fbpx

Staking België: TGV en Thalys gestremd. Overig treinverkeer redelijk normaal

Personeel van Belgische spoorbeheerder Infrabel aangesloten bij de vakbond ACOD heeft donderdag het werk neergelegd. Op sommige trajecten – met name in Wallonië – zijn er daardoor blokkades op het spoor. Op de meeste trajecten is er donderdagmorgen echter gewoon treinverkeer.

Ook de trein Den Haag – Brussel rijdt vooralsnog normaal. Wel zijn er donderdag meer treinen vertraagd dan normaal. In een enkel geval loopt de vertraging op tot meer dan een uur. Acties rond Charleroi en Châtelet zorgen voor de meeste hinder. Daar is het treinverkeer donderdagochtend volledig onderbroken.

Thalys, TGV en Eurostar leken donderdagmorgen aanvankelijk weinig hinder te ondervinden van de staking. Maar omstreeks tien uur meldt Infrabel dat het Thalys-, TGV- en Eurostar-verkeer door de staking is onderbroken. Dat komt doordat de sporen voor de hogesnelheidstreinen worden geblokkeerd door actievoerders. De VRT meldt dat daardoor 2.000 reizigers vast zitten.

Update 11:00 uur: Sommige hogesnelheidstreinen lijken weer te kunnen gaan rijden. De TGV, Eurostar en Thalys kunnen echter nog steeds hinder ondervinden van de acties, zo waarschuwt Infrabel.

Met de staking wil ACOD een hogere vergoeding afdwingen voor mensen die het spoor onderhouden. In Vlaanderen heeft de staking nog niet tot problemen geleid.

Foto: VRT