fbpx

NS zet meer nieuwe FLIRT treinen in

28 dec 2016 20:30

NS heeft woensdag twintig nieuwe Sprinters officieel in gebruik genomen. De treinstellen maken deel uit van een order van in totaal 58 Sprinters. Deze komen vanaf volgend jaar volledig in bedrijf. De eerste vier rijden al sinds 9 december in reizigersdienst. 

Het nieuwe materieel is nodig omdat het spoorbedrijf met een materieeltekort kampte. De oude Mat ´64-treinen werden eerder dit jaar aan de kant gezet. Ook komen de treinen goed van pas nu meer MBO-studenten een ov-studentenkaart krijgen.

Bij aanvang van de nieuwe dienstregeling zette NS aanvankelijk maar vier nieuwe treinen in. Dat deed het spoorbedrijf expres, om zo eerst te zien of de nieuwe treinen geen kinderziektes hadden. "Die waren er uiteindelijk nauwelijks´´, zegt een woordvoerster.

De treinen zijn nu feestelijk officieel in gebruik genomen. Dat deed het spoorbedrijf samen met Dafne Schippers, met wie NS vaker samenwerkt. De nieuwe trein vertrok rond 14.00 uur van station Arnhem Centraal, waarna deze een half uur later aankwam op station Wijchen. 

Nu worden langzaam de grote aantallen op het spoor gezet. Deze gaan rijden in Zuidoost-Nederland. Bijvoorbeeld tussen Dordrecht – Den Bosch, Den Bosch – Deurne en Den Bosch – Arnhem. Volgens redacteur Hildebrand van Kuijeren bieden de nieuwe treinen meer comfort. "De FLIRT-treinen hebben voor een Sprinter relatief veel beenruimte, de stoelen zitten lekker en er zijn ook weer toiletten", zegt hij. "Wat mij betreft mag dit de nieuwe standaard worden", concludeert hij.

De vorige serie Sprinters, de zogenoemde SLT-treinen, had geen wc. Dat had het spoorbedrijf in 2004 aangekondigd, pas vier jaar later ontstonden er veel zorgen over die beslissing. Na enkele jaren van verzet van onder andere de actiegroep Treinen met Toiletten is het beleid onder druk van de Tweede Kamer gewijzigd. Nu mag NS alleen nog maar treinen met toilet bestellen, en ook de bestaande treinen krijgen op termijn allemaal een toilet.

Verder hebben de nieuwe Sprinters stopcontacten en usb-aansluitingen, dat hebben de huidige Sprinters niet. Ook bieden de nieuwe FLIRT-treinen ruimte voor fietsen. Die kunnen vastgezet worden met riemen, zodat ze minder makkelijk vallen.

De 58 extra Sprinters zorgen voor ruim 16.000 extra zit- en staanplaatsen. De FLIRT-treinen zijn besteld bij het Zwitserse Stadler, en grotendeels gemaakt in een Poolse fabriek. Naast deze treinen heeft NS meer nieuwe treinen besteld. Bijvoorbeeld nog een serie Sprinters bij het Spaanse CAF, die treinen worden aangeduid als SNG, Sprinter Next Generation. Daarnaast mag Alstom de nieuwe intercitytreinen voor NS maken, die vanaf 2020 ingezet gaan worden op onder andere de hogesnelheidslijn.

(c) Treinreiziger.nl / ANP

0 0 stemmen
Artikel waardering
1 Reactie
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
matthias boeder
6 jaren geleden

hoi hoe lang duurt het nog voor dat de nieuwe ns trein komt

groetjes matthias boeder