De Hoekse Lijn, de nieuwe metroverbinding tussen Hoek van Holland en Rotterdam, overtreft alle verwachtingen van exploitant RET. De lijn rijdt sinds 30 september en volgens het vervoersbedrijf waren er in de eerste drie weken van december gemiddeld 26.800 in- en uitcheckers per werkdag.
Bij de start gaf RET-directeur Maurice Unck aan te hopen om binnen enkele maanden weer uit te komen op 16.000 reizigers per dag. Maar al direct bleek de lijn veel populairder te zijn dan gedacht. Unck hield echter een slag om de arm: de herfst is altijd een drukke periode, terwijl in vakanties – zoals rond kerst – veel minder mensen het OV nemen.
Nu blijkt de lijn populair te blijven. In oktober waren het 24.000 in- en uitstappers, in november nam het toe tot 27.000. Het vervoersbedrijf dacht er drie jaar voor nodig te hebben om deze aantallen te halen. De ervaring is in elk geval dat nieuwe lijnen in de regel een ingroeiperiode hebben van drie jaar. De kans is dus reëel dat het aantal reizigers ook in 2020 en 2021 fors zal toenemen.
Vanaf strandseizoen 2022 zal de metro bovendien gaan doorrijden naar het strand. Waarbij reizigers in het NS-tijdperk nog ruim een kilometer van de trein naar het strand moesten lopen, zal de metro straks helemaal doorrijden, tot in de duinen.
De Hoekse Lijn is de oude spoorlijn tussen Rotterdam Centraal en Hoek van Holland. Op 31 maart 2017 reed de laatste trein over het traject dat sindsdien is omgebouwd tot metrolijn. Die is 24 kilometer lang. Eigenlijk had de ombouw al in september 2017 moeten worden afgerond. Maar door onder andere softwareproblemen duurde de ombouw geen half jaar, maar 2,5 jaar.
RET-directeur Maurice Unck dringt aan op extra investeringen. “Als we niet snel investeren in de metro, moeten we in de regio Rotterdam tussen 2025 en 2030 reizigers op de perrons laten staan”, verwacht hij. Hij wil niet alleen geld voor de Hoekse Lijn, maar hoopt na het succes van de Hoekse Lijn en de Hofpleinlijn, dat ook de Sprinter Den Haag – Dordrecht wordt omgebouwd tot metrolijn. De gedachte is dat er twee treinsporen blijven voor NS-intercity’s.
Ook pleit de RET al enige tijd voor een oeververbinding van Rotterdam-Zuid (project Feyenoord City) naar de Kralingse Zoom. Die laatste verbinding is volgens de RET van belang om het ‘superdrukke’ metrostation Beurs te ontlasten. Dat is het drukste metrostation van Nederland. Volgens Unck maakt het grote aantal mensen dat gebruik maakt van de Hoekse Lijn de noodzaak duidelijk om geld in het Rotterdamse metronetwerk te steken.
Daar zou ongeveer 5 miljard euro voor nodig zijn. “We wachten op geld uit Den Haag”, zei Unck op BNR Nieuwsradio. “We hopen op de lijstjes te staan die nu circuleren in Den Haag.”
De RET meldt ook dat uit de meest recente cijfers blijkt dat het vervoersnetwerk harder groeit dan al was voorzien. “Met een groei van 6 procent reizigerskilometers en op delen van het metronetwerk zelfs 10 procent, wordt het metronetwerk ten volle benut”, aldus de vervoerder. Reizigerskilometers zijn de aantallen kilometers die door alle mensen samen wordt gereisd. Op een gemiddelde werkdag in 2019 telde de RET 670.000 in- en uitstappers in bus, tram en metro. In voorgaande jaren lag dit aantal rond de 600.000.
© ANP / Treinreiziger.nl
This post was last modified on 1 januari 2020 10:05
Het openbaar vervoer dreigt vanaf komend jaar flink duurder te worden. Verwachte oplossingen voor bezuinigingen…
ProRail heeft moeite om voldoende verkeersleiders te vinden. De gevolgen van een krappere arbeidsmarkt worden…
Eurostar waarschuwt reizigers van Amsterdam naar Londen voor een half uur langere reistijd vanwege een…
De NS rijdt op Koningsdag een uitgebreide Oranjedienstregeling. Er worden meer en langere treinen ingezet…
Arriva zet in Gelderland en Overijssel extra treinen in rond Koningsdag en Bevrijdingsdag. De koninklijke…
Het kabinet trekt 1,9 miljard euro uit voor de Nedersaksenlijn. Dat laat coalitiepartij BBB weten…