ÖBB presenteert eerste Railjet-dubbeldekkers, schaft ook extra Cityjets aan

ÖBB schaft veertien dubbeldekkers aan voor het langeafstandsverkeer op de Westbahn (Salzburg-Wenen). De Railjets worden gebouwd door het Zwitserse Stadler, dat nog extra aan de bak moet voor 21 extra Cityjet-dubbeldekkers die de ÖBB al eerder presenteerde.

Tot nu toe bestaan de Railjet-treinen uit enkeldeks Siemens-materieel, getrokken of geduwd door een Taurus-locomotief. Ook het Tsjechische ČD zet deze treinen in hun blauw-witte kleurstelling in op Oostenrijkse en Tsjechische spoorwegen.

Dubbeldeksmaterieel

Over een aantal jaar wordt de Railjet-vloot uitgebreid met dubbeldeksmaterieel, ditmaal gebouwd door het Zwitserse Stadler. De treinen kunnen maximaal 200 kilometer per uur en bieden per treinstel plaats aan ongeveer 480 passagiers, die eventueel ook rolstoelvriendelijk kunnen instappen. Reizigers kunnen eten en drinken kopen in een cateringzone met automaten en in de trein zijn stopcontacten en gratis WiFi aanwezig.

Critici wijzen erop dat de maximumsnelheid lager is dan de huidige treinen (220 kilometer per uur). In de praktijk maakt het vaak nauwelijks uit, of een trein een maximum snelheid heeft van 200 of 220. Een ander nadeel, stellen critici, is dat de restauratie verdwijnt.

Recordjaar overtroffen

ÖBB-directeur Andreas Matthä verklaart de noodzaak van de Railjet-dubbeldekkers: “De groei van het aantal passagiers bij ÖBB gaat door: In 2022 werden in totaal 41,6 miljoen passagiers geregistreerd in het langeafstandsvervoer – daarmee konden we zelfs ons vorige recordjaar 2019 overtreffen. We zijn niet alleen erg trots op dit resultaat, maar voeren ook verdere maatregelen door om de capaciteit van onze treinen verder te vergroten. We investeren in het hart van ons langeafstandsvervoer – de Railjet – en zullen de bestaande vloot voor het eerst uitbreiden met moderne Railjet-dubbeldekkers.”

Behalve veertien nieuwe Railjet-dubbeldekkers schaft de ÖBB ook nog eens 21 Cityjet-dubbeldekkers aan die in Wenen, Neder-Oostenrijk en Burgenland gaan rijden. Daarmee komt het totaal aantal nieuwe Cityjets op 62 stuks. Deze treinen zijn volgens planning vanaf 2026 te zien op de Oostenrijkse spoorwegen.

This post was last modified on 6 juli 2023 17:52

Share

Recent Posts

Zuid-Holland wil een landelijke centrale voor reishulp in ov

De provincie Zuid-Holland pleit voor een landelijke centrale voor mensen die hulp nodig hebben bij…

2 dagen terug

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

6 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

6 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

7 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

1 week terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

1 week terug