Hoekse Lijn officieel geopend: nu meer metro’s

Na een maand rijden met reizigers is de Hoekse Lijn vrijdag officieel geopend. De voormalige spoorlijn doet nu dienst als metrolijn en verbindt Hoek van Holland met Rotterdam. Nu de opstartfase is afgerond wordt de frequentie in de spits (vanaf Vlaardingen) verhoogd.

Opening

Het officiële startschot voor de lijn is vrijdag gegeven op station Vlaardingen West. Daarvoor waren twee delegaties gelijktijdig per metro vertrokken uit Hoek van Holland en Rotterdam Beurs. Beide metro’s ontmoetten elkaar in Vlaardingen West, waar de openingshandeling werd verricht.

11-1-2019, Rotterdam, RET, onderweg, openingsfeest Hoekse metrolijn. Foto: Rob Kamminga

Veel reizigers

De Hoekse Lijn was tot en met 31 maart 2017 in dienst als spoorlijn. De ombouw verliep moeizaam maar werd na tweeënhalfjaar eindelijk afgerond. En de ombouw blijkt een succes. Direct in de eerste maand heeft de lijn al veel meer reizigers vervoerd dan NS destijds deed. De lijn telt nu circa 24.000 in- en uitstappers per werkdag, in het NS-tijdperk waren dat er 16.000. Sinds de start op 30 september heeft de RET in totaal 700.000 in- en uitstappers geteld.

Afscheid Hoekse Lijn als spoorlijn. Foto: Melvin Bakker

Meer groei verwacht

“Nu de spitsritten worden toegevoegd verwachten we nog enige stijging van het aantal in- en uitstappers”, laat de RET weten. Maar hoe groot die stijging precies zal zijn, durft RET-directeur Maurice Unck niet te zeggen. Hij wijst erop dat oktober en december traditie getrouw drukke maanden zijn. In de kerst- en zomervakantie vervoert de vervoerder 30 tot 40 procent minder reizigers. “Bovendien kregen reizigers deze eerste maand korting”, vertelt Unck. Die korting komt nu te vervallen, onduidelijk is of dat gevolgen zal hebben voor het gebruik. Voor de start ging de RET uit van dat het aantal reizigers in drie jaar tijd met 40 procent zou stijgen. Nu blijken die aantallen al na week 1 gehaald te zijn.

Softwareproblemen opgelost

De eerste twee weken kampte de beveiliging op de Hoekse Lijn met problemen. De beveiligingssoftware paste soms ten onrechte automatisch de snelheid naar beneden bij, dat moest handmatig gereset worden. Inmiddels is er op een deel van de nieuwe lijn (Schiedam Nieuwland – Vlaardingen West) een software update uitgevoerd, waardoor de problemen zijn verholpen. Op het resterende deel van de lijn wordt de update later dit jaar uitgerold.

Verbeterpunten

Behalve de software zijn er tijdens de opstartfase nog een aantal verbeterpunten naar voren gekomen. Als het regent en waait, werkt de beschutting door de abri’s bijvoorbeeld maar beperkt. De RET is aan het onderzoeken wat daaraan te doen is. Ook kwamen er klachten binnen over de gladheid op de perrons. De vervoerder zegt inmiddels maatregelen te hebben genomen tegen de gladheid. Op het nieuwe station Maassluis Steendijkpolder blijkt de fietsenstalling te klein te zijn. De RET is in gesprek met de gemeente om de capaciteit te vergroten. Ook de reisinformatie is nog niet overal up-to-date.

In de spits meer metro’s

Nu de opstarfase is afgerond en de lijn officieel is geopend, wordt de dienstregeling op de Hoekse Lijn ook uitgebreid. Nieuw is dat vanaf maandag 4 november ook metrolijn A in de spits wordt doorgetrokken van en naar Vlaardingen West. Daardoor rijdt er in de spits elke 5 minuten een metro tussen Vlaardingen en Rotterdam. Lijn A rijdt net als lijn B via Schiedam Centrum, Rotterdam Beurs en Rotterdam Blaak richting Rotterdam Alexander. Waar lijn B de Rotterdamse wijk Nesselande als eindbestemming heeft, rijdt lijn A juist door naar de wijk Binnenhof. Buiten de spits wordt lijn A overigens niet verlengd en blijft het startpunt Schiedam Centrum.

Door de uitbreiding van de Hoekse Lijn telt de RET nu honderd kilometer metrospoor, grotendeels bovengronds. Daarmee heeft Rotterdam het grootste metronetwerk van de Benelux. Op de Hoekse Lijn rijdt standaard lijn B. Die lijn rijdt vanaf Hoek van Holland iedere twintig minuten en vanaf Maassluis Steendijkpolder iedere tien minuten. Doordat lijn A nu in de spits door gaat rijden van en naar Vlaardingen West, rijdt daar de metro in de piekuren elke 5 minuten. De verbouwing duurde 2,5 jaar in plaats van de beloofde 5 maanden. De kosten van de ombouw zijn uitgekomen op 462 miljoen euro, 90 miljoen euro meer dan begroot. Voordat de Hoekse Lijn in dienst is genomen zijn er 750 testritten uitgevoerd.

This post was last modified on 3 november 2019 10:44

Share
Tags: Hoekse lijn

Recent Posts

Flinke prijsstijging ov in verschiet na ontbreken oplossingen in voorjaarsnota – al het ov-nieuws uit de nota en reacties

Het openbaar vervoer dreigt vanaf komend jaar flink duurder te worden. Verwachte oplossingen voor bezuinigingen…

1 dag terug

ProRail vreest nieuw tekort aan verkeersleiders

ProRail heeft moeite om voldoende verkeersleiders te vinden. De gevolgen van een krappere arbeidsmarkt worden…

1 dag terug

Eurostar waarschuwt voor vertraging naar Londen door langere paspoortcontrole

Eurostar waarschuwt reizigers van Amsterdam naar Londen voor een half uur langere reistijd vanwege een…

1 dag terug

Ook NS rijdt op Koningsdag meer en langere treinen

De NS rijdt op Koningsdag een uitgebreide Oranjedienstregeling. Er worden meer en langere treinen ingezet…

2 dagen terug

Arriva rijdt extra treinen in het oosten rond Koningsdag

Arriva zet in Gelderland en Overijssel extra treinen in rond Koningsdag en Bevrijdingsdag. De koninklijke…

2 dagen terug

Extra geld voor Nedersaksenlijn en spoor Meppel

Het kabinet trekt 1,9 miljard euro uit voor de Nedersaksenlijn. Dat laat coalitiepartij BBB weten…

3 dagen terug