fbpx

Ongeluk Muiderpoort door slechte wagons

(Novum) – Het ongeluk met een goederentrein bij het Amsterdamse Muiderpoortstation in november is vermoedelijk veroorzaakt door ondeugdelijke wagons. Na het ongeluk zijn dezelfde avond nog alle honderd soortgelijke wagons aan de ketting gelegd. Dat schrijft de Volkskrant dinsdag op basis van eigen onderzoek.

De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) en de Onderzoeksraad voor Veiligheid van Pieter van Vollenhoven onderzoeken het ongeluk bij Muiderpoort, maar willen in de krant nog niets zeggen over mogelijke oorzaken van de ontsporing. Wel bevestigt een IVW-woordvoerder dat dezelfde avond nog is besloten dat de wagons niet meer in Nederland gebruikt mogen worden.

In 2005 vond in Boxtel ook een treinongeluk plaats. Daarbij waren dezelfde, naar nu schijnt slechte, wagons de oorzaak van de ontsporing, bevestigt de IVW. Volgens vervoerder DB Schenke, dat met de bewuste goederentrein reed, werden ook in 2005 de wagons uit de roulatie genomen, maar later weer veilig bevonden.

Bij het ongeluk in november kantelde een goederentrein met een lading kalk. Negen van de 24 wagons ontspoorden en er raakte zo´n vijfhonderd meter spoor zwaar beschadigd. Vier van de zes sporen konden niet meer worden gebruikt. Het treinverkeer lag er een week stil en de reparaties waren pas in februari voltooid.