fbpx

NS: hele dag vertraging en treinuitval

17 jan 2017 10:39

Treinreizigers moeten volgens de Nederlandse Spoorwegen de hele dag nog rekening houden met problemen rond Amsterdam. Ook in de rest van het land kunnen de gevolgen merkbaar zijn. Het kost veel tijd om de treinen na de stroomstoring weer te laten rijden.

"Op Centraal Station rijden treinen nu mondjesmaat. Maar veel treinen staan niet op de goede plek of er is geen conducteur. De stroom is ook nog niet goed genoeg om de wissels op de juiste manier te bedienen," zegt een woordvoerder van NS omstreeks 10 uur tegen het ANP. "Door de stroomstoring zijn de IT-systemen die het treinverkeer en de personeelsinzet aansturen, ontregeld. Het kost veel tijd om de treindienst weer volgens dienstregeling te rijden omdat we zowel treinen als machinisten en conducteurs weer op de juiste plek moeten krijgen."

NS adviseert de mensen daarom nog steeds om de reis naar Amsterdam, Schiphol en Utrecht als het mogelijk is uit te stellen. Mensen die wel met de trein gaan, moeten de informatie over de dienstregeling goed in de gaten houden. Soms is pas kort voor vertrek duidelijk dat een trein niet rijdt, of vertraagd is. "De reisplanner geeft vanwege de problemen met de systemen niet altijd de juiste reisadviezen. Luister op het station goed naar de omroep welke treinen wel rijden," adviseert NS.

Rond Utrecht Centraal werd de situatie bovendien bemoeilijkt vanwege een achtergebleven tas. Daarop heeft de politie een deel van Utrecht Centraal ontruimd. De sporen werden rond 10.30 uur weer vrijgegeven en het treinverkeer wordt weer hervat.