fbpx
Foto: Archief

RTL: Ministerie dwarsboomt treintijdenverzoek

29 aug 2013 9:54

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de Nederlandse Spoorwegen (NS) en spoorbeheerder ProRail stappen naar de hoogste rechter om te voorkomen dat RTL Nieuws toegang krijgt tot alle treinvertragingen. Dat heeft het nieuwsprogramma woensdag gemeld.

RTL vraagt al sinds het voorjaar van 2010 om toegang tot informatie over treintijden, maar tot nu toe wordt die toegang structureel geweigerd omdat NS bezwaar heeft. Kleinere vervoerders willen aan het onderzoek van RTL Nieuws graag meewerken. Om toch alle treingegevens te krijgen heeft RTL Nieuws eind 2011 bij het Ministerie van Infrastructuur een beroep gedaan op de Wet Openbaar Bestuur (WOB-verzoek). 

Het nieuwsporgramma wil alle geplande en gerealiseerde treintijden voor de jaren 2009, 2010 en 2011. Maar het ministerie van Infrastructuur en Milieu legde het verzoek meerdere malen naast zich neer. Toen dit op 23 maart 2012 voor het laatst gebeurde, stapte RTL eind april naar de rechtbank van Amsterdam.

Begin juli 2013 deed de rechtbank van Amsterdam uitspraak. Het ministerie werd opgedragen om binnen zes weken na 4 juli alsnog een inhoudelijk besluit te nemen over het WOB-verzoek. Maar het ministerie weigert opnieuw. Het ging half augustus in hoger beroep bij de Raad van State. Zolang de procedure loopt hoeft het ministerie geen besluit te nemen over het WOB-verzoek. "Het gevolg is dat wij nog altijd geen onderzoek kunnen doen naar de precieze vertragingen die treinreizigers vrijwel dagelijks oplopen" concludeert RTL Nieuws.