fbpx

Toeterende treinen en bussen tegen geweld

06 apr 2009 10:49

Met een lawaaiprotest vragen werknemers met een publieke functie maandag aandacht voor de agressie waar ze mee te maken hebben. Even voor 12.00 uur, het tijdstip dat iedere eerste maandag van de maand het luchtalarm wordt getest, zetten brandweermannen, agenten en ambulancebroeders hun sirene aan. Ook zijn busclaxons, trambellen en treintoeters te horen.

Op verschillende plaatsen in het land komen werknemers en werkgevers bij elkaar. Diverse steden hebben hun medewerking toegezegd. De grootste bijeenkomsten staan in Rotterdam en Amsterdam op het programma.

In Almere viel dit weekeinde een 37-jarige man uit Weesp drie NS-medewerkers aan. Hij dreigde een van hen voor een naderende trein te gooien, nadat hij was betrapt zonder kaartje. Hij is aangehouden. Op een ander station in Almere werden twee weken geleden nog medewerkers van de NS in elkaar geslagen. Dit leidde de volgende dag tot een staking. Bij een ander incident werd zaterdag een taxibuschauffeur volgens de politie nog een bloedneus geslagen omdat hij een dronkaard niet naar Dordrecht wilde brengen. De bus stond al in Dordrecht en ging juist naar een andere plaats, de dronkaard had daar echter geen boodschap aan.

FNV-bestuurder Lutz Kressin nuanceerde zondag nog het beeld dat het geweld in het openbaar vervoer toeneemt. "Dit was altijd al zo, maar er is nu meer aandacht voor." Wel benadrukte hij dat elk geval van geweld tegen chauffeurs er wat hem betreft een te veel is.