ProRail verhuist terug naar verkeersleidingspost in Amsterdam: vannacht geen treinverkeer rond hoofdstad

Tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag verhuist ProRail terug naar de verkeersleidingpost in Amsterdam, nadat daar vorig weekend een grote storing optrad. Tijdens deze verhuizing is er geen treinverkeer mogelijk rondom Amsterdam vanaf 00:00 op vrijdagavond.

Zondagavond werd de post van ProRail in Amsterdam getroffen door een grootschalige systeemstoring. De gevolgen voor reizigers in de regio waren groot: veel concertgangers in het ArenA-gebied strandden en moesten de nacht noodgedwongen doorbrengen op een station of in de opengestelde Ziggo Dome. Precies op de storingsdag vulden vele duizenden concertgangers de Johan Cruijff ArenA voor popzanger Harry Styles en de AFAS Live voor hardrockband Ghost. Businzet om reizigers toch een eind op weg te helpen, was volgens NS geen optie.

‘Tijdelijke oplossing’

“Reizigers en vervoerders hadden van zondag tot maandagmorgen vroeg last: treinverkeer bij Amsterdam viel uit”, vertelt ProRail-CEO John Voppen. “Dat willen we niet en de dagen daarna is dat ook niet meer gebeurd. Extra inzet en de overstap naar een uitwijklocatie boden een tijdelijke oplossing.” De verkeersleiding van Amsterdam verhuisde tijdelijk naar Utrecht om vanuit daar het treinverkeer in Amsterdam te regelen.

De storingsoorzaak is inmiddels gevonden: een bepaald hardwareonderdeel in het systeem voor de bediening van seinen en wissels was kapot. Volgens ProRail is dat onderdeel vervangen en de afgelopen dagen uitgebreid getest. Normaal gesproken neemt een back-upsysteem het werk dan automatisch over, maar dat gebeurde ditmaal niet omdat er volgens de software helemaal geen probleem was.

Vannacht geen treinen

Nu de storing verholpen is, keert de verkeersleiding vrijdagnacht weer terug naar Amsterdam. Daarom kan het treinverkeer tijdelijk niet aangestuurd worden, waardoor er vannacht geen treinen rijden rondom de hoofdstad. De verhuizing vindt ‘s nachts plaats om hinder voor reizigers zoveel mogelijk te beperken, maar desondanks zullen alsnog enkele nachttreinen niet kunnen rijden. Ook het goederenverkeer is verstoord. “We doen er alles aan om alles klaar te hebben als de eerste treinen op zaterdag weer gaan rijden”, aldus ProRail.

This post was last modified on 27 juni 2023 15:57

Share

Recent Posts

NS weet dankzij ICNG langere reistijd te beperken op geteisterde HSL

De maximumsnelheid op de HSL is op een aantal delen verlaagd tot 80 km/u, vanwege…

2 uur terug

Zuid-Holland wil een landelijke centrale voor reishulp in ov

De provincie Zuid-Holland pleit voor een landelijke centrale voor mensen die hulp nodig hebben bij…

4 dagen terug

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

1 week terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

1 week terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

1 week terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

1 week terug