NS moet van inspectie veiligheidsmeldingen beter borgen

De NS moet veiligheidsmeldingen beter borgen en opvolgen. Dat heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) NS laten weten, bevestigt de vervoerder woensdag na berichtgeving door NRC.

Urgent

NRC schrijft dat het spoorbedrijf het aantal treinen dat met materieelgebreken uitvalt onderschat en onvoldoende zicht heeft op gevaarlijke situaties op het spoor. Daarom moet het systeem waarmee de NS defecte treinonderdelen en reparaties registreert “urgent” worden verbeterd, zo meldt de krant op basis van een vertrouwelijke brief van de ILT aan de NS-top.

De ILT constateert “onduidelijke” en “mogelijk onbeheerste processen” in de administratie van defecte treinonderdelen. Ook ontbreekt de “tracking en tracing vrijwel volledig”, waardoor de NS niet weet in welke treinstellen nieuwe of gereviseerde onderdelen zitten. Een gevolg daarvan is dat bij een terugroepactie van één specifiek onderdeel een groot aantal treinen terug naar de werkplaats moet om te controleren of het onderdeel daarin zit, schrijft NRC.

Klokkenluider

Het onderzoek van de ILT heeft plaatsgevonden na een melding van een klokkenluider, die volgens NRC zegt dat de NS geld verspilt en de veiligheid op het spoor op het spel zet door slecht onderhoud te plegen aan treinstellen. De NS zou niet leren van eerder geconstateerde constructiefouten van treinstellen, met name bij de deuren en remmen. Als treindeuren spontaan open of dicht gaan of remmen vastzitten, moet dat daar worden geregistreerd, maar dat gebeurt inconsequent – weet de krant op basis van het onderzoek van de inspectie.

Geen actuele risico’s

Volgens NS betreffen de meldingen waar NRC over schrijft een medewerker “met wie op de werkvloer vaak veel verschillen van inzicht waren over tal van zaken”. De vervoerder laat weten dat de melding waar de krant over bericht eerst intern is onderzocht. “Vervolgens is deze ook nog eens door een externe partij onderzocht als second opinion. Daarbij zijn geen bijzonderheden aan het licht gekomen.”

De ILT heeft de melding vervolgens ook onderzocht, aldus de NS. “Ook hierbij zijn geen risico’s aan het licht gekomen.” Het onderzoek van de inspectie richtte zich echter niet op de technische problemen. De inspectie beaamt dat er geen acute risico’s zijn voor de spoorveiligheid. NS zegt de conclusies serieus te nemen dat de veiligheidsmeldingen beter geborgd moet worden. Er is volgens de NS een plan van aanpak gemaakt om dat te verbeteren.

(c) ANP / Treinreiziger.nl

This post was last modified on 13 oktober 2022 08:56

Bekijk reacties

    • Misschien even bij de luchtvaart gaan kijken hoe je fatsoenlijk configuratiebeheer voert want dit klinkt nogal amateuristisch.

  • Wordt bij NS Techniek de processen niet goed aangestuurd?

    Ken als buitenstaander NS (Techniek) niet. Maar uit deze artikel lijkt het alsof bepaalde processen niet worden uitgevoerd. Te weinig personeel? Of te hoge werkdruk?

    • Vanuit een geheel andere branche. Als er een incident is, dan los je eerst het incident op. Daarna ga je onderzoeken waarom het incident heeft plaats gevonden. Het weglaten van de tweede stap bespaart veel tijd, maar schuift de problemen naar de toekomst. Het is aan het management om steeds weer de "waarom" vraag te stellen.

      • In andere branches wordt er niet verder gedaan voordat de oorzaak is gevonden. Gewoon verder gaan in afwachting van een volgende incident is juist wat ze bij NS lijken te doen.

    • Te veel NS personeel. Daar werkt men net als op de trein. Vooral niet doen wat bij je werkt hoort.

Share

Recent Posts

NS zwicht voor Kamer en zwakt spitstoeslag af naar maximaal 2,50 euro

Het voornemen van de NS om een spitstoeslag te gaan heffen, kan rekenen op stevige…

2 dagen terug

Reizigers positief over ervaringen met NS-personeel, minder tevredenheid over hygiëne in treinen

Reizigers geven hun ervaringen met het personeel van de NS gemiddeld een 8,4, blijkt uit…

2 dagen terug

Arriva hoopt einde NS-monopolie in te luiden en wil 24 stoptreinen en twee intercity’s overnemen

Arriva wil vanaf 2026 op tal van spoortrajecten in het land gaan rijden waar nu…

4 dagen terug

Kamer zet alles op alles om prijsstijgingen ov te voorkomen

De Tweede Kamer wil voorkomen dat de prijzen van trein- en buskaartjes volgend jaar fors…

4 dagen terug

Doortrekken Noord/Zuidlijn naar Schiphol op losse schroeven door financiële tekorten bij ministerie

Het is onzeker of het verlengen van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol en Hoofddorp door kan…

6 dagen terug

Reclame Code Commissie tikt OVpay op de vingers: tv-reclame misleidend

De televisiereclame waarin Translink het betalingssysteem OVpay aanprijst, is volgens de Reclame Code Commissie (RCC)…

1 week terug