fbpx

NS: treinreizigers gedragen zich dagelijks gevaarlijk

06 jun 2016 9:42

Het gedrag van reizigers leidt regelmatig tot gevaarlijke situaties bij de treinen. Ongeveer de helft van alle conducteuren van de NS maakt dagelijks een gevaarlijke situatie mee in de trein omdat reizigers na het fluitsignaal nog instappen. Dat blijkt uit een peiling onder 224 hoofdconducteurs van de NS.

Bij NS zit er een verschil tussen het laatste instapmoment en de vertrektijd. De trein hoort zich op de vertrektijd in beweging te zetten, en daarom start de conducteur al zo´n twintig seconden voor vertrek met de vertrekprocedure. Op dat moment fluit de conducteur en is instappen niet meer toegestaan.

Niet alle reizigers weten dat het laatste instapmoment ligt vóór de vertrektijd. Volgens NS zou aanpassen van die regels zorgen voor nieuwe verwarring. "Als we het laatste instapmoment als vertrekmoment gaan communiceren, gaan reizigers misschien weer denken dat we te laat vertrekken en blijft er onduidelijk. Met deze campagne willen we treinreizigers bewust maken", legt een NS woordvoerder uit.

Volgens de conducteurs duwen sommige mensen dan toch nog snel hun kinderwagen met kind tussen de sluitende deuren om toch de trein te kunnen halen. Of ze steken een voet of been tussen de deur om nog in te kunnen stappen. "Gevaarlijk en het leidt tot onnodige en vermijdbare vertraging”, zegt een NS-hoofdconducteur op de website. Bijna de helft van de conducteurs maakt dagelijks een gevaarlijke situatie mee.

Het spoorbedrijf wil het aantal reizigers dat te laat instapt drastisch verlagen. De NS is daarom een bewustwordingscampagne gestart met posters op de stations. Ook is er een online video gemaakt om mensen te laten zien wat de gevolgen kunnen zijn van het gevaarlijke gedrag.

(c) Treinreiziger.nl / ANP