fbpx

Toch grote hinder door treinstaking België

Het treinverkeer van, naar en via België is veel ernstiger ontregeld dan verwacht. Zo zijn vrijwel alle Thalys-treinen in de ochtend uitgevallen. Bij de Eurostar rijdt ongeveer de helft van alle treinen. TGV-treinen rijden niet tussen Brussel en Lille. NS International adviseert reizigers dringend om niet op reis te gaan en de reis uit te stellen.

Ook de Benelux Amsterdam – Brussel kan niet normaal rijden. Deze trein rijdt alleen tussen Amsterdam en Antwerpen, en valt incidenteel geheel uit. Tussen Luik en Maastricht is er nauwelijks treinverkeer mogelijk.

Seinhuizen
De hinder is veel groter doordat bij Brussel spoormedewerkers afwezig blijken te zijn en stakers de sporen en seinhuizen bezetten. Daardoor kunnen en mogen veel treinen nu niet rijden. Een Thalys die in de vroege morgen vanaf Amsterdam vertrok, strandde daardoor rond Brussel Noord. Volgens de Thalys-website heeft deze trein uiteindelijk een vertraging gekregen van 2,5 uur. Aan boord van de trein waren 300 tot 350 reizigers.

Helft
Thalys heeft na de gestrande trein alle treinen in de ochtend moeten annuleren. De bedoeling is dat aan het einde van de ochtend er weer een Thalys uit Amsterdam naar Brussel gaat vertrekken. De verwachting is dat de helft van de Thalys-treinen zal uitvallen. 

Eurostar
Bij de Eurostar Brussel – Londen vervalt ook ongeveer de helft van de treinen. Een woordvoerder adviseert reizigers indien mogelijk hun reis uit te stellen. Reizigers kunnen hun ticket volledig vergoed krijgen of zonder extra kosten hun ticket omboeken.

Gisteren
Eurostar meldde gisteren nog geen hinder te verwachten van de staking. Ook Thalys verwachtte gisteren op de meeste lijnen vandaag normaal verkeer, met kans op verstoringen. Alleen tussen Brussel en Duitsland werd gisteren al duidelijk dat er geen Thalys-treinen konden rijden.

Europese Actiedag
De staking is onderdeel van de Europese actiedag tegen bezuinigingen. Door diezelfde actiedag zijn er vanuit Schiphol ook een tal van vluchten geannuleerd naar Spanje.