Provincies trekken ov-gunning Keolis in: vals spel

De concessie IJssel-Vecht gaat toch niet naar Keolis. De gunning is ingetrokken omdat de vervoerder opzettelijk onjuiste informatie heeft verstrekt tijdens de aanbestedingsprocedure. De provincies geven aan dat integer handelen, een eerlijk speelveld en je aan de regels houden basisprincipes zijn waar niet aan getornd mag worden.

Bussen al onderweg

“Het is een principieel besluit”, legt gedeputeerde Bert Boerman uit aan RTV Oost. “We hebben Keolis vanmiddag gebeld met ons besluit.” Voor Keolis is het nieuws een harde klap. De concessie zou eind 2020 ingaan, en de vervoerder heeft al honderden bussen besteld, waarvan de eerste nu onderweg zijn vanuit China.

In mei onthulde Follow the Money de misstanden. In side letters die onderdeel waren van het contract met Chinese bus-leveranciers staat dat er geen boetes volgen als er te laat geleverd wordt. Keolis erkent tegenover OV-Magazine fouten te hebben gemaakt, maar stelt dat de leveranciers niet gevrijwaard waren van boetes.

Concessie van 10 jaar

De concessie IJssel-Vecht is een samenvoeging van delen van de concessies IJsselmond, Midden Overijssel, Stadsvervoer Lelystad en Veluwe. De concessie zou stadsgewijs ingaan en zou totaal een duur hebben van 10 jaar.

Tot vorig jaar juli konden vervoerders zich inschrijven voor deze concessie. Ook Arriva, Connexxion en EBS deden ook een poging de concessie binnen te halen, maar op 24 september 2019 werd bekend dat Keolis won. 

Vandaag is bekend geworden dat dat daar een streep door komt, maar definitief is dat besluit nog niet. Keolis kan op het besluit reageren, eind juli 2020 wordt er een definitief besluit genomen.

De huidige concessie loopt 12 december af. De verwachting is dat de huidige concessie op 13 december tijdelijk wordt verlengd. De nummers twee en drie uit de aanbestedingsprocedure krijgen de kans om de concessie te verkrijgen. De kans dat dit echter gebeurd is klein: door de coronacrisis is de business case voor het openbaar vervoer veranderd. Als de nummers twee en drie het aanbod afslaan, zal er naar verwachting een nieuwe aanbestedingsprocedure volgen.

Keolis teleurgesteld

In een eerste reactie tegenover de NOS laat Keolis weten dat het besluit van de provincies als een grote teleurstelling komt. “We zijn vol vertrouwen geweest over een goede afloop, juist door openheid te hebben geboden en in te hebben gezet op herstel. Wij zijn van mening dat alle benodigde stappen zijn ondernomen voor herstel”, laat het bedrijf weten. Het bedrijf benadrukt zelf openheid te hebben gegeven bij de provincies en dat er meerdere medewerkers zijn ontslagen die erbij betrokken waren.

This post was last modified on 7 juli 2020 20:28

Share

Recent Posts

Arriva niet blij met ‘lapwerk’ rond spoor in Groningen: ‘Reiziger de dupe’

Door tweewekelijkse inspecties op het spoor rond station Groningen wordt de dienstregeling voor Arriva-treinen aangepast.…

10 uur terug

Verzakt spoor tussen Sittard en Maastricht zorgt voor dagenlange hinder

Door zware regenval op zondagochtend is een deel van het spoor tussen Sittard en Maastricht…

1 dag terug

Fiets mee met de ICE Amsterdam – Frankfurt vanaf 8 augustus

Goed nieuws voor fietsers die graag gebruikmaken van de hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Frankfurt. Vanaf…

2 dagen terug

Amsterdamse tram voortaan door naar Uithoorn

Vanaf zondag 21 juli is het mogelijk om met tram 25 tussen Uithoorn en Amsterdam…

2 dagen terug

Olympische atleten vertrekken met Eurostar naar Parijs

Vandaag vertrokken achttien atleten van TeamNL uit turnen, boogschieten en skateboarden vanuit Nederland vanaf station…

3 dagen terug

NS weet dankzij ICNG langere reistijd te beperken op geteisterde HSL

De maximumsnelheid op de HSL is op een aantal delen verlaagd tot 80 km/u, vanwege…

3 dagen terug