NS stoot Abellio in Verenigd Koninkrijk af

NS werkt aan het vertrek uit het Verenigd Koninkrijk. Volgens het spoorbedrijf past Abellio UK niet meer in het strategische belang van de vervoerder.

Abellio UK afgestoten

In 2018 wijzigde NS de buitenlandstrategie met Abellio, waar Abellio UK en Abellio Duitsland onder vallen. Kort gezegd moeten de buitenlandactiviteiten sindsdien bijdragen aan het belang van de Nederlandse reiziger. “Abellio UK was sinds de gewijzigde buitenlandstrategie voor NS niet meer van strategisch belang” schrijft NS in de halfjaarcijfers. Daarom is besloten de Britse markt te verlaten.

Door de onzekere Britse spoormarkt is de verkoop niet eerder van de grond gekomen, ook de hoge garanties die NS hier heeft uitstaan (€ 0,5 miljard) spelen een rol. Omdat de Britse spoormarkt inmiddels in rustiger vaarwater is gekomen, acht NS de tijd nu wel rijp om Abellio UK af te stoten.

Zonder de boekhoudkundige wijzigingen ten behoeve van de verkoop haalt Abellio UK een resultaat uit bedrijfsactiviteiten van € 40 miljoen. Dat is inclusief een bijzondere bate van € 21 miljoen. NS trok zich al eerder (op 31 maart) terug uit Schotland.

Forse groei

Het vertrek uit het Verenigd Koninkrijk is een hele ommezwaai. In 2001 begon NS met activiteiten in het buitenland, toentertijd onder de naam NedRailways. Doelstelling was ervaring opdoen in het buitenland, en zodoende NS klaar te stomen voor eventuele concurrentie. In 2003 werd de eerste concessie gewonnen.

In de jaren daarop bleef Abellio fors groeien. Ondanks dat NS’ Timo Huges de focus op Nederland legde, mocht NS via Abellio in het buitenland blijven groeien. “Het is de ambitie van Abellio om verder te bouwen aan duurzame portfolio van OV businesses in Europa door te groeien in onze bestaande markten en nieuwe markten te verkennen” liet Abellio in 2014 weten.

De ene concessie na de andere werd binnengesleept. Zo werd in 2014 ook de Schotse treinconcessie met veel trots binnengehaald. Toch veranderde er wel iets, zo plaatste minister Jeroen Dijsselbloem als aandeelhouder in 2015 vraagtekens bij de investeringen in horeca en busvervoer. Het leidde uiteindelijk tot de verkoop van Qbuzz en het uitbesteden van de horeca-activiteiten. Maar Abellio bleef desondanks groeien.

Brexit

In 2018 kwam de helft van de omzet nog uit de buitenlandse activiteiten, waarbij het Verenigd Koninkrijk als een van de belangrijkste markten gold. Maar in 2018 uit NS voor het eerst ook duidelijk zijn zorgen over Abellio. De tegenvallende reizigersgroei en de Brexit brengen onzekerheid met zich mee. Daardoor daalt ook de winst. Die daling zet in 2019 door, op een omzet van 3,4 miljard haalt NS een winst van slechts 4 miljoen.

Met het afstoten van Abellio in het Verenigd Koninkrijk blijft er echter weinig meer over van de NS-activiteiten in het buitenland. Immers, de concessie Rhein-Ruhr-Express is al van NS afgepakt. Via Rail heeft tussen Arnhem en Düsseldorf nu de treindienst van Abellio overgenomen. Alleen in midden-Duitsland is Abellio nog actief.

This post was last modified on 23 augustus 2022 22:20

Share
Tags: Abellio

Recent Posts

Hele dag geen treinen tussen Amersfoort en Apeldoorn vanwege defecte bovenleiding

Door een defecte bovenleiding rijden er sinds zondagavond laat geen treinen tussen Amersfoort en Apeldoorn.…

22 uur terug

Nog tot begin juni geen treinen tussen Maastricht en Luik door noodweer

De herstelwerkzaamheden aan het spoor tussen Maastricht en Luik na de zware regenval van vorige…

4 dagen terug

Lelylijn, open toegang en meer internationaal treinverkeer opgenomen in hoofdlijnenakkoord PVV, NSC, VVD en BBB

In het hoofdlijnenakkoord dat is opgesteld door de formerende partijen PVV, NSC, VVD en BBB…

2 weken terug

Onderzoeksraad trekt conclusies na treinongeluk Voorschoten: onvoldoende aandacht voor veiligheid

Bij het onderhoud aan het Nederlandse spoorwegnet is er vanuit het ministerie van Infrastructuur en…

2 weken terug

Twentse reisapp Goan! niet meer te gebruiken vanwege gebrek aan animo

Vanwege enorm gebrek aan animo is de Twentse reisapp Goan! niet meer te gebruiken. Gemeentes…

3 weken terug

Siemens levert materieel voor nieuwe hogesnelheidslijn tussen Los Angeles en Las Vegas

Het Amerikaanse treinconcern Brightline heeft bekendgemaakt dat Siemens de voorlopige uitverkorene is om materieel voor…

3 weken terug