fbpx

Reizigersorganisaties: NS moet reizigers compenseren

17 jan 2017 13:29

Treinreizigers die vandaag last hebben van vertraging dienen gecompenseerd te worden. Dat zeggen reizigersorganisaties tegenover Treinreiziger.nl. Zowel Rover als Maatschappij voor Beter OV vinden dat de gevolgen van de stroomstoring te lang merkbaar zijn. NS heeft inmiddels laten weten dat reizigers een beroep kunnen doen op compensatie.

Update: Inmiddels heeft NS laten weten dat de regeling Geld terug bij Vertraging gewoon van toepassing is.

"Laat duidelijk zijn dat netbeheerder Liander verantwoordelijk is voor de stroomstoring. Maar inmiddels is de stroomstoring al bijna zes uur verholpen en is het nog steeds een chaos op het spoor. Dat valt NS en ProRail aan te rekenen," zegt voorzitter Rikus Spithorst van reizigersvereniging Maatschappij Voor Beter OV tegenover Treinreiziger.nl. "In die tijd kan je normaal vanuit Amsterdam naar Groningen en bijna weer terug reizen."

Ook reizigersvereniging Rover vindt de chaos te lang duren. "Voor een situatie als deze moet er toch een noodmaatregel klaarliggen," stelt woordvoerder Chris Vonk. "Er vallen nog steeds treinen uit. Dat kan niet. Dan moeten machinisten maar andere diensten rijden met minder variatie."

Voor Beter OV zegt dat het zo´n chaos is geworden doordat de bijsturingssystemen door de stroomstoring zijn uitgevallen. "Dat heeft NS ons verteld, en dat is wat mij betreft totaal onaanvaardbaar," zegt de boze voorzitter. Hij wijst erop dat het systeem juist nodig is als op een dag als vandaag. 

Beide organisaties vinden de gevolgen van de stroomstoring deels vallen onder overmacht. "Maar reizigers moeten gewoon gecompenseerd worden. Dan moet NS de schade maar verhalen bij Liander," zegt Chris Vonk van Rover.

Treinreizigers kunnen bij vertraging een beroep doen op de regeling Geld terug bij Vertraging. In de voorwaarden is echter opgenomen dat NS een beroep kan doen op overmacht bij een stroomstoring met landelijke uitstraling. De afgelopen tien jaar heeft NS voor zover bekend één keer een beroep gedaan op deze clausule. NS heeft inmiddels laten weten geen beroep te doen op die clausule.