Treinen twee minuten stil tijdens Dodenherdenking en langere treinen op Bevrijdingsdag

Ook dit jaar staan alle treinen in Nederland twee minuten stil tijdens de Dodenherdenking op donderdag 4 mei om 20:00 uur. NS laat weten zoals gebruikelijk het treinverkeer kort stil te leggen, maar ook al het andere openbaar vervoer van andere vervoerders staat ‘s avonds even stil ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, oorlogssituaties en vredesmissies.

Treinen twee minuten stilzetten is niet de enige manier waarop NS de oorlog herdenkt. Veel machinisten en conducteurs dragen op 4 en 5 mei een fakkelspeldje op hun uniform. Dat is het officiële herdenkingssymbool. Bovendien vinden er op verschillende stations herdenkingsbijeenkomsten plaats. Op Utrecht Centraal, Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal, Arnhem Centraal, Alkmaar, Haarlem en Nijmegen kunnen reizigers en personeel oorlogsslachtoffers herdenken. De NS-harmonie zal na de twee minuten stilte het Wilhelmus spelen op station Utrecht Centraal.

In deze video zie je hoe de 2 minuten stilstaan eruit ziet in de praktijk:

NS en ProRail houden zelf ook een herdenkingsbijeenkomst voor omgekomen spoorwegmedewerkers. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn 477 medewerkers van de spoorwegen om het leven gekomen tijdens het uitoefenen van hun werk. Deze herdenking vindt om 12.50 uur plaats naast het hoofdkantoor van ProRail aan het Moreelsepark te Utrecht.

Bevrijdingsdag

Na de Dodenherdenking vindt op vrijdag 5 mei Bevrijdingsdag plaats. Traditiegetrouw trekken de verschillende Bevrijdingsfestivals die op die dag in het land plaatsvinden veel publiek. NS anticipeert daarop door langere treinen in te zetten richting in elk geval Haarlem en Zwolle, waar de grootste festiviteiten plaatsvinden. In Zwolle worden reizigers getrakteerd op een dj die de hele middag op het stationsplein plaatjes draait. En ben je in Amsterdam? Dan wordt er in de Koninklijke Wachtruimte een theatervoorstelling gehouden.

Ook Arriva zet extra en langere treinen in in Groningen en Blauwnet rijdt met extra materieel tussen Zwolle en Ommen. NS raadt feestvierders aan om vooraf de reisplanner te checken, want vanwege de drukte liggen last-minute wijzigingen op de loer.

This post was last modified on 3 mei 2023 16:38

Share

Recent Posts

Nog tot begin juni geen treinen tussen Maastricht en Luik door noodweer

De herstelwerkzaamheden aan het spoor tussen Maastricht en Luik na de zware regenval van vorige…

3 dagen terug

Lelylijn, open toegang en meer internationaal treinverkeer opgenomen in hoofdlijnenakkoord PVV, NSC, VVD en BBB

In het hoofdlijnenakkoord dat is opgesteld door de formerende partijen PVV, NSC, VVD en BBB…

1 week terug

Onderzoeksraad trekt conclusies na treinongeluk Voorschoten: onvoldoende aandacht voor veiligheid

Bij het onderhoud aan het Nederlandse spoorwegnet is er vanuit het ministerie van Infrastructuur en…

2 weken terug

Twentse reisapp Goan! niet meer te gebruiken vanwege gebrek aan animo

Vanwege enorm gebrek aan animo is de Twentse reisapp Goan! niet meer te gebruiken. Gemeentes…

2 weken terug

Siemens levert materieel voor nieuwe hogesnelheidslijn tussen Los Angeles en Las Vegas

Het Amerikaanse treinconcern Brightline heeft bekendgemaakt dat Siemens de voorlopige uitverkorene is om materieel voor…

2 weken terug

NS doet oproep aan internationale reizigers: stem op Joost Klein

Joost Klein vertegenwoordigt Nederland deze week op het Eurovisie Songfestival en met zijn hitsong Europapa…

2 weken terug