fbpx

RET wil noodnummer voor meldingen hufterig gedrag

(Novum) – De Rotterdamse vervoerder RET wil een noodnummer in het leven roepen waar reizigers misstanden in bus, tram of metro kunnen melden. Op het nummer 738 (RET in sms-taal) kunnen reizigers terecht als ze bijvoorbeeld zien dat poortjes worden ingetrapt, graffiti wordt gespoten of een chauffeur wordt uitgescholden.

"In zo´n geval mag iemand uiteraard ook opstaan om er wat van te zeggen, maar als er reden is dit liever niet te doen, hebben we graag dat we het toch horen", licht een woordvoerder toe. RET-directeur Pedro Peters heeft vorige week een overleg gehad met de ministers van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) en van Verkeer Camiel Eurlings (CDA). "Nog voor de zomer wordt opnieuw over mogelijke maatregelen gesproken", zegt de woordvoerder.

Zo wil de RET ook dat de 220 buitengewoon opsporingsambtenaren die het bedrijf in dienst heeft meer bevoegdheden krijgen. Nu mogen ze alleen boetes uitschrijven voor zwartrijden. "We willen dat ze ook hufterig gedrag en het vervalsen van vervoersbewijzen kunnen beboeten."

Verder wil de vervoerder dat een getuigenis van de metrobeheerders zwaarder weegt. De beheerders controleren in stations bijvoorbeeld of alles nog werkt en zijn vaak getuige van vandalisme. Een getuigenis van hen alleen is nu echter niet genoeg om een boete op te kunnen leggen, terwijl een getuigenis van een buitengewoon opsporingsambtenaar wel voldoende is.

De woordvoerder zegt niet te kunnen voorspellen vanaf wanneer 738 te bereiken is.