fbpx

Siemens biecht treinenkartel op in Brazilië

15 jul 2013 10:22

Siemens heeft bij de Braziliaanse autoriteiten melding gemaakt van een kartel op het gebied van spoorwegmaterieel, waarbij het zelf betrokken was. In ruil voor de bekentenis krijgt het Duitse technologieconcern zelf geen straf, zo meldde de lokale krant Folha de São Paulo maandag.

Volgens het dagblad heeft Siemens grote concurrenten als het Franse Alstom, het Canadese Bombardier, het Spaanse CAF en het Japanse Mitsui erbij gelapt. De bedrijven zouden illegale prijsafspraken hebben gemaakt bij de aanbesteding van een aantal grote trein- en metrocontracten in Brazilië.

De precieze omvang en reikwijdte van het kartel zijn nog niet duidelijk. De genoemde leveranciers zijn allemaal in de race voor een groot contract voor een hogesnelheidslijn tussen Rio de Janeiro en São Paulo, waarvan de gunning voor volgende maand gepland staat.

Als de autoriteiten vaststellen dat de mededingingsregels inderdaad zijn overtreden, kunnen de betrokken bedrijven een fikse boete krijgen. Siemens ontspringt in dat geval als spijtoptant de dans, mits het volledig blijft meewerken aan het onderzoek.

(c) ANP. Foto: De Duitse ICE die door Siemens is gemaakt.