TCS debuteert op het Belgische spoor met testtrein voor European Sleeper

Met nog een week te gaan voordat European Sleeper van start gaat, debuteerde vervoerder Train Charter Services woensdag op het Belgische spoor met een speciale trein tussen Denderleeuw en Amsterdam.

TCS is de vervoerder van dienst bij de European Sleeper-ritten. Deze slaaptrein verbindt drie dagen per week Brussel en Berlijn met elkaar via o.a. Rotterdam en Amsterdam, met vanaf 2024 een langere verbinding tot het Tsjechische Praag. Op 25 mei vertrekt de eerste slaaptrein.

De trein in Liedekerke (BE). Foto: Flickr/Wim De Ridder

Bijzondere gast

Om goed voorbereid op pad te gaan, reed TCS woensdag al een rit tussen Amsterdam, Brussel en het iets minder grote Denderleeuw. In Denderleeuw wordt de slaaptrein straks gestald als hij in Brussel is aangekomen. Voor de testrit gebruikte het Nederlandse bedrijf een locomotief van goederenvervoerder Lineas en vier Dinner Train-rijtuigen. Het rijdende restaurant is een bijzondere gast bij onze zuiderburen.

In tegenstelling tot Nederland, waar het spoorverkeer sinds 1990 is geliberaliseerd en vervoerders als Arriva en Keolis de nevenlijnen bedienen, is er in België weinig concurrentie te bespeuren. Sinds 2002 krijgt de NMBS concurrentie in het goederenvervoer, maar in het reizigersverkeer krijgt de nationale spoorvervoerder nog minstens tien jaar het treinnetwerk gegund. Wel verlengt de drielandentrein (Maastricht-Aken) eind dit jaar naar Luik en heeft TCS de vergunning gekregen om European Sleeper te gaan rijden.

This post was last modified on 19 mei 2023 11:22

Share

Recent Posts

Lastminute naar Parijs? Vanaf Brussel voor maximaal 49 euro

BRUSSEL - De Belgische spoorwegen (NMBS) hebben woensdag een nieuwe, goedkope treinverbinding geïntroduceerd tussen Brussel…

12 uur terug

NS verkoopt tijdens Spelen twee keer zoveel treintickets als normaal

De NS ziet "een duidelijke toename" in de verkoop van treintickets naar Parijs. Daar beginnen…

13 uur terug

Arriva niet blij met ‘lapwerk’ rond spoor in Groningen: ‘Reiziger de dupe’

Door tweewekelijkse inspecties op het spoor rond station Groningen wordt de dienstregeling voor Arriva-treinen aangepast.…

2 dagen terug

Verzakt spoor tussen Sittard en Maastricht zorgt voor dagenlange hinder

Door zware regenval op zondagochtend is een deel van het spoor tussen Sittard en Maastricht…

3 dagen terug

Fiets mee met de ICE Amsterdam – Frankfurt vanaf 8 augustus

Goed nieuws voor fietsers die graag gebruikmaken van de hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Frankfurt. Vanaf…

4 dagen terug

Amsterdamse tram voortaan door naar Uithoorn

Vanaf zondag 21 juli is het mogelijk om met tram 25 tussen Uithoorn en Amsterdam…

4 dagen terug