Opnieuw storingen rond Schiphol, luchthaven gaat hinder aankaarten bij NS en ProRail

Woensdagochtend lag het treinverkeer rond Schiphol Airport wederom een aantal uur plat vanwege een wisselstoring. Het kwam deze maand al vaker voor dat de luchthaven tijdelijk onbereikbaar is en dat is nog bovenop de grootschalige werkzaamheden die het station al langere tijd teisteren. De reisbranche en Schiphol zelf maken zich zorgen.

Woensdagochtend lag het treinverkeer tussen Amsterdam en Schiphol plat door een wisselstoring. Afgelopen maand waren er vaker langdurig problemen op het spoor rond de luchthaven, onder meer door een seinstoring en roest dat van de sporen bij Schiphol verwijderd moest worden. Ook reden vanaf eind februari bijna twee weken lang minder treinen bij het vliegveld door eerder geplande werkzaamheden.

Reisorganisaties bezorgd

De koepel voor reisorganisaties ANVR is bezorgd over de stabiliteit van de treinverbinding van en naar Schiphol. Volgens de brancheorganisatie geven leden aan “gefrustreerd en geïrriteerd” te zijn over de recente vertragingen rond de luchthaven. Ook zijn er zorgen over de bereikbaarheid met de mei- en zomervakantie in aantocht, zegt een woordvoerster. “Het is vervelend dat het geen stabiele factor meer is”, zegt de woordvoerster van de ANVR over de treinverbinding naar Schiphol. “Dat je als reiziger er vraagtekens bij moet zetten of het allemaal wel loopt zoals gepland. Dat irriteert. Want het stukje naar de luchthaven toe, dat ligt altijd bij de klant zelf.”

‘Goede betrouwbaarheid is belangrijk voor Schiphol’

Ook Schiphol zelf is niet te spreken over de problemen op het spoor. De luchthaven laat woensdag weten in gesprek te willen met NS en ProRail over de recente storingen op het spoor rond de luchthaven. Een woordvoerder zegt dat Schiphol altijd in gesprek is met zijn partners op het spoor, maar dat de luchthaven gezien de vele recente storingen nu reden ziet dit specifiek aan te kaarten. “Goede betrouwbaarheid is belangrijk voor Schiphol”, zegt een woordvoerder tegen ANP. “Reizigers moeten kunnen vertrouwen op de trein.”

NS laat in een reactie aan ANP weten dat het “ongelooflijk vervelend” is dat treinreizigers rond Schiphol naast beperkingen door werkzaamheden ook te maken krijgen met verstoringen. Volgens een woordvoerster is de afgelopen tijd “erg veel en intensief” aan het spoor bij de luchthaven gewerkt en is er geen eenduidige oorzaak aan te wijzen voor de storingen die daar bovenop zijn gekomen. NS benadrukt wel dat deze werkzaamheden noodzakelijk zijn om het spoor goed te kunnen blijven gebruiken. Volgens de woordvoerster staan tot het eind van het jaar geen ingrijpende werkzaamheden meer gepland zoals die bij Schiphol de afgelopen tijd.

Constructiefouten

Niet alleen bij Schiphol zelf, maar ook op de HSL tussen Schiphol en Rotterdam lopen reizigers tegen problemen aan. Door constructiefouten op een aantal viaducten ligt de maximumsnelheid daar een stuk lager dan normaal. In eerste instantie probeerde NS het aantal treinen gelijk te houden, maar eind februari moest de vervoerder toch inboeten.

This post was last modified on 20 maart 2024 19:08

Share

Recent Posts

Nog tot begin juni geen treinen tussen Maastricht en Luik door noodweer

De herstelwerkzaamheden aan het spoor tussen Maastricht en Luik na de zware regenval van vorige…

3 dagen terug

Lelylijn, open toegang en meer internationaal treinverkeer opgenomen in hoofdlijnenakkoord PVV, NSC, VVD en BBB

In het hoofdlijnenakkoord dat is opgesteld door de formerende partijen PVV, NSC, VVD en BBB…

1 week terug

Onderzoeksraad trekt conclusies na treinongeluk Voorschoten: onvoldoende aandacht voor veiligheid

Bij het onderhoud aan het Nederlandse spoorwegnet is er vanuit het ministerie van Infrastructuur en…

2 weken terug

Twentse reisapp Goan! niet meer te gebruiken vanwege gebrek aan animo

Vanwege enorm gebrek aan animo is de Twentse reisapp Goan! niet meer te gebruiken. Gemeentes…

2 weken terug

Siemens levert materieel voor nieuwe hogesnelheidslijn tussen Los Angeles en Las Vegas

Het Amerikaanse treinconcern Brightline heeft bekendgemaakt dat Siemens de voorlopige uitverkorene is om materieel voor…

2 weken terug

NS doet oproep aan internationale reizigers: stem op Joost Klein

Joost Klein vertegenwoordigt Nederland deze week op het Eurovisie Songfestival en met zijn hitsong Europapa…

2 weken terug