fbpx

Oproep aan vakbonden om staking NMBS staking te voorkomen

12 okt 2010 17:46

De Belgische regering lijkt de algemene staking bij de spoorwegen begin volgende week (18 oktober) te willen voorkomen. Minister Inge Vervotte (Overheidsbedrijven) sprak maandag met de spoorbonden, meldden Vlaamse media. Ook de reizigersorganisatie TreinTramBus doet een oproep aan de spoorbonden. Of de staking door gaat, wordt donderdag duidelijk.

De gesprekken begonnen op de dag dat de socialistische spoorbond actie voert bij het goederenvervoer van de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS. Een deel van het treinverkeer ondervond hinder.

Geen begrip
De bonden vrezen verder honderden ontslagen. Jan Vanseveren, woordvoerder van reizigersvereniging TreinTramBus heeft geen begrip voor de acties: “Wij zijn het slachtoffer van een conflict waar het reizigersvervoer niets mee te maken heeft. We kunnen maar weinig begrip opbrengen voor de actie.”

Algehele spoorstaking
Er staan nog meer acties op stapel. Voor woensdag 13 oktober wordt een actie aangekondigd door een deel van de treinbestuurders, maandag 18 oktober dreigt het hele Belgische spoornet plat te gaan. Als deze staking door gaat, zal er vanaf zondag 17 oktober 22:00 uur geen treinverkeer meer mogelijk zijn. Ook zal de Thalys dan komen te vervallen. Of de staking doorgaat wordt naar verwachting komende donderdag duidelijk.

Dinsdag 19 oktober
Maar los van de algehele spoorstaking van maandag 18 oktober, dreigen er eveneens acties op dinsdag 19 oktober. Die acties zullen gericht zijn tegen de goederentak van de NMBS. Maar mogelijk zullen ook reizigerstreinen daarvan hinder ondervinden.

Afwenden
Jan Vanseveren: “De meeste pendelaars kunnen niet zomaar vier dagen vakantie opnemen. Als de aangekondigde acties effectief worden uitgevoerd, is alle redelijkheid zoek. We roepen de NMBS en de vakbonden dan ook op om het sociaal overleg dringend te hervatten, zodat de aangekondigde staking van 18 oktober alsnog kan worden afgewend.”