkort een treinrit Hengelo Schiphol met 4 personen, de heenreis is geen probleem dan stappen we om 09.30 in. De terugreis echter stappen we om 04.03 in en komen dan aan om 6.52 uur in Hengelo, net 22 minuten in spits tijd. We zijn dus formeel genoodzaakt om het laatste stukje van Deventer naar Hengelo een enkele reis te kopen voor 10 euro per persoon voor 50 km treinen, de heenweg van ruim 150 km kost 7,5 euro.
  Ik vind dit een nadeel van het strakke begin van de spitstijd, ik ben immers ruim voor de spits ingestapt en er gaat geen eerdere trein.
  Wie heeft er een goede oplossing.