NS niet naar de rechter om staking, hinder 24 augustus bekend

De Nederlandse Spoorwegen gaan niet naar de rechter om de staking van woensdag in Noord-Nederland te voorkomen. Dat laat een woordvoerder van de NS weten. FNV-bestuurder Roos Rahimi noemt het een “wijs besluit”. Volgens haar was een rechtsgang “juridisch niet kansrijk” geweest.

Niet naar de rechter

Volgens de NS zou de rechtsgang alleen worden gemaakt als de acties een gevaar zouden opleveren voor de veiligheid van reizigers. Bijvoorbeeld als veel reizigers zich op stations zouden verzamelen voor grote evenementen. Maar daar is woensdag geen sprake van, aldus de zegsman.

Volgens Rahimi vindt er goed overleg plaats tussen de NS en de vakbonden over de stakingen. Zeker als het aankomt op veiligheid voor de treinreiziger. “Niemand is gebaat bij onveilige situaties, daarom moeten daar goede afspraken over worden gemaakt.” Ook kunnen kunnen de bonden zo tijdens het overleg onderscheid maken “tussen wat onveilig is en wat de NS niet goed uitkomt”, aldus de vakbondsbestuurder.

Hinder 24 augustus duidelijk

Inmiddels is er een vrij goed beeld welke treinen uit gaan vallen. Zo is de reisplanner aangepast. Van en naar Zwolle blijven er enkele intercity’s rijden, dat wil zeggen na de ochtendspits. Betreffende treinen hebben conducteurs van andere regio’s. Van Zwolle naar ‘t Harde, Leeuwarden en Groningen zullen er naar verwachting geen Sprinters rijden. Tussen Zwolle en Olst zullen de treinen ook uitvallen. Op Treinposities.nl is een lijst te zien van de opgeheven treinen.

Treinen van de overige treinvervoerders rijden woensdag wel volgens dienstregeling. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Arriva-treinen in Groningen en Friesland en de Blauwnet-treinen rond Zwolle. “We vinden het jammer dat de acties impact hebben op onze reizigers”, zegt NS in een toelichting. Naar verwachting wordt er donderdag in heel het land weer volgens de normale dienstregeling gereden.

Cao-conflict

De vakbonden onderhandelen al enige tijd met de NS over een nieuwe cao. Een van de cao-eisen van de vakbonden is een automatische compensatie voor de prijsstijgingen in het salaris van NS-medewerkers. Ook willen ze een eenmalige uitkering van 600 euro en een aanpassing van de regeling om eerder te stoppen met werken. Maar de partijen zijn na vijf onderhandelingsrondes nog niet nader tot elkaar gekomen. Daarom gaan de bonden nu actie voeren.

Estafettestaking

Naast de staking in Noord-Nederland, waarbij NS-personeel het werk neerlegt tussen 04.00 uur ‘s ochtends en 04.00 uur de volgende dag, volgen meer acties. Zo staken de bonden op 26 augustus in het westen van het land. Drie dagen later gaan de acties verder in de regio noordwest. Op 30 augustus staakt personeel in het midden van het land en op 31 augustus in het oosten en zuiden van Nederland.

Eerder dreigde het spoorbedrijf naar de rechter te gaan als de spoorvakbonden zouden gaan staken. Daarmee reageerde de NS op het ultimatum van de bonden, waarmee zij betere cao-afspraken wilden afdwingen. Volgens de NS konden acties “zeer schadelijke gevolgen” hebben, onder meer voor reizigers die sterk afhankelijk zijn van vervoer per spoor.

(c) ANP / Treinreiziger.nl

This post was last modified on 23 augustus 2022 22:32

Share
Tags: Staking NS

Recent Posts

Nog nooit zoveel treinreizigers naar voetbalkampioenschap

Er is nog nooit zoveel treinverkeer naar een internationaal voetbaltoernooi geweest als tijdens het vrijdag…

2 dagen terug

In beeld: Dit zijn de nieuwe ICE-treinen (in 30 foto’s)

Vanaf 15 juni 2024 is het een feit. De oude ICE-treinen zijn vervangen door nieuwe…

2 dagen terug

NS verwelkomt nieuwe ICE-treinen op de route Amsterdam – Frankfurt

Zaterdag heeft NS-directeur Heike Luiten officieel de nieuwe ICE 3neo in Nederland verwelkomd. De treinen…

2 dagen terug

GVB reageert op kritisch krantenartikel: veiligheid niet in het geding

Het Gemeentelijk Vervoersbedrijf van Amsterdam (GVB) is niet blij met een kritisch artikel van NRC.…

3 dagen terug

NS wil van Nightjet naar Oostenrijk twee aparte treinen maken

NS heeft zich bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) gemeld om de Nightjet van…

4 dagen terug

Sarah bedacht ideale boekingswebsite voor treintickets: ‘Onervaren reiziger weet niet waar hij aan toe is’

Spoorwegmaatschappijen kunnen veel meer vanuit het perspectief van de reiziger denken als het aankomt op…

4 dagen terug