NS: Veel hinder door werkzaamheden rond Leiden

Treinreizigers rond Den Haag en Leiden moeten de komende periode (t/m 16 februari) rekening houden met forse hinder. Dat is het gevolg van ingrijpende werkzaamheden die zaterdag van start gaan. NS roept reizigers komende week op om de spits zoveel mogelijk te mijden. Door de werkzaamheden rijden er namelijk niet alleen minder treinen, maar ook kortere treinen.

Geen treinverkeer en kortere treinen

Op sommige momenten is er zelfs helemaal geen treinverkeer mogelijk. Zo rijden komend weekend (zaterdag 8 en zondag 9 februari) er helemaal geen treinen van en naar Leiden. Op maandag 10 februari blijft er forse hinder. Zo kunnen de Sprinters tussen Den Haag – Leiden – Haarlem op dat moment niet rijden. Op de lijn Leiden – Alphen a/d Rijn blijft het treinverkeer zelfs volledig gestremd t/m 14 februari. Haarlem – Leiden is ook gestremd in het weekend van 15 en 16 februari

Behalve dat er op sommige trajecten geen treinen rijden, moeten reizigers in de regio Leiden ook rekening houden met minder en kortere treinen. Dat komt doordat er aan de perrons wordt gewerkt, waardoor treinen niet op de normale lengte kunnen rijden. “Vanwege de beperkte perroncapaciteit vertrekken de treinen op station Leiden Centraal mogelijk van andere sporen dan je gewend bent. Dit kan in de periode van 10 t/m 14 februari per dag veranderen”, waarschuwt NS. Omdat de dienstregeling is aangepast, kan het ook gebeuren dat reizigers extra moeten overstappen.

Vooral in de ochtendspits op het traject Leiden Centraal – Schiphol Airport kan de vertraging tijdens de werkzaamheden fors oplopen: tot ruim een uur.

Rover: maak IC Direct in daluren toeslagvrij

Om de hinder te beperken roept reizigersvereniging Rover NS op om de Intercity Direct in de daluren toeslagvrij te maken. “NS roept reizigers op zoveel mogelijk buiten de spits te reizen. Aan reizigers tussen Rotterdam, Schiphol en Amsterdam adviseert NS gebruik te maken van de Intercity Direct. Hierbij worden reizigers gedwongen een toeslag van €2,60 te betalen. Rover roept NS op om de toeslag in de daluren te schrappen, om reizigers zo te belonen voor het spitsmijden”, legt de vereniging uit.

Maar NS legt de oproep van de vereniging naast zich neer. “De Intercity Direct is op piekuren heel erg vol. Daar buiten is er wel wat ruimte, maar ook beperkt”, vertelt NS-woordvoerder Inge Rijgersberg. In het verleden was de trein tijdens werkzaamheden soms wel toeslagvrij, maar dat doet NS nu niet meer. “We zien dat de Intercity Direct ook overdag intensief wordt gebruikt”, legt Rijgersberg uit. Het spoorbedrijf wil daarom niet de dagelijkse reizigers duperen door de trein nog voller te maken door de toeslag te verwijderen.

Bussen

NS zet waar geen treinen rijden vervangende bussen in. De bussen Leiden Centraal – Alphen a/d Rijn rijden rechtstreeks van en naar Leiden Centraal. Naar andere bestemmingen vertrekken de NS-bussen vanaf het tijdelijk gecreëerde Transferium aan de A44. “Er is op station niet voldoende ruimte voor alle NS-bussen”, geeft NS als uitleg. Tussen Leiden Centraal en het transferium rijden pendelbussen. De situatie is niet ideaal, erkent Rijgersberg namens NS. Maar ze wijst op recent onderzoek van TomTom. “In Leiden is er op de weg de meeste extra reistijd door drukke wegen. Dan helpt het niet als er ook nog heel veel bussen bij komen.”

Vorig jaar

Het is niet voor het eerst dat er omvangrijke werkzaamheden op de agenda staan rond Leiden. Vorig jaar was het treinverkeer rond de stad ook meerdere weken aangepast. Door een combinatie van de werkzaamheden en tal van storingen was de hinder toen enorm. NS en ProRail hebben die werkzaamheden geëvalueerd en daar lessen uit getrokken. “Toen liepen de werkzaamheden ‘s ochtends soms uit, waardoor we een valse start maakten. Nu is er alles op gericht om dat te voorkomen”, legt Rijgersberg uit. Ze wijst erop dat ProRail bovendien extra storingsploegen achter de hand heeft. De betrokkenen beloven dat er nu beter overleg is tussen de aannemer en ProRail.

Vorig jaar was er ook kritiek op de reisinformatie. “We hebben dit keer alles uit de kast gehaald om reizigers te informeren. Op bijvoorbeeld Leiden en Haarlem staan er bijvoorbeeld grote tekstkarren waarmee we informeren. Ook hebben we op ns.nl een pagina met uitgebreide informatie.” Daarnaast zijn er 130.000 kaartjes verspreid met korte informatie over de werkzaamheden en een barcode naar de informatie op de website.

Er staan meer ingrijpende werkzaamheden op het programma. Zo is de treindienst van 22 februari tot en met 1 maart aangepast rond Den Haag Centraal. Door deze werkzaamheden rijden er in die periode minder of geen treinen. Verder staan er van maandag 17 februari tot en met vrijdag 21 februari werkzaamheden gepland waardoor er minder treinen kunnen rijden op het traject Amsterdam/Schiphol/Almere-Amersfoort. Op sommige delen van dit traject rijden er helemaal geen treinen. ProRail en NS adviseren om de reisplanner te raadplegen voor vertrek.

This post was last modified on 13 februari 2020 11:09

Share

Recent Posts

Sarah bedacht ideale boekingswebsite voor treintickets: ‘Onervaren reiziger weet niet waar hij aan toe is’

Spoorwegmaatschappijen kunnen veel meer vanuit het perspectief van de reiziger denken als het aankomt op…

5 uur terug

Met de trein naar de zon? Treinvakantie Kroatië

Meer Nederlanders zoeken lastminute naar een reis naar de zon, melden verschillende media. Reisorganisaties TUI,…

15 uur terug

Transdev en Keolis verzorgen vanaf eind 2025 ov in Utrecht

Vanaf eind 2025 verzorgen Transdev en Keolis het openbaar vervoer in de provincie Utrecht. Gedeputeerde…

3 dagen terug

Rotterdamse metro’s botsen tegen omgewaaide boom, geen gewonden

Twee Rotterdams metrostellen zijn maandagavond tegen een omgewaaide boom gebotst. Bij het ongeluk raakte niemand…

3 dagen terug

150 jaar Oosterspoorlijn gevierd met historische treinen

150 jaar geleden opende het eerste deel van de Oosterspoorlijn tussen Amsterdam en Amersfoort en…

6 dagen terug

Trein Hengelo – Bielefeld, tickets, dienstregeling en meer (RB 61)

De RB 61, ook wel bekend als de "Wiehengebirgsbahn", is een regionale treinverbinding die de…

6 dagen terug