NS-trein (DDZ) ontspoorde in januari door problemen remsysteem

Twee beschadigde wielen als gevolg van een probleem met het remsysteem is de oorzaak van het ontsporen van een trein begin dit jaar in Den Haag, meldt de NS op basis van onderzoek. Het incident gebeurde op 2 januari met een dubbeldekker van het type DDZ.

Twee gewonden

De trein liep uit de rails nabij Den Haag Centraal, met een snelheid van 24 kilometer per uur. Het spoor raakte over tientallen meters beschadigd. Als gevolg van deze ontsporing raakten een reiziger en een hoofdconducteur licht gewond.

Oorzaak ontsporing

De oorzaak voor het ernstig beschadigd raken van de wielen is dat een remblok ongeveer 2 weken voor de ontsporing volledig, tot op de zool, weggesleten was. Deze overgebleven zool van het remblok kon vervolgens in 2 weken tijd de wielen ernstig beschadigen.

Foto: Stefan Verkerk

Het treinstel werd in de periode voorafgaand aan de ontsporing voor 90% ingezet op de sprinterlijn Utrecht-Zwolle. Omdat op deze sprinterlijn door DDZ treinstellen veel en hard moet worden geremd, zorgt dit voor veel snellere slijtage van de remblokken dan op andere trajecten. Omdat het geldende onderhoudsregime uit ging van maximaal 5% inzet op de sprinterlijn Utrecht-Zwolle, en de trein hier voor 90% ingezet is, konden de remblokken sneller dan voorzien, volledig tot op de zool, afslijten.

Het onderzoeksrapport meldt verder dat het remblok niet helemaal los kwam van de wielen. Ook dat is een oorzaak waardoor er sneller slijtage ontstond. Voor de ontsporing waren er weliswaar signalen dat er onderhoud nodig was, maar gedacht werd dat het om vlakke wielen ging. Iets waar treinen vaker last van hebben, en niet direct een acuut probleem vormt.

Structurele maatregelen

NS zegt “structurele maatregelen te nemen” als het gaat om het “onderhouds- en controleproces” van dit soort treinen. NS heeft er daar in totaal 49 van. Zo rijden de DDZ treinen geen Sprinter diensten meer met met een gemiddelde halteafstand kleiner dan 9 kilometer. Ook wordt er voortaan elke 12 dagen controle uitgevoerd, om te zien of de remblokken de wielen raken of beschadigd hebben.

NS spreekt van een “een uitzonderlijke combinatie van factoren” die het ongeluk veroorzaakte.

(c) Treinreiziger.nl / ANP

This post was last modified on %s = human-readable time difference 10:55

Share

Recent Posts

Kritiek op treinonderzoek: ‘Resultaten nietszeggend’

Het onderzoek van de Europese lobbygroep Transport & Energy (T&E) naar Europese treinmaatschappijen heeft flink…

16 uur terug

Nog hele dinsdag hinder op het spoor

Meerdere storingen hinderen het treinverkeer op dinsdag nog de hele dag. De grootste problemen zijn…

1 dag terug

Goedkoper treinen tussen Brussel en Parijs met Ouigo

De oude EuroCity Brussel - Parijs is vanaf 19 december terug als de Ouigo, een…

2 dagen terug

Update met reactie NS – Onderzoek zet NS bij vijf slechtste Europese vervoerders

De NS staat bij de vijf slechtst presterende Europese treinmaatschappijen in een nieuw onderzoek dat…

2 dagen terug

Wacht, er kan nog geen trein komen – hoe overwegen de treinen tegenzitten

Spoorwegovergangen zijn behalve veiligheidsrisico's en obstakels voor het wegverkeer, ook steeds meer een barrière voor het…

4 dagen terug

Arriva ziet – voorlopig – af van ritten Zwolle – Groningen

Arriva gaat de nieuwe sneltreinritten tussen Zwolle en Groningen voorlopig niet rijden. De Autoriteit Consument…

5 dagen terug