Nieuws

Record aantal deelnemers Kilometer Kampioen: ruim 80

Hoeveel kilometer kun je in 24 uur afleggen met de trein? Die uitdaging gaan zeker 80 enthousiaste treinreizigers aan op zaterdag 24 juni. Dat zijn er meer dan bij de eerste editie in 2015. Het aantal deelnemers kan nog oplopen: inschrijven kan tot en met 18 juni.

De wedstrijd wordt georganiseerd door Treinreiziger.nl. Tegelijkertijd met de Kilometer Kampioen wordt ook de Stationskampioen gehouden. Bij die wedstrijd gaat het er om, zoveel mogelijk stations aan te doen in 12 uur. “Totaal zullen naar verwachting ruim honderd deelnemers die dag op pad gaan,” zegt organisator Hildebrand van Kuijeren. Al die deelnemers moeten Utrecht Centraal tussen 10 en 14 uur aandoen om een stempel te halen.

In 2015 werd de Kilometer Kampioen voor het eerst georganiseerd. Toen deden er uiteindelijk 70 deelnemers mee. Winnaar Bob Landman legde maar liefst 1593 kilometer af. Bob doet ook deze keer weer mee, en verwacht dat zijn oude record gaat sneuvelen. Menno de Vries, die bij de vorige editie net een kilometer te kort kwam om Bob te kunnen verslaan, verwacht eveneens dat het oude record gaat sneuvelen.

De winnaars van zowel de Kilometer Kampioen als de Stations Kampioen mogen hun overwinning vieren in de trein. Zo kan de winnaar van de Kilometer Kampioen kan kiezen uit een InterRail, Weekend Vrij abonnement of een reis voor twee personen naar Parijs. De stationskampioen krijgt een tegoedbon van 150 euro van de NS Spoordeelwinkel. Goed voor bijvoorbeeld een weekendje weg inclusief overnachting en treinreis.

Initiatiefnemer Hildebrand van Kuijeren met het boek De Kilometer Kampioen. foto: Ronald van den Heerik

De wedstrijd van Treinreiziger.nl is geïnspireerd door het boek De Kilometer Kampioen van A. D. Hildebrand. In dat boek uit de jaren vijftig wordt een (fictieve) wedstrijd beschreven. Volgens het boek was er een opstelwedstrijd over de Spoorwegen. Toen de jury geen winnaar kon kiezen, werden de finalisten uitgedaagd om op één dag zoveel mogelijk kilometers met de trein te maken. Bij die wedstrijd mocht ieder station maximaal één keer worden aangedaan. De jongens kregen wat geld mee, zodat ze eventueel voor of na hun reis ergens konden overnachten. Als bewijs moesten de jongens op de stations een stempel halen. De jongens uit het boek haalden de 1.000 kilometer niet.

In de huidige wedstrijd zijn de regels versoepeld, zodat er meer flexibiliteit is. Grappig detail: zestig jaar geleden werd het boek geschreven door (A.D.) Hildebrand, nu is Hildebrand de voornaam van de initiatiefnemer van de wedstrijd.

Handige informatie:

Deelnemer Lange Lex maakte in 2015 deze video:

This post was last modified on 8 juni 2017 12:22

Share

Recent Posts

FNV niet akkoord met nieuwe cao NS, dreigen nieuwe stakingen?

Vakbond FNV wil opnieuw in gesprek met NS over de voorgestelde cao voor de medewerkers…

3 dagen terug

Meer fysiek en verbaal geweld tegen NS-medewerkers

NS-medewerkers werden in 2023 vaker slachtoffer van ernstige fysieke en verbale incidenten dan in 2022,…

6 dagen terug

Stations krijgen lagere waardering dan vorig jaar, Klimmen-Ransdaal wederom op 1

De algemene waardering van reizigers voor de Nederlandse treinstations is vorig jaar iets gedaald ten…

1 week terug

Nog tot zeker 12.00 uur geen treinen door aanrijding Berghem

Door een aanrijding zondagavond tussen een carnavalswagen en een trein in Berghem bij Oss (Noord-Brabant)…

1 week terug

1600 extra treinen, Airport Sprinter en sneller naar Brussel: NS presenteert plannen dienstregeling 2025

NS presenteert donderdag de conceptdienstregeling voor 2025. De vervoerder spreekt over de grootste wijzigingen in…

2 weken terug

Nachttrein naar Praag krijgt (deels) betere ligrijtuigen met airco

De nachttrein van European Sleeper zal vanaf eind maart deels bestaan uit verbeterde ligrijtuigen. Deze…

2 weken terug