fbpx

Rover: Geen begrip voor afschaffen papieren keuzedag NS

29 jul 2013 11:19

Rover ziet niets in het plan van NS vanaf deze maand de papieren ´keuzedagen´ af te schaffen en voortaan enkel als OV-chipkaartproduct aan te bieden. Keuzedagen zijn beschikbaar voor reizigers ouder dan 60 jaar. Volgens de vereniging kent juist deze doelgroep nog veel mensen die moeite hebben met de OV-chipkaart.

Reizigers van 60+ kunnen bij hun voordeelurenabonnement van NS een aantal dagen vrij reizen aanschaffen. Voor zeven dagkaarten, geldig binnen een bepaalde periode, betalen de ouderen 14 euro. Straks moeten de senioren de keuzedagen opladen op de OV-chipkaart via een kaartautomaat. Daarna moeten de senioren goed opletten of ze niet voor 8:55u inchecken. Want wie dat doet, zal de volle mep moeten betalen, omdat men dan uitgaat van een vertrek voor 9:00 uur. Ook moet er per vervoerder worden  in- en uitgecheckt. Rover verwacht dat dit voor sommige ouderen knap ingewikkeld kan zijn.

Oplossing
Rover wil dat de ouderen een wegwerpchipkaart krijgen of kaartjes met streepjescode. "NS is momenteel toch een papieren chipkaart aan het ontwikkelen voor de incidentele reiziger, waarom hiermee niet meteen de drempel wegnemen voor de oudere keuzedagreiziger?" zegt een woordvoerder van de vereniging.

1 augustus
NS lijkt open te staan voor de suggestie en heeft Rover laten weten na te willen denken over het aanbieden van keuzedagen in de vorm van wegwerp­chipkaarten aan gebruikers die moeite hebben met het laden van keuzedagen op de OV-chipkaart. Of die oplossing er op tijd zal komen, is echter de vraag want per 1 augustus kunnen reizigers geen papieren keuzedagen meer krijgen.

Verbeteringen
De vereniging merkt overigens op dat NS op advies van consumentenorganisaties het proces van het laden van keuzedagen op de OV-chipkaart wel heeft verbeterd. Zo zijn de schermen op de automaat vereenvoudigd en is het aantal stappen verkleind. Ook is er een speciale folder gemaakt, met daarin een uitgebreide uitleg en de mogelijkheid om met een speciaal kaartje naar een station te reizen waar men hulp kan vragen bij het opladen van een keuzedag. Volgens Rover is het aantal stations waar dit kan echter te beperkt.

Foto: Kialna Photography