fbpx

Staking dreigt bij streekvervoer

13 mei 2016 18:08

De onderhandelingen over een nieuwe cao voor het streekvervoer zijn volledig mislukt. Dit stelde de vakbond FNV eerder deze week. De vakvereniging gaat nu haar leden raadplegen. Als driekwart van de leden tegen het bod van de werkgevers stemt, volgen acties en stakingen. Hierover moet eind deze maand duidelijkheid komen.

De door de werkgevers aangeboden loonsverhoging van 1,75 procent is volgens de FNV "een fooi´´. Ook willen de werkgevers een verlaging van de pensioenpremie door het ABP per 1 januari 2015 pas een jaar later doorgeven aan de werknemers. "Ze steken daarmee per werknemer 320 euro in eigen zak´´, aldus de FNV.

Ook hekelt de FNV dat de werkgevers geen oplossingen bieden voor problemen rond uitzendkrachten, parttimers en hoge werkdruk. In het streekvervoer werken zo´n 12.000 mensen, bijna allemaal buschauffeurs, maar ook boa´s (voor orde en veiligheid) en machinisten op sommige regionale spoorlijnen.

Spoorvakbond VVMC gaf eerder al aan dat de onderhandelingen bij Arriva voor een nieuwe CAO waren gestrand. Die vakbond wil nog één nieuwe beslissende ronde in het CAO-proces, en anders dreigt ook vakbond VVMC met acties.