Treinen stoppen voorlopig niet in Zoetermeer

Er stoppen tot nader bericht geen treinen op station Zoetermeer. De gemeente Zoetermeer heeft een belangrijke fiets- en voetgangersbrug over onder meer de A12 en het spoor gesloten omdat die niet als veilig kan worden beschouwd. Daardoor kunnen treinreizigers het station niet bereiken.

Komende dagen geen treinen

Uit recent onderzoek is naar voren gekomen dat de constructie te zwaar is voor de ondersteuning. Op dit moment is niet te zeggen of er acuut instortingsgevaar is, aldus de gemeente. De grote overdekte brug zelf is afgesloten voor voetgangers en fietsers. Eerder waren er al scheuren ontdekt in de Nelson Mandelabrug, die ook het station Zoetermeer met beide zijden van de stad verbindt. Mogelijk komen die door fouten in de berekeningen tijdens het ontwerp.

Vanwege de onveiligheid stoppen op het station de komende dagen geen treinen meer. Treinreizigers moeten namelijk van de brug gebruik maken om van het station af te komen. Rijkswaterstaat onderzoekt hoe onveilig de situatie precies is. Wethouder Marijke van der Meer laat weten dat Rijkswaterstaat mogelijk binnen een week kan zeggen wat er nu met de brug moet gebeuren.

Voorlopig pendelbussen

In het ergste geval kan volgens de wethouder besloten worden dat al het verkeer onder de brug moet worden stilgelegd. Dat daar nu niet direct toe is besloten, heeft volgens haar te maken met de risico’s die elders ontstaan als het verkeer moet worden omgeleid. Naast het reguliere spoor en de A12, gaat ook de RandstadRail onder de brug door.

Er worden de komende dagen pendelbussen ingezet om voetgangers van de ene kant van de brug naar de andere kant te brengen. Fietsers wordt geadviseerd om te rijden. Treinreizigers moeten totdat het euvel is opgelost gebruikmaken van station Zoetermeer Oost. NS zet sinds vrijdagavond bussen in tussen Zoetermeer en Zoetermeer Oost. De reisplanner wordt per dag aangepast.

Gepland onderhoud in 2026

De Nelson Mandelabrug is begin jaren negentig in gebruik genomen. Hij werd onder meer gebouwd vanwege de tuinbouwtentoonstelling Floriade die in 1992 in Zoetermeer werd gehouden. In 2026 staat er groot onderhoud van de brug gepland.

(c) ANP

This post was last modified on 6 december 2022 09:07

Share

Recent Posts

Zuid-Holland wil een landelijke centrale voor reishulp in ov

De provincie Zuid-Holland pleit voor een landelijke centrale voor mensen die hulp nodig hebben bij…

2 dagen terug

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

6 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

6 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

1 week terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

1 week terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

1 week terug